Imenovan nov upravni odbor ARRS

  66. redna seja vlade RS (17. 4. 2014)
  Vlada je na današnji seji imenovala v Upravni odbor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) za mandatno obdobje petih let. Kot predstavnike ustanovitelja je v upravni odbor imenovala: dr. Polono Demadenik, dr. Rada Bohinca, mag. Francija Pivca in mag. Simono Jerman, vse na predlog ministrstva pristojnega za znanost. Kot predstavnika raziskovalnih organizacij, univerz, SAZU, GZS in drugih uporabnikov, organiziranih v ustrezna interesna združenja oziroma društva, ter reprezentativnih sindikatov, so imenovali dr. Karin Stano Kleinschek in dr. Igorja Muševiča. Kot predstavnika uporabnikov, ki niso organizirani v ustrezna interesna združenja, pa dr. Tomaža Savška.

  Vse je pripravljeno za izbor novega(?) direktorja ARRS. Bodo počakali na novo vlado, ali potrditev 5-letnega mandata eni najpomembnejših figur slovenske znanstvene politike spada med tekoče posle vlade v odhajanju?

  1 Komentar

  1. Dnevnik (9. julij 2014): "Na seznamu za novi upravni odbor ARRS sta dva kandidata, ki ju vladi predlagajo raziskovalne organizacije, univerze in SAZU, in eden, ki ga vlada imenuje kot predstavnika gospodarske zbornice in uporabnikov raziskovalnih storitev (odločili so se za Karin Stano Kleinschek z mariborske univerze, Igorja Muševiča z Instituta Jožef Stefan in menedžerja Tomaža Savška). V omenjeno izbiro naj se premierka ne bi vpletala, motijo pa jo kandidati, ki jih je predlagal Pikalo. Na njegovem prvotnem seznamu so bili: prodekanica na ljubljanski ekonomski fakulteti Polona Domadenik, visokošolski učitelj na ljubljanski FDV Rado Bohinc, filozof in sociolog Franci Pivec, ki je že upokojen, ter direktor znanstvenoraziskovalnega središča primorske univerze Rado Pišot.

   Ministrov predlog je bil z različnih strani deležen več pripomb: od tega, da na seznamu ni predstavnika ministrstva za znanost ali vsaj ministrstva za finance (Pikalo je zato po daljšem oklevanju Pišota nadomestil s predstavnico finančnega ministrstva), pa da je razmerje izrazito v korist univerz, čeprav se iz denarja ARRS financirajo predvsem inštituti. Predvsem pa, da gre za strankarsko zgodbo SD, saj sta dva od prvotno predlaganih kandidatov (Bohinc in Pivec) člana Socialnih demokratov, druga dva pa naj bi bila tudi blizu pomembnim predstavnikom SD.

   Ob tem so poznavalci okoliščin celo poudarjali, da naj bi v ozadju omenjenega predloga v resnici stal dosedanji predsednik upravnega odbora ARRS Rado Bohinc oziroma da naj bi bil med njim in direktorjem agencije Francijem Demšarjem dosežen dogovor o medsebojni pomoči. Ta naj bi Demšarju, ki mu mandat poteče konec avgusta, pomagal k še eni (hitri) izvolitvi za direktorja ARRS. Demšar je kakršno koli vezano trgovino ali pogovor o tem zanikal, nam je pa potrdil, da bo ponovno kandidiral za direktorja ARRS."
   http://www.dnevnik.si/slovenija/prerivanje-bratuskove-in-pikala-na-plecih-znanstvenikov

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.