Začetne plače pravnikov v ZDA imajo prav zanimivo porazdelitev – medtem ko je večina plač zbrana okoli 45 tisoč to 60 tisoč USD pa je v porazdelitvi še velik vrh natanko ob 160 tisoč USD. Velike pravniške firme v ZDA namreč vse od 2007 za začetno plačo ponujajo natanko 160 tisoč USD. Namesto, da bi za manj denarja zaposlili več začetnikov, v resnici v zadnjih letih zaposlujejo vse manj ljudi, a ne nižajo začetne plače (češ, saj tista firma, ki začne ponujati nižjo plačo, pač ne more biti več prvorazredna…).

Based on 18,630 salaries reported for full-time jobs lasting a year or more. A few salaries above $200,000 are excluded from the graph for clarity, but not from the percentage calculations. More complete salary coverage for jobs at large law firms heightens the right-hand peak and diminishes the left-hand peaks — and shows that the unadjusted mean overstates the average starting salary by just over 6 percent. For purposes of this graph, all reported salaries were rounded to the nearest $5,000.

Več o tem na economix blogu.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

160.000 dolarjev na leto?! A veste, koliko je to!!!
Dve leti in imam hišo. Še pet let in imam pokojninsko dobo vplačano. Še kakšna tri leta in mi ni treba več delati do konca življenja.

Tele reči so tako depresivne….

(ZdravaPamet)

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Ja, če zaslužiš 160.000 USD na leto v Sloveniji… Na žalost v Ameriki ni tako.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Kaj pa vem. Sicer ne živim tam, ampak dvomim, da je za Američane taka plača povsem normalna.

(ZdravaPamet)

Matej Accetto
11 - št. let nazaj

Kot vedno je na vse treba gledati v kontekstu. Ja, plače so tudi za ZDA zelo visoke (številka je pred obdavčenjem, a ji je treba prišteti še bonus, ki je lahko (bil) tudi 40.000 in več dolarjev na leto), a gre za sorazmerno majhno število pravnikov, še posebno, če poznate (še bolj predkrizno) strategijo zaposlovanja pripravnikov v velikih firmah: velika večina pripravnikov bo tam imela službo le tri leta. Povedano drugače: če je neka ogromna firma na novo zaposlila 30 diplomantov, so ti lahko pričakovali, da jih bo 27 po treh letih dobilo odpoved, trije pa bodo nadaljevali s še… Beri dalje »

problemi
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Jure Zupan

Glede na stanje "prava" na Slovenskem, bi bil edini zaključek, da so pravniki, pa ne zgolj novopečeni, (ne prav dosti zainteresirani) volonterji (tu mislim tudi na veliko večino pravne stroke(profesorjev)).

Dragan Stojanović

iztok
iztok
4 - št. let nazaj

Nekateri Jugoslovani, kamor štejem tudi državljane Slovenije, imajo takšne mesečne plače.