Rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj na svojem blogu (UM.si – Koliko enakopravnosti imamo?) piše o odnosu delavec – delodajalec na Univerzi. Sestavek, ki ga vsekakor velja prebrati in o njegovi vsebini razmisliti, se zaključi takole:

Ali pomeni takšna izjava izsiljevanje? Morda bi jo v klasični relaciji delavec – delodajalec lahko tako razumeli, toda saj smo vendar Univerza in ne fabrika. Ali pa bi bili raje fabrika? Če je odgovor večine akademske skupnosti da, se opravičujem, da sem razumel odnose na Univerzi drugače, kot delodajalec – delavec. Če bi se raje oklepali črk zakonov, kot delovali v njihovem duhu in v duhu akademskih vrednot, potem zagotovo nisem na pravem mestu in bom brez zadržkov odstopil. Če smo za to, da naredimo boljšo univerzo, na kateri bo vsakdo sprejel svoje odgovornosti in zagnano in ustvarjalno delal zato, da bomo odkrivali nova znanja in spoznanja in jih nesebično prenašali na svoje študente, da bodo bolje izobraženi, da bodo imeli več možnosti v svojem življenju, z njimi pa tudi naša družba in država, potem bom brez pomisleka vztrajal naprej. Smo v prelomnem trenutku in pred nami je veliko izzivov in odločitev.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

7 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

"Če bi se raje oklepali črk zakonov, kot delovali v njihovem duhu in v duhu akademskih vrednot, potem zagotovo nisem na pravem mestu in bom brez zadržkov odstopil. " Mislim, da bo za UM to daleč najboljša rešitev. Odnosi so pokvarjeni, po sramotni epizodi z izjavami zaupanja do vodstva UM več enostavno ni. Sicer pa načelno vprašanje: ali človek, ki razmišlja, da enostavno ne bi razpisal programov na 7 fakultetah in s tem postavil študente v nemogoč položaj (ali pa jih enostavno spravil študirat na konkurenčne inštitucije – javne ali zasebne) sploh spada v službo na univerzi. Po drugi strani… Beri dalje »

Jure Zupan
10 - št. let nazaj

Kako slabo je zares v UM? Iz tega zapisa se zdi, kot da je precejsen kaos…

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj
Odgovor na  Jure Zupan

Situacija je katastrofalna in precej slabša kot pod osovraženim bivšim rektorjem Rozmanom. Rektor edino rešitev za reševanje nastale situacije vidi v nekontroliranem in škodljivem krčenju študijskih programov. Pri pogajanjih z ustanoviteljem je trenutno vodstvo očitno popolnoma nesposobno in impotentno. Težnje po centralizaciji in kopičenju moči so neizmerne in tudi odkrite. Habilitacije potekajo mimo kriterijev, praktično si HK sproti izmišljuje pogoje za vsakega posameznika (pod pretvezo kvazi znanstvene odličnosti – pri tem so pa celo v merila napisali škandalozni 8. člen, ki govori o moralno etični primernosti kandidatov). Sicer pa ponovno načelno vprašanje: ali je lahko rektor oseba, ki ga mora… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

"Tako na univerzi kot v tovarni."

Slogan, ki sem ga bral na eni stavbi blizu FMF leta 2008/2009.

Danes razumem.

(ZdravaPamet)

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Nismo tovarna, mi smo Univerza. Smo popolnoma avtonomni, nihče se ne sme vtikati v naše odločitve. Državljani nam morate absolutno zaupati, ker mi znamo in delamo najbolje za vas in dobrobit naše skupne prihodnosti. Kadrujemo izključno najboljše ljudi, habilitiramo po principu meritokracije. Vzpodbujamo znanstveno odličnost in perspektivne raziskovalne skupine. Vsi naši raziskovalni in pedagoški kadri so vpeti v mednarodne iniciative in/ali progresivne gospodarske kolaboracije. Vsi naši akademski družboslovci in humanisti so politično neobremenjeni in svoje študente ter splošno javnost redno razsvetljujejo z lucidnimi in pro et contra razmišljanji. V naši zaposlitveni strukturi stremimo k temu, da na vrh pridejo izključno… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Pejovnik: ''NIsem Vegrad, da bi od zaposlenih zahteval, da delajo brez plačila.''

http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/univerza-osem-fakultet-v-rdecih-stevilkah

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

V preteklosti sem "za Pejovnika" že delal brez plačila (več pedagoških ur, kot bi jih zahtevala pogodba), pa nisem iz tega delal nobenega cirkusa in nikomur nisem nič zameril. Mislim, da nisem bil edini.