Izjava zaposlenih na Univerzi v Ljubljani

Zaposleni na Univerzi v Ljubljani smo skrajno zaskrbljeni zaradi dejanj nekaterih vodilnih posameznikov in posameznic, ki krnijo integriteto univerze ter njen družbeni ugled. Še posebej nas skrbi, da vodstvo Univerze pojavov, ki so moralno-etično skrajno sporni in/ali celo neskladni z zakonsko ureditvijo, ne razrešuje pravočasno in na primeren način.

Opravičevanje nezakonitih izplačil dodatkov, podpora psevdoznanstvenih projektov, zlorabe položaja vodilnih in vodstvenih funkcij, opuščanje dolžnega ravnanja, nespoštovanje konkurenčne prepovedi in plagiatorstvo je le nekaj nedavnih najodmevnejših primerov, ki mečejo slabo luč na vse zaposlene, torej tudi na tiste, ki ravnajo skladno s temeljnimi akademskimi vrednotami in delujejo družbeno odgovorno.

Podpisani zahtevamo, da celotna univerzitetna skupnost nemudoma prične z notranjo razpravo in iskanjem razlogov ter konkretne odgovornosti za sporna dejanja. Še posebej pozivamo tiste vodilne, ki so neposredno vpleteni, ali so opustili dolžna dejanja, da s svojim odstopom omogočijo, da se proces razčiščevanja sploh prične.

Povezava na seznam podpisnikov, ki se dopolnjuje.

Odziv vodstva Univerze v Ljubljani na Izjavo zaposlenih:

Spoštovani sodelavke, sodelavci, študentke in študenti,

na naslovih elektronske pošte Univerze v Ljubljani se je pojavil poziv za podpisovanje IZJAVE, ki izraža zaskrbljenost za ugled Univerze, obtožuje njeno vodstvo za nepravočasno in neustrezno ukrepanje v zvezi z nekaterimi nesprejemljivimi pojavi na Univerzi ter poziva k odstopu vodilne, ki ‘so neposredno vpleteni ali so opustili dolžna dejanja’. S tem v zvezi vodstvo Univerze v Ljubljani daje naslednja pojasnila in stališča.

Vodstvo Univerze v Ljubljani skrbi, da se je v preteklih letih tudi na Univerzi vzpostavilo nekaj zakonsko vprašljivih in etično spornih praks, ki bremenijo uresničevanje njenega poslanstva, to je ustvarjanje znanja, izobraževanje in prenos znanja, in krnijo njen ugled v družbi. Zato smo:

  • pripravili vse potrebne dokumente za ureditev dela izven Univerze vključno s ‘Pravilnikom o izogibanju nasprotja interesov’. Te dokumente smo predstavili vsem organom Univerze in so po sklepu senata v javni razpravi do konca januarja 2016;
  • na decembrski seji senata sprejeli ‘Pravilnik o preverjanju podobnosti vsebine elektronske oblike pisnega zaključnega dela študija in pogojih za začasno nedostopnost vsebine pisnega zaključnega dela študija’;
  • v skladu z notranjimi pravili Univerze v postopek preverjanja dali vse zaznane oziroma prijavljene sume plagiatorstva in akademske nepoštenosti;
  • komisiji za etična vprašanja, ki redno deluje, posredovali vse prijave etično spornega ravnanja na Univerzi;
  • jasno in javno povedali, da bomo zagotovili vrnitev nezakonito izplačanih sredstev za stalno pripravljenost. V dogovoru s sindikati in resornim ministrstvom smo sprožili pobudo za spremembo kolektivne pogodbe, ki je po interpretaciji upravne inšpekcije podlaga za sprejem pravilnika o stalni pripravljenosti. Pravilnik bomo na Univerzi sprejeli, da bi zaščitili položaj delavcev, ki so do dodatka za stalno pripravljenost upravičeni in tako preprečili zlorabe;
  • pripravili načrt in dokumente za vzpostavitev enotnih informacijskih rešitev na področjih kadrovskega in poslovnega sistema, kar bo omogočalo enotno ureditev na Univerzi v Ljubljani.

Podpiramo poziv, da univerzitetna skupnost pospeši razpravo o spornih ravnanjih, še posebej v okviru javne razprave o predloženih dokumentih, ki že poteka. Želimo si čim prejšnjega sprejetja ustrezne ureditve, saj ugotavljamo, da sta tako problematika avtorskih honorarjev, kot izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost v veliki meri posledica nejasnih oziroma nezadovoljivo izdelanih univerzitetnih pravil za omenjena področja.

