Časopis Dnevnik poroča o skrajšanem roku za prijavo na razpis za direktorja ARRS, ki bo odprt samo teden dni in še to sredi poletja: V novem mandatu se obeta stara naveza (24. julij 2014). Novinarka se je o zapletu pogovarjala tudi z Juretom Zupanom in Jernejem Zupancem.

Jutri bo objavljen javni natečaj za direktorja Agencije za raziskovalno dejavnost. Upravnemu odboru, ki mu spet predseduje Rado Bohinc, se očitno zelo mudi – rok za prijavo bo namreč krajši od tistega, določenega v statutu. …

Presenečenj ni pričakovati, tudi zato ne, ker bo natečaj objavljen le dober teden dni, in še to sredi sezone dopustov. Novoimenovani upravni odbor je namreč v torek na prvi seji sprejel odločitev, da natečaj objavi jutri, rok za prijavo pa se izteče v ponedeljek, 4. avgusta – čeprav statut jasno določa, da je rok za prijavo 15 dni po objavi. Naši sogovorniki se strinjajo, da je to povsem nesprejemljivo. »Vprašanje je, kdo bo razpis v sezoni dopustov sploh zasledil in se uspel nanj pravočasno prijaviti,« opozarja predsednik znanstvenega sveta ARRS dr. Vitoslav Turk. …

Prav Bohinc je tisti, ki bo v imenu upravnega odbora vladi predlagal kandidata, ki ga bo ta nato zelo verjetno potrdila. Možnosti, da ne bi predlagal Demšarja, so po besedah sogovornikov minimalne, kar pomeni, da bi mu na poti do tretjega mandata lahko stala samo nova vlada, ki se z njegovim nadaljevanjem dela na čelu ARRS ne bi strinjala.

S tem se namreč ne strinja tudi marsikdo iz znanstvene srenje, čeprav se le redki upajo javno izpostavljati. ARRS je namreč tista, ki razporeja proračunska sredstva, namenjena znanstvenemu raziskovanju. »Upam, da uspe dobrim slovenskim znanstvenikom preživeti še en Demšarjev mandat,« je zelo verjetno novo imenovanje kratko komentiral profesor fizike na Univerzi v Cincinnatiju dr. Jure Zupan. »Mislim namreč, da je avtomatiziran točkovalni sistem ocenjevanja znanstvenikov smešen in vodi v porazno hiperprodukcijo člankov, namesto da bi poudarjal kakovost.« Ponovna Demšarjeva izvolitev se mu zdi zgrešena tudi iz drugih vidikov. »Glede na afero z Zoisovo nagrajenko Dušanko Janežič, ki je bila zaradi nenamenske porabe javnih sredstev odpuščena s Kemijskega inštituta, a še vedno dobiva denar na razpisih ARRS, bi bila vnovična Demšarjeva izvolitev najmanj nehigienična.« …

Poleg znanstvenikov se je ob netransparentnost delovanja ARRS že leta 2009 obregnilo tudi računsko sodišče, ki je agenciji izdalo mnenje s pridržkom, nato pa dve leti kasneje še Evropska znanstvena fundacija. Dr. Vitoslav Turk zato vztraja, da je nujna popolna reorganizacija ARRS, raziskovalec iz gospodarstva dr. Jernej Zupanc pa upa, da bo za začetek transparenten vsaj postopek imenovanja novega direktorja – da bo torej potekal pred očmi znanstvene javnosti, ki bo lahko kritično ovrednotila javno objavljene programe kompetentnih kandidatov. »Vodenje ARRS v veliki meri pomeni določanje slovenske raziskovalne politike in je izjemnega pomena ne samo za slovensko znanost in visoko šolstvo, temveč za prihodnost vseh državljanov. Imenovanje direktorja je prek upravnega odbora pretežno politična odločitev, in glede na popolno rošado političnega prostora na zadnjih parlamentarnih volitvah bi bilo higienično, da novega direktorja izbere naslednja vlada,« je še prepričan. (Vir: V novem mandatu se obeta stara naveza (Dnevnik, 24. julij 2014))

