Danes je v javnosti zaokrožilo pismo skupine institucij, ki se ukvarjajo z naravovarstvom – med drugimi je prvopodpisan v imenu Biotehniške fakultete UL njen dekan dr. Toman, podpisana sta direktorja Gozdarskega inštituta in Zavoda za gozdove, predsednik Lovske zveze, pa skupina najpomembnejših nevladnih okoljevarstvenikov, DOPPS, Dinaricum, Umanotera, Lutra in Cipra. Ter velenjski Erico, privatni inštutut za ekološke raziskave v lasti Gorenja in velenjskega premogovnika.
Kaj je združilo vse omenjene, ki imajo marsikdaj  tudi precej  različne poglede na naravovarstvo? Pismo je naslovljeno na Janšo, Šušteršiča in Bogoviča (ministra za kmetijstvo in okolje), govori pa o tem, da vlada letos naj ne bi sofinancirala projektov iz evropskega programa LIFE, “ki omogoča članicam skupnosti sofinanciranje prednostnih okoljskih in  naravovarstvenih projektov.”(*)

Razpis za sofinanciranje ni bil niti  objavljen.  Letošnje črpanje sredstev iz evropskega programa LIFE  bo posledično  brez vložka  države zelo omejeno, na mnogih področjih naravovarstva pa celo docela onemogočeno. Po našem mnenju  je takšno  nerazumljivo ravnanje  za državo  in za njene državljane škodljivo, nesprejemljivo in  neracionalno (*)

Seznam projektov, ki so  v Sloveniji potekali v okviru programa LIFE, je tule. Ista stran ponuja tudi očitno nedaven dokument z nagovorom ministra Bogoviča v angleščini , v katerem izpostavlja vrednost programa LIFE:

We always like to say that “nature knows best”….. LIFE projects specifically show that successful protection of the environment and nature is the result of cooperation between many  fi elds, including forestry, hunting, agriculture, transport, tourism, water management, the economy etc. …Numerous LIFE projects have also supported an  important  aspect  of  protecting  nature  in  Slovenia.”(*)

Tu nekaj ne štima. Bogovič hvali prednosti LIFE programa, istočasno pa pomembna skupina izvajalcev programa opozarja, da se ta za letos ukinja? Ali ve kdo kaj več, kaj se zares dogaja?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Smoki
Smoki
11 - št. let nazaj

Mislim, da se dogaja to, da enostavno ne najdejo denarja za sofinanciranje s slovenske strani. Slišal sem tudi neke govorice, da bodo padli v vodo tudi nekateri drugi projekti, kjer bi Slovenija morala prispevati samo 20% (kar je res škandalozno). Tako da me ne čudi, da so se odločili, da v tem primeru, kjer je slovenski prispevek 50%, ne bodo šli v sofinanciranje.