Nobelova Englertu in Higgsu

  Letošnjo nobelovo nagrado za fiziko si delita teoretična fizika Englert in Higgs, in sicer za

  “for the theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles, and which recently was confirmed through the discovery of the predicted fundamental particle, by the ATLAS and CMS experiments at CERN’s Large Hadron Collider”

  Torej nagrada nekako tako za teorijo, kot tudi za samo eksperimentalno odkritje Higgsovega bozona.

  Dodatek: Zabavna zgodba o proslavi včeraj na NYU v NewYorkerju in o tem, kako je Kyle Cranmerjev študent prvi videl kombinacijo signala 5 sigma.

  5 KOMENTARJI

  1. "Torej nagrada nekako tako za teorijo, kot tudi za samo eksperimentalno odkritje Higgsovega bozona."

   A to, da se teoretikom podeli nagrada, eksperimentalce, ki so pa vec kot 20 let delali na tem, se pa samo omeni v obrazlagi, je normalno? Ironicno se potem Botnerjeva v predstavitvi kaze vec eksperimentalnih prosojnic kot pa teoreticnih. Ne samo, da je delitev po moje nepostena, se skodljiva za hep-ex je.

   A to pomeni, da ce bi ATLAS/CMS nasla supersimetrijo, bi potem dali tistemu teoretiku, ki je to napovedal.Torej je edina moznost da nekdo v hep-ex dobi nagrado, da najde nekaj kar se v nobenem clanku ni omenjeno. Zgleda kot da je hep-ex dekla od hep-th/ph.

   S taksnim gledanjem, bi potem lahko tudi danes podelili nagrado samo Andersonu, ker je on utemeljil genericni mehanizem (nerativisticna verzija gor ali dol).

   http://www.theguardian.com/science/life-and-physics/2013/oct/08/nobel-higgs-boson-experimenters

   • Upam, da ni izpadlo, kot da se mi taka podelitev Nobelove nagrade zdi v redu. Upal sem namrec, da bo Nobelova komisija pretrgala s tradicijo in podelila Nobelovo nagrado (tudi?) organizaciji (cern, atlas, cms?).

    Hotel sem le opozoriti, da je iz obrazlozitve za Nobelovo nagrado lahko med vrsticami razbrati, da nagrade eksperimentalcem ne bo. Kar je res nepravicno (a ni osamljem primer, enako se je dogodilo eksperimentalcem, ki delajo/so delalo na tovarnah B mezonov -> potrditev KM mehanizma je pridelal nagrado le Kobayashi in Maskawi).

    Lepo in prav bi bilo, ce bi enkrat v prihodnosti tudi sami eksperiment(alci) dobili za to epohalno odkritje nagrado. In pomanjkanje praznovanja v cernu danes je seveda vec kot pomenljivo (ceprav smo teoretiki nazdravili s sampanjcem, seveda).

    (in naj pristavim se svoj loncek, niso le hep-ex ljudje 20 let delali za to odkritje, ampak tudi hep-ph/hep-th, posebej tisti, ki so pridno racunali napovedi za signal in ozadja, a Nobelove za gotovo ne bodo ucakali. Jih pa zato vsaj lahko tolazijo razne ostale nagrade kot npr. Sakurai pred nekaj dnevi Dixonu, Kosowerju in Bernu).

   • Kolikor vem razen mirovne nobene Nobelove nagrade ne podeljujejo organizacijam. Tako da bi morali izbrati 1-3 osebe, nekaj v stilu Rubbia in van der Meera. Nimam pojma, ali je to tradicija, ali piše v statutih. Bi bilo pa za Slovence na CERNu fino, če bi se lahko razglašali za Nobelove nagrajence, tako kot Lučka Kajfež Bogataj (čeprav smo kot državljani EU tako ali tako vsi Nobelovi nagrajenci).

    Mimogrede: problem, da področja, kjer se ne da izpostaviti prispevka individualne osebe, ne dobijo Nobelovih nagrad, ne obstaja samo v HEP.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.