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

21 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Odlično!!!! Morda bi predlagali še dr. Dušanko Janežič za ministrico za znanost, da bo vse še bolj pošteno in transparentno.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Groza……., z današnjim dnem so na ARRS spremenili STATUT in sicer 22. in 24. člen (https://www.arrs.gov.si/sl/agencija/akti/statut-ARRS-jul14.asp). Skratka poskrbeli so, da je razpis za direktorja objavljen le 30 dni pred potekom njegovega mandata in je rok za prijavo le 8 dni! Pa bo vse pravno in legitimno!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ali se lahko tako hitro spremeni statut javne organizacije? Mislim da so normalno postopki bistveno daljši. Mislim tudi, da mora vsako spremembo stauta odobriti tudi vlada ali vsaj resorno ministrstvo. Ali pa se je ta sprememba že dalj časa načrtovala in se je postopek speljal, pa se o tem izven ozkega kroga ni vedelo nič. Ali je mogoče to kako poizvedeti?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Sprememba Statuta Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

1. člen
V Statutu Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije z dne 22. 7. 2004 in nasl. se v 22. členu beseda "šestdeset" nadomesti z besedo "trideset".
2. člen
V 24. členu se številka "15" nadomesti s številko "8".
3. člen
Ta sprememba statuta začne veljati naslednji dan po objavi na spletni strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.
Št. 007-15/2010-5
Ljubljana, dne 22. 7. 2014
Predsednik UO ARRS

https://www.arrs.gov.si/sl/agencija/akti/statut-ARRS-jul14-sprem.asp

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Na ARRS strani piše samo: sprememba Statuta št. 007-15/2010-5 z dne 22. 7. 2014, sprejeta na 6. redni seji UO ARRS.
Čudno, da niso v Statut zapisali, Demšar trajni direktor, Bohinc pa trajni predsednik UO na ARRS.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Iz statuta ARRS:
64. člen
Ta statut sprejme upravni odbor agencije z večino glasov vseh svojih članov.
65. člen
Postopek za spremembo ali dopolnitev statuta je enak kot za njegov sprejem.

Očitno statut ARRS lahko spreminja UO ARRS po lastni želji…..

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Kako je to sploh mogoče? Ali zato, da je to popolnoma transparentno (ni nobene motnje) in vsa poštenost ostane za istimi vrati?
"Kadija te tuži, kadija ti sudi "….

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Danes v Delu objavljen javni natečaj za direktorja/direktorico Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS! Rok prijave do vključno 4. avgusta!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Dnevnik: "Javna agencija za raziskovalno dejavnost je danes objavila razpis za novega direktorja. Upravni odbor je tik pred zdajci spremenil statut tako, da je premaknil skrajni rok za objavo razpisa in skrajšal rok za prijavo. … Bohinc je pojasnil, da je omenjene spremembe predlagal aktualni direktor dr. Franci Demšar, člani odbora, ki so bili prisotni, pa so jih potrdili soglasno. …. Demšar je, kot smo že poročali, potrdil, da bo kandidiral za že tretji mandat, Bohinc pa je včeraj ostro zavrnil kakršne koli povezave med njima in zatrdil, da se poznata le bežno. … Znanstvena srenja je medtem ogorčena. Sogovornikom… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

"Festina lente!"
V primeru edine prijave za mesto direktorja ali neustreznih prijav ima UO ARRS po izteku mandata direktorja ARRS zakonsko možnost predlagati vršilca dolžnosti direktorja ARRS do novega razpisa oz. izbire kandidatke oz. kandidata za direktorja.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

