Koordinator priprave Strategije pametne specializacije na Službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, s katerim smo pred časom skupaj napisali tudi daljši tekst za tale blog (Slovenija po protestih: islandski nauki), sporoča, da 16. in 17. aprila 2014 pripravljajo veliko konferenco s prisotnostjo predsednice vlade, kjer bodo med drugim odprli vprašanja, kako to deželo spet dinamizirati in izkoristiti potenciale, ki jih imamo. Še posebej bodo obravnavali področje znanosti in raziskovanja na splošno, kjer želijo nasloviti vse probleme, ki jih imamo ne samo z vidika financiranja, ampak tudi z vidika delovanja JRO-jev in v tem kontekstu bi si zelo želeli, da bi se slišal tudi glas prihajajočih nosilcev pameti te države.

1 komentar

  1. Sicer nisem domač v teh krogih, ampak v zvezi s Strategijo pametne specializacije, ki so jo v Bruslju raztrgali, se mi zdi zanimivo tole pismo:

    http://www.dnevnik.si/mnenja/pisma-bralcev/slovenska-strategija-pametne-specializacije-kolo-ki-se-vrti-v-prazno

    Izgleda, da strategija ni bila nobena strategija, ampak so hoteli samo denar usmeriti v obstoječe CO in KC.

    Odlomek:

    Čeprav je bilo navodilo ministra predstavnikom GZS, da se kot podlago za javna posvetovanja uporabi gradivo, ki smo ga pripravili v ad hoc ekspertni delovni skupini, si je GZS ob sodelovanju zunanjih sodelavcev, zamislila svoj način posvetovanj. […] GZS je, ob sodelovanju zunanjih ekspertinj, dr. Jane Kolar in mag. Mateje Mešl, posvetovanja vodila po svoje. Obe sta znani iz projekta in javnega razpisa za nastanek centrov odličnosti (CO) in kompetenčnih centrov (KC) v obdobju 2009-2010, ki so bili podprti z obsežnimi finančnimi sredstvi, dobrih 120 milijonov EUR iz EU sredstev, dr. Kolarjeva je bila namreč takrat vodja direktorata za znanost na MVZT. In ker se navedenim centrom v letu 2014 izteče financiranje ter upoštevajoč precej težek dostop do virov financiranja doma, je razumljivo, da je interes navedenih centrov za precejšni del EU kolača v obdobju 2014 do 2020 zelo velik. Posledično so veliki tudi pritiski, da bi področja na katerih so CO in KC nastali, prišla v strategijo pametne specializacije in druge dokumente, saj se s tem poveča možnost za financiranje v prihodnje. Zato verjetno ne čudi, da prioritete v osnutku strategije pametne specializacije (proizvodne, procesne in informacijsko komunikacijske strategije; rešitve za električne in elektronske komponente ter materiali in tehnologije), ki jih je ministrstvo povzelo po gradivu, ki ga je pripravila GZS ob zaključku posvetov, močno sovpadajo s področji obstoječih CO in KC.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj