Jutri, v sredo 4. 2. 2015, bo ob 17.00 uri a Filozofski fakulteti  javna razprava o napovedanih finančnih rezih v visoko šolstvo in znanost.

Dogodek bo menda mogoče tudi neposredno spremljati s pomočjo AKTV na povezavi: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=lP3PKQqgaGTlVcKnXmQWRQX1

Univerza v Ljubljani – stati in obstati 

Številka: 07-3/2015-2 Datum: Ljubljana, 28.01.2015 

Javna razprava o nezadostnem financiranju pedagoškega in raziskovalnega dela
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani 4. februar 2015 ob 17h
predavalnica 34 

Ob napovedanih rezih v visoko šolstvo za leto 2015 je resno ogrožen obstoj večine strok Univerze v Ljubljani, še toliko bolj, ker je že dosedanje financiranje nezadostno in nas sili v varčevalne ukrepe, ki so v nasprotju s strategijo razvoja visokega šolstva. Razočarani smo nad odnosom aktualne politike in vlade do visokega šolstva in znanosti – v zadnjih letih so vse vlade načelno podpirale naša prizadevanja, da bi znanje postalo ena osnovnih vrednot v slovenski družbi, vendar žal univerza že vrsto let nima zagotovljenega ustreznega financiranja, kot ga narekuje ustava Republike Slovenije. Uredba o financiranju visokega šolstva nam vsako leto odmerja manj denarja, dramatično se zmanjšuje število zaposlenih, povrhu pa smo morali izpeljati bolonjsko študijsko reformo, ki namesto prejšnjih štirih pomeni pet študijskih let in posledično vsaj za petino povečan obseg dela. Bolonja nam nalaga tudi stalno skrb za zagotavljanje kakovosti, kar se preverja v zapletenih postopkih ponovnih akreditacij in kar je ob nenehnem krčenju sredstev vedno težje zagotavljati.
Dovolj je, tu je rob! 

Dekani humanističnih, naravoslovnih, družboslovnih in tehničnih fakultet, umetniških akademij, vodstvo Univerze v Ljubljani, študenti in predstavniki visokošolskih sindikatov bomo javno spregovorili o napovedanih krčenjih proračunskih sredstev, o hudih posledicah podfinanciranosti pedagoškega in raziskovalnega dela na univerzi ter o prihodnosti strok, ki jih gojimo. 

Z javno razpravo, ki bo v sredo, 4. februarja 2015, ob 17.00 v predavalnici 34 na Filozofski fakulteti želimo slovensko javnost obvestiti, da gre za širši družbeni problem – Univerza v
Ljubljani ob dodatnih finančnih rezih že letos ne bo mogla več zagotavljati dosedanje ravni kakovosti pedagoškega in raziskovalnega dela. Vsako dodatno zmanjševanje sredstev lahko pomeni finančni zlom UL ter ogrozi celoten sistem visokega šolstva in znanosti. 

Red. prof. dr. Branka Kalenić Ramšak,
dekanja UL FF Red. prof. dr. Predrag Novaković,
prodekan UL FF Izr. prof. dr. Martin Germ,
prodekan UL FF
Izr. prof. dr. Gregor Perko, prodekan UL FF

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

13 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
rx170
rx170
9 - št. let nazaj

Bom vprašal nekaj neumnega.

Zadnji resorni ministri: Igor Lukšić, Žiga Turk, Jernej Pikalo in zdaj Stanislava Setnikar Cankar so vsi redni ali izredni profesorji ULJ.

In potem, ko se na tako pomembni funkciji obnašajo škodljivo (in s tem izdajalsko) do univerze kot matične ustanove, ki jim je toliko let dajala kruh, omogočila profesuro ter relativno hvaležen poklic, se brez težav vrnejo na nazaj na univerzo po izteku mandata.

Morda bi kazalo o tem malce razmišljati.

:)
:)
9 - št. let nazaj

kolk je pol obseg zemlje?

poslušalec
poslušalec
9 - št. let nazaj

Pomenljiv podatek iz razprave: prof. dr. Peter Maček ima manjšo plačo zdaj kot državni sekretar na ministrstvu kot jo je imel prej kot profesor na univerzi.

J
J
9 - št. let nazaj
Heather Evans
Heather Evans
9 - št. let nazaj

The world changes. Many things are not depended on us these days and I think it's a good idea to control and monitor yourself. essaystate.net helps work out writing problems.

rx170
rx170
9 - št. let nazaj

Ja, on jo je že imel. Povedno, ni kaj. Zdaj pa spada v isto gnezdo kot zgoraj našteti.

Zupanc
9 - št. let nazaj

Vsa nakazila s fakultetnih TRR so od lani javno dostopna na portalu:
http://www.ujp.gov.si/dokumenti/dokument.asp?id=472

Recimo 10 najvišjih netto izplačil fizičnim osebam (plača + prevoz + prehrana) na UL-FF za november 2014:
€5630
€4256
€3879
€3871
€3754
€3599
€3589
€3441
€3346
€3096

radovednež
radovednež
9 - št. let nazaj

Ali se da ugotoviti tudi, koliko jih je na 120% plači?

Zupanc
9 - št. let nazaj

Po podatkih SICRIS je na UL-FF 76% vseh zaposlenih na 120%

rx170
rx170
9 - št. let nazaj

Da ne bomo zavajali.

20% vemo, da ni iz vira za pedagoško dejavnost ampak projektov. Nadobremnitve pa so cenejše, kot pa zaposlovanje novih ljudi.

gost
gost
9 - št. let nazaj

Velika večina teh 20% nadobremenitev ni iz projektov ampak iz programskih skupin. To je stabilno financiranje!

rx170
rx170
9 - št. let nazaj

Še vedno pa ni iz vira za pedagoško dejavnost. Poraba denarja na PS je stvar vodje.

Topmark Essays
8 - št. let nazaj

Buy Essays, Research Papers, Term Papers, Thesis, & Dissertations .http://
topmarkessays.com