… že mogoče, ampak to si je očitno treba še izboriti. UO prav gotovo ima pravico tudi imenovati aktualnega direktorja ARRS še za en mandat, leprijaviti se mora na "pohitreni" razpis. Glede na še vroče objavljene Standarde strokovne usposobljenosti… (glej zgoraj) prav gotovo izpolnjuje VSE zahtevane standarde. Temu bi lahko rekli: utemeljen sum za vnaprej dogovorjen razpis.
Pa HURA za tako TRANSPARENTNO POŠTENOST v znanosti!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Vlada Republike Slovenije v odhajanju je 17. julija 2014 imenovala člane Upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost republike Slovenije (ARRS). Upravni odbor je na svoji prvi seji v novi sestavi, dne 22. julija 2014, sprejel »Standarde strokovne usposobljenosti, merila za izbiro in metode preverjanja usposobljenosti direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije« in dve spremembi Statuta ARRS, ki se spodaj podpisanim zdita neprimerni. Spremembi sta: • skrajšanje roka objave javnega natečaja za imenovanje direktorja s 60 na 30 dni (22. člen) in • skrajšanje roka za prijavo na natečaj s 15 na le 8 dni (24. člen). Četudi… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Se že ve, kdo se je prijavil na razpis za direktorja ARRS?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Na razpis za direktorja ARRS, osrednje agencije, ki znanosti razdeljuje denar, se je prijavilo devet kandidatov.
http://www.dnevnik.si/mnenja/komentarji/davek-na-znanost

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Požarreport prinaša nekaj govoric na to temo: http://www.pozareport.si/?Id=politika&View=novica&novicaID=20660&type=tags Po naših zanesljivih informacijah se je na javni razpis prijavilo devet kandidatov, med njimi tudi sedanji direktor Franci Demšar, ki se poteguje že za svoj tretji petletni mandat na čelu agencije.Poleg Demšarja sta "resna" kandidata še dva, József Györkös iz mariborske fakultete za elektrotehniko in računalnoštvo ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, ko ga je še vodil bivši predsednik stranke Zares Gregor Golobič (Györkös sodi, no, ali pa je vsaj sodil v "trdo jedro" Zaresa) in predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Jaroslav Berce, ki je pred časom… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

HAHAHAHAH, kako zanimivo, tale Požarreport!! Čisto mirno in z veliko mero verodostojnosti lahko sestavim tudi popolnoma drugačno varianto:Mag. Alenka Bratušek maja letos ni hotela na dnevni red seje vlade uvrstiti predlog za nove člane upravnega odbora ARRS, ki jih je predlagal resorni minister dr. Jernej Pikalo, ker je – kar je zdaj tudi popolnoma jasno – pridobivala glasove na volitvah. Tudi glasovi iz raziskovalnih logov pridejo prav!! In očitno jih je nabrala dosti, da je prehitela Jankoviča. Volilci in volilke so namreč takoj sklepali takole: končno ena vlada, ki ne kadruje, ko se ji čas izteka, to je treba pač… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Variant je seveda še veliko več. Morda je premierka zaustavila imenovanje UO ARRS, ker je v njem želela predstavnika ministrstva za finance (kar se je tudi zgodilo). In morda je od tam dalje odločitev o direktorju neke agencije niti ne zanima več. Pri vseh izzivih, s katerimi se soočamo, se mi zdi malo verjetno, da bi se premierka v maniri šahovske mojstrice ukvarjala z ustoličenjem izbranca na čelu ene od agencij.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Hvala bogu, da imajo vsi dotični v mislih izključno kar je dobro za slovensko znanost.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

DELO: Upravni odbor agencije za raziskovalno dejavnost se je danes odločil, da ne izbere najprimernejšega med devetimi kandidati za novega direktorja agencije. Svoj predlog za prvega moža agencije želijo v potrditev dati novi in ne odhajajoči vladi. Sedanjemu direktorju Franciju Demšarju mandat poteče zadnji dan v avgustu. Če nove vlade do takrat ne bo, bo upravni odbor trenutni izvršilni oblasti predlagal, da imenuje vršilca dolžnosti direktorja, je danes zvečer po koncu šesturne seje za Delo povedal njegov predsednik Rado Bohinc. Na seji, ki so se je po besedah Bohinca udeležili vsi člani, so ta predlog sprejeli soglasno. Najverjetneje se bo… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Bravo Kvarkadabra!