V Guardianu je objavljen prevod pisma, ki ga je astrofizičarka Amaya Moro-Martín objavila v španskem časniku El Pais ob njeni selitvi v ZDA. Nekaj pomenljivih izsekov (celotno pismo je vredno branja)

Taking advantage of the summer break, and to minimise the costs of my imminent transatlantic move, I’m clearing out my office at the Spanish National Research Council (CSIC) and I wanted to return to you a few documents that I will no longer need.  

…I am also returning the official validation of my US PhD degree, along with the dozen documents that were necessary in order to process it. All the documents come with the Apostille certification under the Hague Convention, the signature of the State Governor, the official translation from English into Spanish, and the official certified copies signed by the Spanish Consul in New York. Also included are detailed descriptions of all the courses I took while working towards my PhD; I’m sure these were of great interest to both the Governor and the Consul. We’re fortunate that Spain leads the crusade for academic degree validations – beyond our borders any academic degree from a reputable university is valid, a real scandal…. 

… I am also sending you the 700 pages of certificates and documents requested to certify the veracity of my curriculum vitae, which, due to the hiring freeze, I will no longer need. Collecting all this documentation was a tremendously satisfying research project. You should know that, with the many jobs that I have applied for outside Spain, the requested documentation is slightly briefer, approximately 10 pages: a research plan and a short curriculum vitae that does not need to be backed up with certificates, because the research community operates on an honour code (I am happy to explain this principle to you if you wish). 

You should know that I have never been able to apply for a faculty job in a Spanish university because I do not have the official accreditation from the National Agency for Quality Assessment and Accreditation (ANECA), an accreditation that can only be obtained if one has a previous link with a Spanish university. Strangely, neither Princeton University nor the University of California at Berkeley complained about the lack of such an accreditation when I was interviewed, years ago, for faculty positions at those institutions. Perhaps we should explore the relationship between permeability and excellence, now that we are so worried about the international rankings of Spanish universities?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

9 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

"beyond our borders any academic degree from a reputable university is valid"

za slovensko nostrifikacijo očitno še ni slišala. Zadnji odstavek tudi precej spominja na naše habilitacije (s tem, da jih v Španiji očitno podeljuje "NAKVIS"). Edino pri tistih 700 straneh certifikatov se mi zdi, da so stvari mogoče v Španiji celo hujše.

Da sta obe državi v podobnem zosu pa po zgoraj napisanem ni presenetljivo. Zlasti, ker ista mentaliteta veje tudi na področja, ki imajo na blaginjo v državi bolj neposreden vpliv kot astrofizika.

jZ
jZ
10 - št. let nazaj

Sredozemske države doživljamo neke vrste "Atlasov skomig".

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Punca je pač dovolj uspešna, da je dobila mesto pri Nasi in si lahko to privošči. 90% španskih (ali slovenskih) znanstvenikov permanentnega mesta v ZDA ne bo nikoli dobilo in zato njim stanje, kjer se zaposlitve delijo na osnovi "delovnih izkušenj", "strokovnosti", habilitacij, akreditacij, certifikatov, kubičnih metrov papirja,… čisto ustreza. Samo v takem sistemu bodo tudi oni prej ali slej prišli na vrsto.

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Tistih 10% pa seveda odide…

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Dobili smo novo direktorico direktorata za visoko šolstvo. Njena (edina!) referenca je, da je vodila vaje na FUDŠ. Neuradno lahko rečemo, da "pozna" prave ljudi.

http://www.foto-sherpa.si/details.php?gid=55&pid=17069

Visoko šolstvo je v dobrih rokah …

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Očitno res pozna prave ljudi, če ji je uspelo z znanstvenimi referencami, ki so celo za družboslovne razmere kvečjemu povprečne (en članek v reviji z visokim IF, potem pa še eno poglavje in ena knjiga pri nemški založbi) in stigmo povezave s FUDŠ (glavnih sovražnikov FDVjevcev, ki imajo trenutno v rokah ministrstvo) zlesti tako visoko.

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

"Mavričeva, ki bo vodila direktorat za visoko šolstvo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je doktorirala iz sociologije na Univerzi v Lancastru v Veliki Britaniji. Kot asistentka je bila zaposlena na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Pri delu na fakultetah je vodila in koordinirala raziskovalne in projektne skupine študentov. Delovne izkušnje ima tudi na področju vodenja in koordiniranja dela v državni upravi, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje."

http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/07/na_celu_direktorata_za_visoko_solstvo_misela_mavric.aspx

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Ja, bila je v Šušteršičevem kabinetu med njegovim mandatom na ministrstvu. Glej sliko zgoraj. Pač politično kadrovano dete, s stola na stol.

Žalostno, da na "ministrstvu za pamet" niso sposobni narediti odprtega razpisa za to delovno mesto.

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Sicer pa ona vsaj ima doktorat. Tale se mi zdi še hujši primerek, pa se o njem doslej niso razpisali: v.d. direktorja direktorata za znanost: Urban Krajcar je magister politoloških znanosti. Od julija 2010 je vodja Sektorja za strukturne sklade na področju visokega šolstva in znanosti na pristojnem ministrstvu. Bil je tudi vodja kabineta ministrice Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, v letih od 2006 do 2008 pa je bil zaposlen na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji. Še prej je bil svetovalec za EU v Centru Evropa – informacijskem in izobraževalnem središču. Pa še to: MIZŠ ima… Beri dalje »