Apel vladajoči koaliciji v nastajanju, predvsem Stranki Mira Cerarja 

Spodaj podpisani raziskovalci in raziskovalke iz gospodarstva, visokega šolstva in znanosti ter drugi zainteresirani pozivamo naslovljene, da pri sestavi nove vlade in reorganiziranju upravne oblasti vzpostavijo samostojno Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. 

Področji visokega šolstva in znanosti sta bili v zadnjih letih eni največjih proračunskih žrtev varčevalnih ukrepov. Kratkoročna posledica odrezanih več deset milijonov evrov so osiromašene raziskave ter otežen položaj mladih, ki so prikrajšani za kakovostno šolanje in raziskovanje. Dolgoročno pa takšna ravnanja postavljajo pod vprašaj intelektualni, gospodarski in obče kulturni razvoj Slovenije. 

Poleg pomanjkanja volje in poguma politikov, ki so prevzemali vodenje teh področij, je trenutno stanje tudi posledica nekaterih sistemskih in strukturnih značilnosti, ki onemogočajo celovito vodenje slovenske znanstvene politike. Na tem mestu želimo izpostaviti predvsem podrejeni položaj, v katerega sta bila potisnjena sektorja znanosti in visokega šolstva na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. 

V trenutni različici koalicijske pogodbe ste se zavezali, da bo resorni minister ali ministrica izvrševal/-a ukrepe iz Resolucije o raziskovalno-inovacijski strategiji Slovenije (RISS). To zavezo pozdravljamo in pričakujemo kompetentno ekipo, ki bo k reformam pristopila celovito in odgovorno. Sistemske in strukturne spremembe, ki jih omenjeni resorji nujno potrebujejo, naj izhajajo iz odprtega dialoga in sodelovanja z mnogimi deležniki. Na podlagi izkušenj iz preteklih let utemeljeno dvomimo, da bo ministrova ali ministričina najožja ekipa lahko izvajala nujne ukrepe v znanosti in visokem šolstvu, če se bo morala hkrati odgovorno posvečati tudi problemom, s katerimi se soočajo v vrtcih, osnovnem in srednjem šolstvu ter športu. 

Vsi, ki delamo v visokem šolstvu, znanosti in tehnologiji, študenti in študentke in ne nazadnje pol milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, letno namenjenega za znanost in visoko šolstvo, ne smemo biti žrtev koalicijskih kupčkanj. Zato od bodoče vladajoče koalicije in predvsem Stranke Mira Cerarja, pričakujemo moder razmislek in vzpostavitev samostojnega Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, MVZT. 

——————————————————————————–

Apel lahko podpišete na spletni strani (vsebuje ažuren seznam podpisnikov):
Na seznam podpisnikov vas lahko dodam tudi tako da mi pošljete vaše ime in znanstveni naziv na [email protected]. Zelo dobrodošli so tudi argumentirani zadržki tistih, ki izražate do te vsebine nestrinjanje.

V vsakem primeru, prosim delite apel. Če ne drugega, je o njegovi vsebini potrebno odpreti razpravo z vladajočo politiko.

——————————————————————————–

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Gregor Golobič
9 - št. let nazaj

K smiselno zapisanemu velja dodati, da se tudi področju tehnologije slabo godi, odkar je vključeno v ministrstvo za gospodarstvo. Vzporedno je utopitev Tehnološke agencije v turistično-promocijskem Spiritu pomenila prehod iz dežja pod kap.
Ob vsem skupaj dodatno skrbi ignoranca&aroganca, saj je bila re-stavracija MVZT še pred tednom dni očitno zamišljena zgolj kot zunanje povečanje števila 'kosov vlade', potrebnih za uravnoteženje v primeru 4 koalicijskih strank…

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Javno pismo KOsRISa mandatarju in koalicijskima partnerjemaKOsRIS, Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenijeprof. dr. Miro Cerar, Predsednik SMCLjubljana, 21. avgust 2014Zadeva: Javno pismo bodočemu mandatarju Vlade RSSpoštovani dr. Cerar,podpisani člani Koordinacije samostojnih razsikovalnih institutov z razočaranjem ugotavljamo, da sta bila v zadnjih mesecih pred in po volitvah, znanost in tehnološki razvoj povsem marginalizirana in potisnjena v ozadje vseh javnih razprav in političnih programov. Takšno ravnanje je v nasprotju s sodobnimi razvojnimi smernicami EU in drugih delov razvitega sveta, ki svoj razvoj temelji na inovativnosti in raziskovanju.Poleg tega je bila na ta način neupravičeno spregledana Raziskovalna in inovacijska strategija Slovenije – RISS,… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Delo: "Dan po izvolitvi pa novi mandatar ni poslušal kritik le od kulturnikov, ampak tudi od znanstvenikov. Poslali so mu apel za vzpostavitev samostojnega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, pod katerega se je podpisalo več kot 170 raziskovalcev in profesorjev. Med njimi tudi novogoriški in primorski rektor Danilo Zavrtanik in Dragan Marušič ter direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Tamara Lah Turnšek. »Takšno ministrstvo smo že imeli in raziskovalna in visokošolska politika je bila takrat bolje vodena,« spomni prvopodpisani pod apel Jernej Zupanc, raziskovalec iz gospodarstva. Zato znanstveniki pričakujejo, »da bo vladajoča koalicija odprta za argumentirane predloge, ki bodo… Beri dalje »

rx170
9 - št. let nazaj

V tem predlogu vidim samo simbolni pomen. Ničesar drugega.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Prvopodpisanega sprašujem, kje je ta apel obtičal?
Ga je morda "prodal" za kak položaj?

jZ
jZ
9 - št. let nazaj

Pozdravljen Anonimni. Prejšno sredo, še pred sejo na kateri so dokončno zacementirali ministrstva, sem apel s prvimi 179 podpisi osebno nesel na sedež SMC. V kratkem pogovoru sem razložil argumente za samostojno ministrstvo, a do ljudi, ki o tem odločajo, nisem dobil dostopa.

Do tega trenutka je apel podpisalo 240 raziskovalcev in drugih zainteresiranih (med drugim tudi nekateri zaposleni na MIZŠ in ARRS). Upam, da nam pred naslednjimi volitvami lobiranje bolje uspe.

Kolega rx170, tebi pa ostale nesimbolne pomene z veseljem razložim ob pivu.