Izredne razmere v visokem šolstvu?

  Pred dnevi je spletni portal siol.net objavil novico (tukaj), da so po mnenju pristojnega ministrstva nekatere univerze v Sloveniji zamudile rok za podaljšanje akreditacije, zaradi česar naj bi njihove diplome v naslednjem letu izgubile javno veljavo. Informacijo sta naslednji dan demantirali tako Univerza v Ljubljani kot Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu, ki je pristojna za izdajo in podaljševanje akreditacij (tukaj in tukaj).

  Ministrstvo kljub tem pojasnilom meni, da je problem tako pereč, da potrebuje spremembo Zakona o visokem šolstvu. Ta zakon namerava spremeniti kar po nujnem postopku, ki omejuje možnost javne razprave.

  Predlagane spremembe so objavljene na portalu e-demokracija (tukaj). Vendar te ne rešujejo le nejasnosti glede rokov za oddajo vlog za ponovno akreditacijo visokošolskih zavodov, temveč so zasnovane širše in posegajo na sistemski okvir upravljanja slovenskega visokošolskega prostora. Med drugim odpravljajo dosedanjo sestavo sveta NAKVIS, kjer je vlada imenovala samo dva od enajstih članov. Namesto nje uvajajo novo sestavo, kjer naj bi s strani vlade bili imenovani kar vsi člani sveta. Te naj bi vlada izbrala sama izmed predlogov vseh visokošolskih deležnikov. Ker ti predlogi niso posebej omejeni ali opredeljeni, postopek ne preprečuje zelo nereprezentativne sestave sveta NAKVIS in omogoča neuravnotežen vpliv na vodenje slovenskega visokošolskega prostora. Pri tem lahko opozorimo, da je neodvisnost agencije eden najpomembnejših evropskih standardov in pogoj za članstvo agencije v evropskih združenjih ENQA in EQAR. Presoja neodvisnosti je močno odvisna od družbeno političnega konteksta posamezne države.

  Za sistemske spremembe temeljnega področnega zakona nujen postopek vsekakor ni potreben, še manj pa je primeren. Bilo bi še posebej ironično, če zakon, ki opredeljuje nastanek in prenos strok, ne bo sam zasnovan na strokovnem premisleku in konsenzu.

  8 KOMENTARJI

  1. Kje točno si v besedilu sprememb našel spremenjeno sestavo NAKVIS-a oz. spremembo kdo imenuje člane?

   Na straneh 22/3 in 23/3 je ni navedena sestava kot jo navajaš ti. Spremembe so dosegljive na:
   http://e-uprava.gov.si/e-uprava/pridobiDatoteko.euprava?datoteka_id=100546

   Sem kaj spregledal?

   So pa v zakon vsiljene spremembe dovoljenih neposrednih pedagoških obremenitev visokošolskega osebja za do kar cca. 40%. Tukaj sam vidimi zelo resen problem zakona.

   • Ciril,

    Sprememba sestave sveta Nakvis je predlagana v 4. členu predloga novega zakona na strani 15/3 pdf datoteke, ki sicer posega v 51.h člen trenutno veljavnega zakona.

    Predlog novega zakona sicer vsebuje več vsebinskih sprememb o katerih bi potrebovali širšo razpravo in konsenz, poleg že omenjenih.

   • Prav bi bilo, če bi ministrstvo torej odgovorilo na pojasnila UL in Nakvis.

    Kakorkoli, tudi če je problem z diplomami, se ga da urediti z amandmajem enega člena. Drugič, veljavnost naj bi potekla šele avgusta 2013, zato nujen postopek ni potreben. Tretjič, zaradi tega ni potrebno hiteti s sistemskimi spremembami, ki bodo v resnici tekoče postopke Nakvis (koliko časa traja sestavljanje in vpeljevanje novega sveta?) podaljšale, ne pa skrajšale.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.