Nesprejemljivo!

  Ob nezaslišani nesramnosti časopisa Reporter, ki je fotografijo Borisa Vezjaka, filozofa in izr. prof. na Univerzi v Mariboru umestila na naslovnico tedenske izdaje pod geslom “Gotovi so!”, ne morem ostati tiho. Vezjak je kritičen intelektualec brez kakršnih koli političnih funkcij. Takšen napad na razmišljujoče in pišoče po mojem spominu v Sloveniji še ni bil viden, ima pa svoje očitne podobnosti v  manj demokratičnih časih. 

  12 KOMENTARJI

  1. Take finte so do nedavnega imeli tudi na siol.net. Dokler Vinko Vasle ni spakiral kufrov.

   Vizjak je gotovo sporen. Saj se pogosto pojavlja v Mladini. Mladina pa je rdeče prekletsvo.

   Jaz osebno menim, da je SDS-ov lobi vsepovsod. Še malo pa bodo odstrelili vse po vrsti, ki se ne strinjajo z njimi.

   Partljič je tak medvedek, ne razumem, kako je imel nekdo srce, da ga je dal na "seznam".

   (Zdravapamet)

  2. Vezjak je bil precej angažiran pri protestih. Mogoče je on celo avtor stavka "gotov je". Če se piše o ljudeh v ozadju zato verjetno ni tako zgrešen.

   Za vse ostalo imamo pa svobodo tiska, ki za Reporter velja ravno tako kot za Mladino. Če se Vezjak čuti prizadetega, lahko civilno toži uredništvo.

   • "Mogoče je on celo avtor".
    "verjetno ni tako zgrešen".
    Dva stavka na zelo zelo trhlih temeljih.

    Prav tako lahko jaz rečem, da npr. "mogoče" Hitler ni mrtev in je "verjetno" on zadaj za neonacističnim gibanjem.

    In če bi osebna prizadetost bila merilo verodostojnosti, potem lahko vsakdo piše karkoli o vsakem – ker pač ne moremo vedeti, kdaj in kje se bo kdo čutil prizadetega. Ker pa tega ne moremo vedeti, se moramo držati nekih temeljih moralnih norm – ki izključujejo podtikanja in insinuacije, kakor si jih je (spet) privoščil Reporter.

   • Da je on zelo zgodaj pozival proti Kanglerju, je dejstvo.

    http://www.zofijini.net/mediji_zupan.html

    OK, kdo si je prvi izmislil "Gotof je" ne vem. Zavedel me je tale zapis:

    http://vezjak.wordpress.com/2012/11/26/gotof-si-in-manj-gotove-oblike-protestiranja/

    Ki pa ne piše, da si je res on to izmislil.

    Da kvaliteten žurnalizem ne sme temeljiti na podtikanjih, se strinjam – zato tudi Reporterja ne berem prav pogosto. Ampak ko je pred nekaj meseci Delo imelo celo serijo člankov, ki so temeljili na (kasneje dokazano napačnih) podtikanjih in insinuacijah, prizadetemu tudi ni ostalo drugega kot civilna tožba.

   • Dajmo že nehat s to demagogijo tipa, "če se čuti prizadetega, pa naj toži". Ta logika je zelo nevarna. Je celo totalitarna. Poznam primer iz povsem drugih logov, ki pa dobro ponazori to logiko: V nekem podjetju je generalni direktor "ukazal" odpustiti, brez nekih resnih razlogov, nekaj delavcev. Pravna služba mu je ugovarjala, češ da bodo na sodišču dobili, ker so brezpravno odpuščeni. Odgovor direktorja je bi: "Vem, gotovo bodo tožbo dobili, čez kakih sedem let. In naj jo. Ampak s tem sem umiril vse ostale."

    In to je po moje "fašizem ovit v fantazmo pravne države".

    Dragan Stojanović

   • Dobro, in kaj vi predlagate? Se boste šli zaradi žalitve Preroka Vezjaka razstrelit pred uredništvo Reporterja? Naj ga država kar tako, z dekretom prepove?

    V totalitarnih časih je za kritične intelektualce (in to že za časopisne članke, daleč od pozivanja k odstopu kogarkoli – glej Jančarja in Pučnika) obstajal Goli Otok. Časopisne pogrome so uporabljali kvečjemu za tiste, ki so bili na pol "njihovi", npr. za Kocbeka. Danes pa pač leva glasila objavljajo "nesramne" karikature desničarjev, desna glasila pa levičarjev. Big deal. Fašizem, my ass.

