Univerza v Ljubljani – stati in obstati

  Jutri, v sredo 4. 2. 2015, bo ob 17.00 uri a Filozofski fakulteti  javna razprava o napovedanih finančnih rezih v visoko šolstvo in znanost.

  Dogodek bo menda mogoče tudi neposredno spremljati s pomočjo AKTV na povezavi: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=lP3PKQqgaGTlVcKnXmQWRQX1

  Univerza v Ljubljani – stati in obstati 

  Številka: 07-3/2015-2 Datum: Ljubljana, 28.01.2015 

  Javna razprava o nezadostnem financiranju pedagoškega in raziskovalnega dela
  Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani 4. februar 2015 ob 17h
  predavalnica 34 

  Ob napovedanih rezih v visoko šolstvo za leto 2015 je resno ogrožen obstoj večine strok Univerze v Ljubljani, še toliko bolj, ker je že dosedanje financiranje nezadostno in nas sili v varčevalne ukrepe, ki so v nasprotju s strategijo razvoja visokega šolstva. Razočarani smo nad odnosom aktualne politike in vlade do visokega šolstva in znanosti – v zadnjih letih so vse vlade načelno podpirale naša prizadevanja, da bi znanje postalo ena osnovnih vrednot v slovenski družbi, vendar žal univerza že vrsto let nima zagotovljenega ustreznega financiranja, kot ga narekuje ustava Republike Slovenije. Uredba o financiranju visokega šolstva nam vsako leto odmerja manj denarja, dramatično se zmanjšuje število zaposlenih, povrhu pa smo morali izpeljati bolonjsko študijsko reformo, ki namesto prejšnjih štirih pomeni pet študijskih let in posledično vsaj za petino povečan obseg dela. Bolonja nam nalaga tudi stalno skrb za zagotavljanje kakovosti, kar se preverja v zapletenih postopkih ponovnih akreditacij in kar je ob nenehnem krčenju sredstev vedno težje zagotavljati.
  Dovolj je, tu je rob! 

  Dekani humanističnih, naravoslovnih, družboslovnih in tehničnih fakultet, umetniških akademij, vodstvo Univerze v Ljubljani, študenti in predstavniki visokošolskih sindikatov bomo javno spregovorili o napovedanih krčenjih proračunskih sredstev, o hudih posledicah podfinanciranosti pedagoškega in raziskovalnega dela na univerzi ter o prihodnosti strok, ki jih gojimo. 

  Z javno razpravo, ki bo v sredo, 4. februarja 2015, ob 17.00 v predavalnici 34 na Filozofski fakulteti želimo slovensko javnost obvestiti, da gre za širši družbeni problem – Univerza v
  Ljubljani ob dodatnih finančnih rezih že letos ne bo mogla več zagotavljati dosedanje ravni kakovosti pedagoškega in raziskovalnega dela. Vsako dodatno zmanjševanje sredstev lahko pomeni finančni zlom UL ter ogrozi celoten sistem visokega šolstva in znanosti. 

  Red. prof. dr. Branka Kalenić Ramšak,
  dekanja UL FF Red. prof. dr. Predrag Novaković,
  prodekan UL FF Izr. prof. dr. Martin Germ,
  prodekan UL FF
  Izr. prof. dr. Gregor Perko, prodekan UL FF

  13 KOMENTARJI

  1. Bom vprašal nekaj neumnega.

   Zadnji resorni ministri: Igor Lukšić, Žiga Turk, Jernej Pikalo in zdaj Stanislava Setnikar Cankar so vsi redni ali izredni profesorji ULJ.

   In potem, ko se na tako pomembni funkciji obnašajo škodljivo (in s tem izdajalsko) do univerze kot matične ustanove, ki jim je toliko let dajala kruh, omogočila profesuro ter relativno hvaležen poklic, se brez težav vrnejo na nazaj na univerzo po izteku mandata.

   Morda bi kazalo o tem malce razmišljati.

  2. Pomenljiv podatek iz razprave: prof. dr. Peter Maček ima manjšo plačo zdaj kot državni sekretar na ministrstvu kot jo je imel prej kot profesor na univerzi.

  3. The world changes. Many things are not depended on us these days and I think it's a good idea to control and monitor yourself. essaystate.net helps work out writing problems.

  4. Da ne bomo zavajali.

   20% vemo, da ni iz vira za pedagoško dejavnost ampak projektov. Nadobremnitve pa so cenejše, kot pa zaposlovanje novih ljudi.

  5. Velika večina teh 20% nadobremenitev ni iz projektov ampak iz programskih skupin. To je stabilno financiranje!

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.