Slavko Bobovnik: V zboru modrih 95 članov je le 5 žensk?
Tadej Bajd: Zdaj ste naleteli na slabega sogovornika. Jaz sem inženir in mi tehniki se neskončno trudimo, da bi na fakultete sprejeli dekleta, pa ne pridejo in ne pridejo. Zdi se jim, da so inženirski poklici, čeprav niti zdaleč niso težki, nevarni. Niso v težkih pogojih, vendar jih ne izbirajo. Izbirajo raje druge poklice. In še potem moje izkušnje z diplomiranimi damami, bi lahko rekel, da nerade, recimo kadar pridejo iz drugih krajev, ostajajo v Ljubljani. Ker v Ljubljani pa je nekako treba ostati, da lahko delaš to kariero. Moraš biti na inštitutu, moraš biti na univerzi, ampak se rade vračajo v svoje okolje.
Vir: Nov predsednik SAZU-ja je Tadej Bajd – Odmevi, 6.5.2014, RTV 4D

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

11 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

V akademiji ni žensk, ker nočejo študirati robotike in ker ne želijo zapustiti Sp. Dupleka in se preseliti v metropolo Ljubljano. Nedvomno pojasnilo vredno 2500 eur mesečne nagrade.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Še izseka iz objav:

Delo 3.5.2014 (http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/volitve-za-predsednika-sazu-tadej-bajd.html)

"Mi je pa zato lani kot predsedniku Zoisovega odbora uspelo, da je bilo med nagrajenimi znanstveniki več žensk kot kdaj prej."

Dnevnik 7.5.2014 (https://www.dnevnik.si/slovenija/novi-predsednik-za-vec-delavnosti-na-akademiji-)

"Ob tem velja dodati, da je bil Bajd še lani predsednik odbora za podeljevanje Zoisovih nagrad, ki je s podelitvijo nagrade znanstvenici dr. Dušanki Janežič dvignil veliko prahu. To je namreč vodstvo Kemijskega inštituta nedolgo pred tem izredno odpustilo zaradi utemeljenega suma korupcije."

Urša Opara Krašovec

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Ali to pomeni, da bo nova članica SAZU-ja dr. Dušanka Janežič?

Anderzey
9 - št. let nazaj

Ah, sile kontinuitet od Trontlja do Bajda… nič, gremo kavo kuhat.

Franc Viktor Nekrep
9 - št. let nazaj
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Citirana izjava je pa res silno globoka izjava predsednika vseh akademikov! Njihova naloga (za katero so celo plačani iz proračuna) je, da avtonomno bdijo nad našim intelektualnim zdravjem in nam delijo svoja mnenja, nasvete in razsodbe! Samo dvoje je možno: da je problem »diplomiranih dam« zanj (zanje?) postranska stvar, o kateri akademiki pač ne razmišljajo, ali pa je to, kar je povedal, njegov (njihov) intelektualni domet. Očitno za problem žensk v znanosti še ni slišal – zanj obstajajo le »diplomirane dame«, ki imajo močno domotožje in slabe delovne navade, tiste iz Ljubljane pa so očitno precej nesposobne ali pa jih… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Za akademijo je dolga čakalna vrsta in ne daj bože, da bi kaka ženska prehitela kakega ostarelega eminentnega profesorja, ki že vrsto let čaka, da bo kdo od kolegov umrl in bo lahko zasedel njegovo mesto…kvaliteta pa itak ne šteje pri nas v znanosti, ampak samo kdo zna fino lapat in se tolč po prsih, kaj vse je naredil, pa če tudi je 3/4 zadev objavil v slovenskem Kemijskem vestniku kot edini avtor in si nabral neskončno takih in drugačnih točk…tisti ki delajo timsko in imajo po 10 so-avtorjev na člankih objavljenih v Science in Nature pa itak pogorijo….škoda, ker… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Pravilo bi moralo biti, da se nove člane sprejema izmenično, enkrat ženska, drugič moški.
Ker gre predvsem za častno pozicijo, nihče ali nobena zaradi potencialno daljšega čakanja na mesto ne bi bil "diskriminiran" (čas sprejema je že sedaj arbitraren glede na čas izpraznjenega mesta in ni v neposredni korelaciji z "velikostjo zasluge), akademija v celoti pa bi itak pridobila, če bi bilo njeno članstvo bolj ustrezno demografiji znanstvenega in umetniškega občestva.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Hja, mene pa od vsega najbolj zanima, kako zelo se inzenirji trudijo, da bi na fakultete privabili vec deklet. Tako v svojih studentskih letih kot sedaj na enem izmed raziskovalnih institutov razmisljanja o tem problemu, kaj sele ukrepanja, nisem zasledila.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Upam, da prof. dr. Bajd že bere:

http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=2007068

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Znanstvenice Bajdu očitajo nepoznavanje dela žensk v znanosti Ljubljana, 08. maja (STA) – Članice komisije za ženske v znanosti pri ministrstvu, pristojnem za znanost, so na novega predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Tadeja Bajda naslovile protestno pismo, v katerem mu očitajo nepoznavanje razmer, v katerih ustvarjajo ženske na znanstvenih področjih. V predsedniku ne prepoznavajo znanilca sprememb na bolje. Novi predsednik SAZU, akademik Tadej Bajd je že v prvih izjavah pokazal precejšnje nepoznavanje razmer, v katerih ustvarjajo znanstvenice, brez kakršnekoli podpore nacionalne akademske ustanove, so zapisale članice Komisije za ženske v znanosti pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.… Beri dalje »