Pred dnevi je spletni portal siol.net objavil novico (tukaj), da so po mnenju pristojnega ministrstva nekatere univerze v Sloveniji zamudile rok za podaljšanje akreditacije, zaradi česar naj bi njihove diplome v naslednjem letu izgubile javno veljavo. Informacijo sta naslednji dan demantirali tako Univerza v Ljubljani kot Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu, ki je pristojna za izdajo in podaljševanje akreditacij (tukaj in tukaj).

Ministrstvo kljub tem pojasnilom meni, da je problem tako pereč, da potrebuje spremembo Zakona o visokem šolstvu. Ta zakon namerava spremeniti kar po nujnem postopku, ki omejuje možnost javne razprave.

Predlagane spremembe so objavljene na portalu e-demokracija (tukaj). Vendar te ne rešujejo le nejasnosti glede rokov za oddajo vlog za ponovno akreditacijo visokošolskih zavodov, temveč so zasnovane širše in posegajo na sistemski okvir upravljanja slovenskega visokošolskega prostora. Med drugim odpravljajo dosedanjo sestavo sveta NAKVIS, kjer je vlada imenovala samo dva od enajstih članov. Namesto nje uvajajo novo sestavo, kjer naj bi s strani vlade bili imenovani kar vsi člani sveta. Te naj bi vlada izbrala sama izmed predlogov vseh visokošolskih deležnikov. Ker ti predlogi niso posebej omejeni ali opredeljeni, postopek ne preprečuje zelo nereprezentativne sestave sveta NAKVIS in omogoča neuravnotežen vpliv na vodenje slovenskega visokošolskega prostora. Pri tem lahko opozorimo, da je neodvisnost agencije eden najpomembnejših evropskih standardov in pogoj za članstvo agencije v evropskih združenjih ENQA in EQAR. Presoja neodvisnosti je močno odvisna od družbeno političnega konteksta posamezne države.

Za sistemske spremembe temeljnega področnega zakona nujen postopek vsekakor ni potreben, še manj pa je primeren. Bilo bi še posebej ironično, če zakon, ki opredeljuje nastanek in prenos strok, ne bo sam zasnovan na strokovnem premisleku in konsenzu.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Omladič
11 - št. let nazaj

Vitka država, močna oblast.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Manj izobraženih, lažje vladanje

Ciril Bohak
11 - št. let nazaj

Kje točno si v besedilu sprememb našel spremenjeno sestavo NAKVIS-a oz. spremembo kdo imenuje člane?

Na straneh 22/3 in 23/3 je ni navedena sestava kot jo navajaš ti. Spremembe so dosegljive na:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/pridobiDatoteko.euprava?datoteka_id=100546

Sem kaj spregledal?

So pa v zakon vsiljene spremembe dovoljenih neposrednih pedagoških obremenitev visokošolskega osebja za do kar cca. 40%. Tukaj sam vidimi zelo resen problem zakona.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Minister je na Twitterju kot odgovor na zgornji zapis napisal: "Naši pravniki trdijo, da *so* zamudili in da grozijo neveljavne diplome. Ali je kriv NAKVIS ali univerze, nas ne zanima." Twitter / zzTurk: Re @MatijaPolajnar Naši pravniki …

Jure Zupan
11 - št. let nazaj

Na Dnevniku.si je danes na to temo clanek z naslovom "Pobegnili nam bodo najboljši profesorji" .

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Peticija proti noveli Zakona o visokem šolstvu: link