8. marec in znanosti

  Ob letošnjem 8. marcu sem presenečen ugotovil, da je delež avtoric na Kvarkadabra blogu pravzaprav zelo podoben deležu akademkinj v Slovenski akademiji znanosti in umetnosti! Zakaj je tako?

  Morda se odgovor skriva v naši podzavesti? V posebnem tematskem sklopu zadnje številke revije Nature, namenjenemu vprašanjem žensk v znanosti, nas med drugim napotijo na zanimiv projekt, kjer nam kar on-line izmerijo predsodke. Kljub temu, da sem bil pred reševanjem testa trdno odločen, da predsodkov glede žensk v znanosti nimam, sem pogrnil na celi črti in na koncu dobil rezultat “Your data suggest a strong association of Male with Science and Female with Liberal Arts compared to Female with Science and Male with Liberal Arts.” Tule so še rezultati ostalih testirancev:

  gensci score distribution

   

  7 KOMENTARJI

  1. 1. Od kdaj pa liberal arts niso znanost?!
   2. Kaj ti testi dejansko merijo, še vedno ni jasno, ali gre dejansko za tvoj predsodek ali kulturni konstrukt ali spomin…
   3. Definitivno pa ne meri racionalnega premisleka o zaslužnosti.

  2. 1. Niti ni nikjer mišljeno, da "liberal arts" ne bi bile znanost. Sicer ne vem, kaj je ustrezen prevod v slovenščino, zelo površno bi lahko rekli, da so liberal arts "tisto, kar se predava na Filozofski fakulteti".
   2. Se strinjam. Vseeno pa je zanimiva izkušnja, ko se na takem testu trudiš dokazati, da nimaš predsodkov, pa se ti prsti na tipkovnici ob zvezi "Female" in "Science" vseeno zapletejo…

  3. Če vzamem drugi odstavek kot odgovor na vprašanje v prvem odstavku, potem iz tega sledi, da "liberal arts" niso del SAZU in Kvarkadabre.
   Verjetno nisi tako mislil, ampak ta napaka je tudi pomenljiva…

  4. No, liberal arts niso znanost kot fizika. Sledijo formi znanosti, ampak tukaj se večinoma konča.

   (ZdravaPamet)

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.