Konec Infodroma?

  Infodrom (poročila za otroke, na sporedu štirikrat na teden ob 18h na TVSLO 1) je po mojem mnenju ena boljših stvari na rtvslo. Oddaja je razumljiva otrokom od nekako šestega ali sedmega leta, lahko pa je tudi čisto spodobno nadomestilo poročil odraslim, brez stresa in prekomernega nasilja, z veliko več razlage. Tako sem bil neprijetno presenečen, ko sem izvedel, da rtvslo namerava skrčiti infodrom na oddajanje le enkrat tedensko!? Zapis v Delu je na voljo tukaj.

  Ustvarjalci Infodroma, ki je bil prvič na sporedu 15. oktobra 2012 in je konec letošnjega septembra zakorakal v četrto sezono, so pripravili že več kot petsto oddaj ter lani v Manchestru prejeli nagrado Evropske zveze javnih radijskih in televizijskih postaj (EBU) za odličnost v podajanju novic za otroke, letos pa še priznanje RTV Slovenija za posebne dosežke. Tina Antončič, ki je oddajo s prvo urednico Barbaro Brezavšček Stegeman tudi zasnovala, razkriva, da so jo začeli razvijati že tri leta prej. Z Barbaro B. Stegeman sta se udeležili mednarodnih konferenc ustvarjalcev informativnega programa za otroke in proučili primerljive oddaje v Evropi. Najdlje, od leta 1972, je na sporedu Newsround britanske nacionalke BBC, z več kot 25-letno tradicijo pa ji sledita nemški http://www.tivi.de/fernsehen/logo/start/ in nizozemski Jeugdjournaal. »Vsaka ima svoje posebnosti. Nemški Logo! pogosteje poroča o političnem dogajanju, belgijski Karrewiet daje večji poudarek prostemu času in zanimanju mladih, Nizozemci pa poročajo o vsem po malem od politike do uspehov mladih in njihovih težavah pa tudi nekaterih tabuiziranih temah. Koncept, ki smo ga povzeli tudi mi in ga prilagodili našemu kulturnemu okolju,« pojasnjuje sogovornica.

  Torej, če je tudi vas neprijetno presenetilo krčenje infodroma, vas pozivam, da napišete email in ga pošljete na [email protected], [email protected], [email protected] Sam sem poslal naslednje pismo, ki ga lahko tudi uporabite kot osnovo svojemu (ali pa ga preprosto skopirate in pošljete kot takega)

  Spoštovani,
  s presenečenjem sem izvedel, da naj bi z novim letom Infodrom zadelo krčenje. Infodrom je po mojem mnenju ena boljših vsebin na RTV Slovenija, zanimiv tako staršem kot otrokom. Težko si predstavljam, da bi privarčevani denar odtehtal tovrstno potezo. Kakovostnih informativnih oddaj je tako ali tako malo, za otroke pa je Infodrom sploh nenadomestljiv.
  Upam, da boste odločitev o krčenju Infodroma zopet pretehtali in spremenili.
  S spoštovanjem
  …..

  Dodatek: Odgovor Biziljeve spodaj. Da so stroški infodroma podobni stroškom TV Dnevnika se mi zdi malce huda. TV Dnevnik je na sporedu 7 dni tedensko s vsaj polurnim programom in neposrednim poročanjem iz terena. Pričakoval bi, da je strošek infodroma vsaj red velikosti manjši.

  Spoštovani!                                                                                                 Ljubljana, 13.11.2015
  Oddaja Infodrom, ki je na sporedu od ponedeljka do četrtka ob 18. uri na TV SLO 1 in njen povzetek v petek oz. v soboto dopoldne je, žal, najmanj gledana ravno med mladimi, kljub posebni promociji oddaje tako v programu kot na spletu in na družbenih omrežjih!
  Podatki o gledanosti kažejo, da oddajo od 4-9 let – gleda 900 gledalcev, od 10-14 let pa 100 gledalcev. Največ gledalcev ima oddaja med gledalci nad 55 let!

  infodrom

  Oddaje – verjetno nimate prave informacije glede avtorjev oddaje – niti ne sestavljajo niti ne vodijo mladostniki, vodijo in sestavljajo jo odrasli kolegi. Želja  odgovornega urednika in urednice v preteklosti je že bila, naj bodo soavtorji oddaje tudi mladostniki, vendar se to v praksi ni obneslo.
  V trenutku, ko se stroški dela in produkcije povečujejo , sredstva pa krčijo,  smo dali na tehtnico mnoge dejavnike in žal, ni rešitve!  Stroški  za Infodrom so  enaki stroškom TV Dnevnika ali npr. Slovenske kronike;  gledajo pa jo v glavnem starejši občani. Zdaj bomo ohranili tedenski Infodrom (cca 13 minut), pregled dogajanja ob petkih in ga ponovili zvečer in ob sobotah dopoldne. Če bo ekipa uspela oddajo popestriti in  jo bodo mladostnikom bolj približali,  bomo o oddaji ponovno premislili, seveda na račun neke druge oddaje oz. programa.
  Lep pozdrav,
  Ljerka Bizilj
  Direktorica TVSLO

  Dodatek 2: V originalnem postu sem objavil tudi pismo, ki je zaokrožilo med učitelji. V njem se mi ne zdi nič spornega, so le informacije o Infodromu in krčenje. Sem ga pa na prošnjo avtorice odstranil iz bloga.

  5 KOMENTARJI

  1. Spoštovani,

   že četrto leto sem soavtorica oddaje Infodrom, tako me preseneča odgovor
   direktorice o vključenosti otrok.