Vodstvo Univerze je pri svojem ravnanju zavezano načeloma zakonitosti in demokratičnosti. Skladno z načeloma ne nameravamo ne obtoževati in ne ukrepati proti osebam, za katere ni dokazano, da so nezakonito ravnale. Skozi demokratično razpravo bomo iskali za Univerzo sprejemljive rešitve, čeprav bo to morda zahtevalo več časa. Zato vse zaposlene in študente prosimo za angažirano in strpno razpravo, ne glede na pritiske javnosti, ki najbolj prizadenejo prav tiste posameznike, katerih delo in ravnanje je neoporečno.

Za akademsko skupnost je prav, da smo zadržani do neargumentiranih sodb. Potrebno je premišljeno ravnanje, s katerim bomo prispevali k pravilnemu razumevanju problematike v javnem prostoru in preprečili nadaljnje spodbujanje medsebojne konfrontacije poklicnih skupin, kar je moralno in etično nesprejemljivo. Univerzo moramo zaščititi tudi pred tem, da bi bila izrabljena za politična obračunavanja.

V profesionalnih skupnostih, kot je univerzitetna, že stoletja velja, da se odprta vprašanja in nesoglasja rešujejo znotraj skupnosti, skladno s sprejetimi etičnimi kodeksi in postopki profesionalnega nadzora. Pobudniki IZJAVE za notranjo razpravo so le-to že v začetku postavili v javni prostor, kar je v nasprotju z zgoraj zapisanim. Na tak način zagotovo ne bomo prispevali k družbenemu ugledu Univerze, ki je domnevno skrb pobudnikov.

Univerza v Ljubljani
Prof. dr. Ivan Svetlik
Rektor / Rector

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

9 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
tra lala
tra lala
7 - št. let nazaj

jaz sem pa hvaležna, da ste zaposleni na UL, podpisniki izjave, šli v javnost, celo z imeni. Velika pohvala delavcem BF, ki so številčno najbolj zastopani na tej izjavi. Zanimivo, kako rektor želi, da se zadeve rešujejo interno. Hvala, da tega ne počnete in s svojimi podpisi dokazujete svoje nestrinjanje. Pa le niso vsi isti…

Jure Zupan
7 - št. let nazaj

Glede na to, da je UL javna univerza financirana iz davkoplacevalskega denarja se mi ne zdi nic sporno, da je razprava javna. Poleg tega je bil odziv vodstva UL v primeru dodatnih zasluzkov in novih aferah neprimeren. Vidi se, da kriznega managmenta niso vesci…

Ne vidim kako lahko vec transparentnosti skodi. V ZDA lahko za vecino javnih univerz najdete podatke o placah posameznikov – in to poimensko.

Zlatko Hernčič
Zlatko Hernčič
7 - št. let nazaj

drugih konsekvenc kot odstop ne vidim! in vračilo denarja do zadnjega beliča, pa ne obročno. zaplemba nepremičnin!

Študentska Iskra
Študentska Iskra
7 - št. let nazaj

Ob aferi z nezakonito izplačanimi dodatki na UL | Študentska Iskra http://studentska-iskra.org/?p=1005 “Nezakonito izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost najvišjim funkcionarjem in ponekod tudi tehničnemu osebju nekaterih fakultet je vnovič pokazalo veliko razslojenost med zaposlenimi v slovenskem visokem šolstvu. Na eni strani je namreč trdno vkopana dobro plačana profesorska in/ali funkcionarska elita, na drugi pa podplačani, prekarno zaposleni in preobremenjeni asistenti, docenti ter nepedagoško osebje, ki hkrati nosi največje breme rezov. Na to je najbrž nehote opozoril tudi večno ignorantski in od življenj ljudi, o katerih odloča, odtujeni finančni minister Mramor. S svojo izjavo, da so sredstva za (tudi njemu) izplačane… Beri dalje »

