Pod naslovom Ministru se etika ne zdi pomembna  je v Dnevniku objavljen članek o odgovoru ministra Pikala na poslansko vprašanje glede podelitve Zoisove nagrade dr. Janežičevi

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je z zamudo vendarle spregovoril o sporni podelitvi Zoisove nagrade za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela in razvojne dejavnosti prof. dr. Dušanki Janežič, ki je bila pred tem iz krivdnih razlogov odpuščena s Kemijskega inštituta. Razlog za to je bilo poslansko vprašanje, ki mu ga je postavila Katarina Hočevar.  

… »O zadevnem dogajanju na Kemijskem inštitutu ne odbor ne ministrstvo nista dobila nobenega obvestila. Oktobra je bil o tem objavljen le članek v dnevnem časopisu. Člani odbora so se o nastali situaciji posvetovali in menili, da je v njihovi pristojnosti le odločanje na osnovi predpisanih kriterijev, po katerih pa si znanstvenica – na osnovi zajetne prejete dokumentacije – nagrado za svoje znanstvene dosežke nedvomno zasluži.« 

…Po njegovih besedah postopki proti Janežičevi pred podelitvijo še niso bili dokončni, ne v komisiji za preprečevanje korupcije ne pred sodiščem zaradi prenehanja delovnega razmerja. Spomnimo, da jo je izredna odpoved iz krivdnih razlogov doletela zaradi potrjevanja prisotnosti njenega sina, sicer mladega raziskovalca, in njegove partnerice, strokovne sodelavke, ki sta bila oba zaposlena v laboratoriju za molekularno modeliranje, katerega vodja je bila prav Janežičeva. »Po podelitvi je javno pismo priznanih slovenskih znanstvenic precej odmevalo v javnosti. A odbor se je že v preteklosti srečeval s pritiski posameznikov ali inštitucij zaradi svojih strokovnih odločitev in menil, da je tako vmešavanje v pristojnosti odbora nedopustno,« je minister povsem razvrednotil mnenje skupine uglednih podpisnic. 

…Pahorjevega sprejema za nagrajence letos ne bo 

Prošnjo za komentar o sporni nagrajenki smo naslovili tudi na predsednika Boruta Pahorja, ki se je podelitve konec novembra udeležil kot slavnostni govornik. Tudi v njegovem uradu niso želeli polemizirati glede odločitve odbora, sporočilna pa je Pahorjeva odločitev, da letos ne organizira sicer tradicionalnega sprejema za prejemnike nagrad.

Težko je razumeti, da je odbor vedel za postopek proti Janežičevi, pa so se vseeno odločili za nagrado. Zakaj niso hoteli počakati kako leto, da se stvar razjasni (recimo v prid dr. Janežič)? In kako to, da niso dvignili telefona in poizvedeli od samih udeležencev spora, kaj se dogaja? Osebno se mi zdi podelitev te nagrade velika napaka in grda packa na celotno institucijo Zoisovih nagrad. Seveda se tovrstne napake lahko dogodijo, a primerno bi bilo, da odbor sebi in ostalim to tudi prizna.

Slika na Dnevniku pa je absolutno fenomenalna.

(via Urša O.)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Kako že gre tista Žižkova glede Hitlerja in nagrade za zasluge, ker je gradil avtoceste …