   Vedno smo si prizadevali, da so otroci v Infodrom vključeni, kar kaže tudi bežen pregled oddaje, v kateri se gotovo sliši glas otrok. Trudimo se (glede na skrčena produkcijska sredstva), da vključujemo otroke s področja celotne države, priseljene otroke, pa tudi vrstnike iz tujine, pri čemer so nam v veliko pomoč kolegi iz tujine, s katerimi si prispevke izmenjujemo, pa tudi kolegi dopisniki informativnega uredništva (tako dopisniki v Sloveniji kot zunaj nje) in športnega uredništva.

   Kot aktivni ustvarjalci otroci sodelujejo v rubrikah “otroški poročevalec” in “vaš glas”. Prav tako nam sporočajo svoja vprašanja in nas vabijo, da poročamo o njihovih aktivnostih in akcijah.

   Otroke želimo čim bolj vključiti, nas pa pri tem vodijo strokovne smernice in raziskave iz tujine, več o tem na 36. strani diplomskega dela sodelavke.
   http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/antoncic-tina.pdf

   Tam je med drugim zapisano, da si otroci želijo novice slišati od starejših mladih kredibilnih oseb.

   Pri ustvarjanju oddaje, ki poteka dnevno najmanj 8 ur, ko je naša ciljna publika v šoli (pravica do izobraževanja se nam zdi zelo pomembna), pa nas vodi tudi zakonodaja. Denimo zakon o delovnih razmerjih, ki jasno omejuje delo otrok, mlajših od 15 let. Seveda pa morajo biti otroci v oddajo vključeni v čim večjem obsegu, za kar si tudi prizadevamo.
   Tudi z dnevi odprtih vrat, kjer si otroci lahko ogledajo, kako oddaja nastaja,
   in je odziv zelo dober.

   Kvarkadabra, hvala za zapis in poziv. Lepo je videti, da javnost oddajo podpira. Seveda pa si vsi želimo, da bi oddajo v čim večjem številu gledali tudi otroci, ki jim je namenjena, in malo bolj intenzivne promocije.

   Sicer smo kot ustvarjalci morda težko objektivni, a izkušnje s snemanj na šolah kažejo rahlo drugačno sliko od statistike, veselijo nas tudi kliki, ki jih beležimo na našem youtube kanalu.

   https://www.youtube.com/user/TVInfodrom/videos?flow=grid&sort=p&view=0

   Lep konec tedna vsem,

   Neža Prah Seničar

   • Hvala za link na youtube kanal. Vsaj nam MMC predvajalnik veckrat nagaja (apple? Morda to da smo v zda? Morda cas gledanja?), tako da je youtube za nas boljsa opcija. Na zalost vidim, da na njem niso cele oddaje. Je kaj moznosti za to?

    • Malenkost, žal so na youtubu samo prispevki. Celotne oddaje so samo na MMCju. Ima pa tudi moja sestra, ki živ v tujini, včasih težave z dostopom do spletnega arhiva, tako da je mogoče geografsko zakodirano.

  2. Malce sem razmisljal o zgornjih stevilkah, ki jih je poslala direktorica rtvslo. Trditev, da je gledalcev nad 55 let najvec v resnici ni tisto, kar bi moralo biti pomembno. Lahko je namrec le posledica tega, da je ob 18h najvecji delez televizijske publike starejsi. Bolj zanimivo bi bilo vedeti koliksen delez mladih gleda infodrom glede na ostale oddaje. Je ta delez vec kot 10% celotne mladinske tv publike ali manj.

   Prav tako je vzorec 450 gospodinjstev pri AGB nielsen media precej majhen. Napaka pri razporeditvi po starostnih skupinah je tako na oko kar precejsnja (res ne vem zakaj ne zapisejo napak ali pa vsaj kaksnega intervala zaupanja). Po vsej verjetnosti so zgornje stevilke povprecje preko casovnega intervala, sipcer so napake prevelike (npr. 6 % penetracija pomeni da v njihovem vzorcu gleda infodrom 27 gospodinjstev, oziroma okoli 0.1 mladostnika med 10 in 14 leti dnevno. To pomeni, da je vse skupaj povpreceno vsaj preko deset dni, pa se tedaj je lahko napaka nekajkrat vecja od vzorca. Kako je to povprecenje opravljeno sam bog ve, a upajmo da pravilno – torej upostevaje da je infodrom na sporedu le stiri dni na teden, itd…)

   Veliko bolj relevantno se mi zdi merjenje penetracije pr ko tvbeat, kje je vzorec 200 tisoc gospodinjstev. 9% delez niti ni tako slab… (In tudi obuctno vecji kot ga da AGB merjenje, ki ima verjetno veliko statisticno napako)

   • Skusal sem najti gledanost ostalih informativnih oddaj. Priti do primerljivih stevilk ni lahko, saj tako tvbeat kot AGB iz razumljivih vzrokov ne objavljata javno teh podatkov. A zdi se da zgornja gledanost Infidroma ni tako slaba. Recimo iz zapisa na slovenskih novicah

    http://www.slovenskenovice.si/bulvar/domaci-trac/bo-tomaz-perovic-resil-oddajo-danes

    Po gledanosti je oddaja Danes daleč za konkurenčno 24ur: v obdobju od 14. julija, ko je Danes doživel svoj tretji start v dobrem letu in pol, do 7. decembra je imela Planetova informativna oddaja namreč 5,4-odstotni delež, 24ur 37,7-odstotnega, Dnevnik na Televiziji Slovenija pa je dosegel 13,6-odstotni delež. Rejting oddaje Danes je bil v tem obdobju 1,16, kar pomeni, da jo je v povprečju vsak dan gledalo približno 9200 ljudi v starostni skupini od 18 do 49 let. Za primerjavo: 24ur je imel v tem času 8,1-odstotni rejting (64.000 gledalcev), enourni blok na TVS pa 2,9-odstotnega (23.000 gledalcev).

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.