5 KOMENTARJI

 1. In kaj naj bo nauk te primerjave? Naj Nemčija namesto bailoutov raje začne priprave na vojno s PIICGSS državami??

  • Ne vem, ce je bilo misljeno resno. A vseeno – Nemcija lahko zacne porabljati denar tudi kako drugace kot ga je v 30-ih (znanost z velikimi projekti kot os ILC, LISA, itd., vsekakor pride na misel). Zategovanje pasu pa ocitno ni odgovor…

  • Resno je bilo v toliko, da gre za dve krizi z drugačnimi vzroki in v zelo drugačnih okoliščinah (demografska in socialna struktura, globalizacija, predhodna zadolženost držav, bilančna vsota bank, nacionalne valute vs. euro, avtoritartni režimi vs. demokracija…). Ti si pač iz dveh točk sedaj potegnil sklep, ki ti ustreza. Nekdo drug bi lahko iz istih podatkov sklepal, da je prava rešitev za izhod iz krize izgon (židovskih) znanstvenikov čez lužo ali še kam drugam.

   No, če še sam malo podležem Dunning-Krugerjevemu efektu in začnem modrovati o makroekonomiji: jaz bi rekel, da je bistvena razlika med obema krizama ta, da so socialne države krizo precej ublažile (v 30ih letih so bili ljudje lačni, kaj se je iz vsega skupaj izcimilo pa tudi vemo), hkrati pa so jo zaradi zadolževanja ter odlaganja problemov v prihodnost podaljšale.

  • Sam v zapisu namenoma nisem potegnil iz zgornjega grafa nikakrsnega zakljucka razen tega, da je kriza, ki jo dozivlja Evropa sedaj enakovredna ekonomski krizi, ki jo je dozivela v 30-tih. Sam se na primer nisem zavedal, da je tako zelo hudo.

   Sicer pa je res zelo sugestivno, da zadnji upadec BDP sovpada z navalom navdusenja med vladajocimi nad zategovanjem pasu.

   Sam nimam ekonomske izobrazbe, a iz branja Krugmanovega bloga je ocitno, da ste Anonimni in nobelovec Krugman na nasprotnih bregovih.

 2. Graf dejansko ne pove nič, saj upošteva samo končne izdelke in storitve, ne pa vmesnih stopenj. Poleg tega zadolževanje pomeni samo zakasnitev plačevanja in ne odprava. Torej bo padec še sledil. Tudi jaz se ne strinjam z nobelovcem Krugmanom (se pa strinjam z nobelovci kot so Hayek, Friedman, Buchanan, Becker, Coase, V.Smith itd.), saj smo naredili že vse ukrepe, ki jih je predlagal in še več, pa se kriza kar noče končati. Nekako najbližja mi je avstrijska teorija gospodarskega cikla http://polikonomija.blogspot.com/2012/09/avstrijska-teorija-gospodarskega-cikla.html

PUSTITE KOMENTAR

Vpiši svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.