   • Anonimni, ravno to je tisto česar se moramo bati oziroma kar moramo zavračati, namreč to logiko, kaj pa Drago Jančar ali Pučnik. Ravno to kaže na neko idiotsko logiko današnje slovenske (skrajne) desnice, ki gre nekako tako, kaj se zdaj cmerate, se boste razstrelili, kaj pa ko so Draga Jančarja …

    Ne, dragi anonimni, tu ne gre za to. Gre namreč za to, da je filozof B. Vezjak v vseh svojih člankih opozarjal in se zoperstavljal ravno zoper to logiko "naših"/"vaših" in je vseskozi opozarjal, da ni "naših" in "vaših", da so zgolj lopovi. In to idiotom na desnici, nikakor ne kapne.

    Se opravičujem g. Omladiču, vendar ne znam bolj jasno:

    Jebe se nam za naše in vaše, končno bi radi poštene, pa če je to tudi Drago Jančar!

    Kdaj vam bo "slepcem" kapnilo?

    P.S.

    Gospod Anonimni, priporočam ti tečaj iz argumentiranja, namreč tvoj post spada med argumente, ki se jim strokovno reče: argument proti "slamnatemu možu". Pa ta ni edini, ki kaže na tvoje slabo argumnetiranje

    Dragan Stojanović

  3. Gre preprosto za to, da preusmerjanje pozornosti s protestov na nasilje, kar je bila prva taktika "spin doktorjev", ne deluje več, zato zdaj poskušajo z domnevnimi botri iz ozadja. Je pa ideja, da naj bi proteste skupaj organizirali udbomafija, Kučanov klan, levičarski intelektualci, srbska narkomafija, bulmastifi ipd., malo preveč za lase privlečena, da bi kogar koli prepričala.

   • To že, ampak ali ni precej grozljivo, da je javno izražanje protivladnega stališča iz strani nekega intelektualca samkcionirano tako, da provladna tiskovina, ki je na stojnici vsakega merkatorja v državi, na naslovnici objavi njegovo fotografijo in napis "konec je z njim" ? Kot rečeno, to je praksa nekih zelo temnih časov.

  4. Lahko se zgolj pridružim vaši ugotovitvi :"Nesprejemljivo!"

   Vendar, kaj bi s tem, kaj imamo od tega, da zgolj ugotovimo, da je neka praksa nesprejemljiva. Bolj kot ne nič.

   Borisu Vezjaku, čigar kritike z velikim zanimanjem berem že nekaj časa, kritike katere je pisal, ko ni bilo še na obzorju niti "V" od besede "Vstaja", pa naj bo ta mariborska ali pa spodnje kungoška, verjetno tudi ne veliko, če sploh kaj. Namreč on to že ve, on že dlje časa opozarja na to, kaj vse je nesprejemljivo.

   Meni pa je prazaprav najbolj nesprejemljivo to, da zna izpasti, da se je izpostavljal , angažiral, trudil (in ne zgolj on) … za nič.

   G. Omladič izredno cenim, da ste s svojim blogom opozorili na nesprejemljive "demokratične" prakse, ki jih je moč vedno bolj opaziti v naši državi.

   Dragan Stojanović

  5. Luka, hvala za tovrstno podporo. Sicer nikoli nisem razumel, da je tu nekdo "nesramen" do mene kot mene – ta diskurz ne zadene bistva. Zgodba je bolj elementarna, motivi za politične diskreditacije v tem primeru niso niti primarno osebni, črtiti in blatiti je treba proteste kot takšne, iskati domnevne upornike, jih v perspektivi prvega kompromitirati in s tem vsemu skupaj vzeti legitimnost. Jaz sem svoje omembe in upodobitve dojel na ta način – in v horizontu teorij zarot in paranoje, kdo vse stoji v ozadjih.

   Boris Vezjak

  6. G. Vezjak, vaša zahvala g. Omladiču, kaže na vašo etično držo, kar me nikakor ne preseneča. V početju Reporterja niste prepoznali napada na sebe temveč napad na pozitivno idejo oziroma napada na legitimne proteste ljudstva.

   Ampak, kljub spoštovanja in posnemanja vredne drže, bi vendarle opozoril na to, da nikakor ne smemo podcenjevati napadov na "simbole", torej simbol "Boris Vezjak". Postati "simbol" praviloma ni nek produkt katerega bi vi, kot oseba B.V., lahko načrtovali oziroma sproducirali, temveče gre za neko vzporedno dinamiko vašemu delu in angažamju. Verjetno bolje kot jaz veste, da tega oseba sama niti ne more sprejeti, niti ne more ne sprejeti, predvsem pa, razen s silo, ne more drugim tega vsiliti.

   "Simbol" česa pa ste pravzaprav? Ste simbol etičnega, moralnega, angažiranega intelektualca, torej simbol človeka, ki naj, potem ko bodo protesti utihnili, ko bo prišel "dan po tem", služi kot vzor narodu na njegovi poti.

   "Simbole – institucije", so nam uničili. Pazimo da nam ne uničijo tudi "simbole – ljudi".

   Dragan Stojanović

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.