Od včeraj je na mizi MIZKS precej velik  razpis, 4 mio. težak “Javni razpis za vzpostavitev novih kreativnih jeder.” Na razpis se lahko prijavijo le registrirani visokošolski zavodi. Očitno gre za dosti široko opredeljeno sofinanciranje:

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje upravičenih stroškov za aktivnosti, ki vključujejo:
– upravljanje in razvoj kreativnih jeder;
– raziskovalno-razvojno delo raziskovalcev;
– izboljšanje pogojev za raziskovalno delo (npr. nabava raziskovalne opreme, sklenitev
dogovorov za gostovanje na opremi v drugih raziskovalnih organizacijah) ter
– izvajanje razvojno-raziskovalnih projektov, kjer  bodo aktivnosti pomenile preboj oz.
 razvoj raziskovalne institucije na konkretnem področju.(*)

Merila za ocenjevanje vlog imajo možnih 140 točk, od teh je 20 točk vezanih na kriterij “Ekonomska šibkost regije”. Po tem kriteriju fakultete iz treh statističnih regij – osrednje-slovenske, obalno-kraške in gorenjske – od možnih dvajsetih dobijo le 1 točko. (Če še velja lestvica iz dokumenta, na katerega nas napotuje razpis *, str. 30 ). Hipotetično bi  dve javni univerzi vsaj po tem kriteriju precej izviseli, bolje bi se izšlo za Maribor (10 točk), malo slabše pa za različne goriške fakultete (5 točk).

Ker razpis tudi drugod močno poudarja “zagotavljanje policentričnega razvoja”, najbrž ne falimo preveč, če ugibamo, da bo precejšen del sredstev iz razpisa pripadel novim zasebnim visokošolskim zavodom po Sloveniji.

Mimogrede, kot pogoj razpis omenja še

Na javnem razpisu ne morejo sodelovati prijavitelji, ki:so bili na dan 31. 12. v letu pred objavo tega razpisa v stanju insolventnosti po 14. členu  Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (*)

Insolventnost fakultet lahko nekoč postane še resen faktor v sistemu razpisov in sofinanciranja.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

9 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Andrej
11 - št. let nazaj

Ker razpis tudi drugod močno poudarja "zagotavljanje policentričnega razvoja", najbrž ne falimo preveč, če ugibamo, da bo precejšen del sredstev iz razpisa pripadel novim zasebnim visokošolskim zavodom po Sloveniji.

Nas lahko razsvetliš, kateri novi zasebni visokošolski zavodi se nahajajo v regijah z najvišjim indeksom ogroženosti, t.j. Pomurski in Notranjsko-Kraški? V razvidu nisem našel nobenega. Tako da po mojem nobena od privatnih fakultet ne bo imela na tem kriteriju več točk kot UM.

Andrej
Andrej
11 - št. let nazaj

No, po tem kriteriju bi prekmurski in kraški dobili 20 točk. Ker ne obstajajo, bo na prvem mestu mariborski z 10 točkami. Večina privatnih za katere sem že slišal se nahaja v Ljubljani, Novi Gorici in Kranju. Torej bodo privatni dobili 1 ali 5 točk. Zato se mi zdi, da bo javna UM po tem kriteriju prehitela zasebne, medtem ko bodo UL, UNG in Koper z zasebnimi praktično izenačene (plus minus 4 točke).

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

UM bo mogoce slo na razpisu se bolje, npr zaradi Fakultete za turizem v Brežicah, ft.uni-mb.si

rx170
11 - št. let nazaj

Kam pa spada Novo Mesto?

V Murski Soboti je privatna VŠ za zdravstveno nego (Ludvik Toplak) in dislocirana enota ene izmed fakultet UM.

V razpisu piše, da se vsak zavod lahko prijavi samo z eno vlogo, članice Uni pa samo v okviru Uni…Ali torej šteje za celotno UM potemtakem samo 1 prijava?

Pomemben je tudi seštevek tistih sicris ocen, ki jasno preferira starejše raziskovalce (več citatov). Pa tudi A3 (denar) ni nepomemben topogledno.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Visoka sola za tehnologijo polimerov? Fakulteta za informacijske studije Novo Mesto? Oh my, oh my…

Sicer je res, da je Univerza v Ljubljani zaostala le za dve tocki (od okoli sto). Ocenjevanje je torej natancno na dva procenta? Neverjetno…

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

FIŠ ima na naslovni strani geslo Stojimo na ramenih velikanov, ob tem pa napisane prelomne letnice v 20. stoletju, Einsteinovo annus mirabilis 1905, za 1948 ne razumem kaj je, a zdi se kot nek Hamiltonian, za 1972 strune (od kod to?!, ce so bila 70-ta znana po čem v fiziki delcev potem je to konstrukcija standardnega modela), in 2013 projekt človeškega genoma. Nič od tega nima zveze z informacijskim študijem, ali pa le zelo zelo posredno. Je ta fakulteta čisti nateg ali pa imajo le nesposobnega dizajnerja? Kar nekaj…

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Samo informativno, tisto pod 1948 je Shannonova definicija entropije v teoriji informacij. Je praktično isto kot Boltzmannova, samo brez k.