VSS
VSS
7 - št. let nazaj

Izjava za javnost o dodatku za stalno pripravljenost – PERGAM in Visokošolski sindikat Slovenije, 11.1.2016. https://drive.google.com/file/d/0BxyypCcfN921T19uQUdQa2ZhQ0E/view “Tako afera z izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost, kot tudi afera z izplačevanjem avtorskih honorarjev sta aferi relativno ozkega kroga praviloma vodstvenih oseb na fakultetah. Vse afere imajo skupni vzrok: prepričanje nekaterih posameznikov, da je univerza njihova osebna priložnost za posel in da se uspešnost akademskega dela meri s postranskimi zaslužki. V izogib škodi, ki se s tovrstnimi aferami zadaja celotni dejavnosti in celotnemu javnemu sektorju je potrebno jasno izpostaviti, da tisti, ki so osrednji akterji teh afer, predstavljajo ozek krog privilegiranih zaposlenih v… Beri dalje »

siol-komentar
siol-komentar
7 - št. let nazaj

Alojz Ihan: Gnus in finančni obvod ministra Mramorja http://www.siol.net/priloge/kolumne/alojz_ihan/2016/01/gnus_in_financni_obvod_ministra_mramorja.aspx “Ob spremljanju Mramorjevega zagovora finančnega obvoda, imenovanega stalna pripravljenost, si nisem mogel kaj, da ne bi finančnega ministra občutil predvsem kot žrtve. Ja, zasmilil se mi je, ker se mora v vsem jasni zadevi motoviliti s smešnimi izgovori kot petletni otrok, namesto da bi kot dedec povedal, da je šlo za njegovo idejo, ki jo je izpeljal, ker je mislil, da si to lahko privošči in da si bo z nagrajevanjem izbranih sodelavcev povečal osebni občutek moči. Bil je dekan, bil je glavni (predsednik UO) za finance na univerzi in vsi… Beri dalje »

Jure Zupan
7 - št. let nazaj

Grega Repovz v Mladini, Sprenevedanje o Mramorju http://www.mladina.si/171957/sprenevedanje-o-mramorju/ “Rušenje Mramorja – v tej državi so se zgodile mnogo hujše stvari, a nihče ne zganja take moralne panike – je v resnici rušenje Mira Cerarja. Rušenje Cerarja je v resnici vzpostavljanje prostora za Janeza Janšo. Ne prvič. Sindikati spet nasedajo na populizem, na zlaganost, pri čemer prav oni najbolj vedo, da se povsod po javnem sektorju izplačuje najrazličnejše dodatke, saj pri tem ne nazadnje sodelujejo. Tako brez razmisleka kot danes Mramorja so rušili že pokojninsko reformo Pahorjeve vlade in zrušili vlado v celoti, šele naknadno pa ugotovili, da so nasedli populizmu,… Beri dalje »

AnonyMouse
AnonyMouse
7 - št. let nazaj
Odgovor na  Jure Zupan

Za Repovža je vse “javno” sveto in vse “privatno” demonizirano, neoliberalno. To je edino orodje, ki ga ima, edina lupa, skozi katero na cel svet gleda enodimenzionalno. V tem stilu je tudi ta zapis. Univerza je iskala recimo rešitve za zaposlitev mladih raziskovalcev? Kakšna floskula. Ti dodatki lepo pokažejo, da nekateri avtonomijo razumejo kot samoupravljanje, predvsem za lastno korist. Tokrat sindikati delajo edino pravilno: poskušajo prispevati k redu znotraj svojih vrst. Za razliko od rektorja, ki je (kot pri avtorskih honorarjih) pogrnil na celi črti.

Opravičilo
Opravičilo
7 - št. let nazaj

Dekanja filozofske fakultete se opravičuje rektorju ljubljanske univerze http://www.mladina.si/171759/dekanja-filozofske-fakultete-se-opravicuje-rektorju-ljubljanske-univerze/ “Spoštovani rektor, prof. dr. Ivan Svetlik, kot aktualna dekanja Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF) Vam želim posredovati svoje javno opravičilo in iskreno obžalovanje, ker se je v javnosti ob izbruhu afere o izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost, v kateri je udeležena tudi Filozofska fakulteta, močno okrnil ugled univerze kot institucije, celotne univerzitetne in naše fakultetne skupnosti,” je v svojem javnem pismu zapisala Branka Kalenić Ramšak, dekanja filozofske fakultete. Branka Kalenić Ramšak obžaluje, da se v javnosti meče senca kar na vse zaposlene na FF, na profesorje in strokovne delavce, ki… Beri dalje »