Začetne plače pravnikov (v ZDA)

  Začetne plače pravnikov v ZDA imajo prav zanimivo porazdelitev – medtem ko je večina plač zbrana okoli 45 tisoč to 60 tisoč USD pa je v porazdelitvi še velik vrh natanko ob 160 tisoč USD. Velike pravniške firme v ZDA namreč vse od 2007 za začetno plačo ponujajo natanko 160 tisoč USD. Namesto, da bi za manj denarja zaposlili več začetnikov, v resnici v zadnjih letih zaposlujejo vse manj ljudi, a ne nižajo začetne plače (češ, saj tista firma, ki začne ponujati nižjo plačo, pač ne more biti več prvorazredna…).

  Based on 18,630 salaries reported for full-time jobs lasting a year or more. A few salaries above $200,000 are excluded from the graph for clarity, but not from the percentage calculations. More complete salary coverage for jobs at large law firms heightens the right-hand peak and diminishes the left-hand peaks — and shows that the unadjusted mean overstates the average starting salary by just over 6 percent. For purposes of this graph, all reported salaries were rounded to the nearest $5,000.

  Več o tem na economix blogu.

  7 KOMENTARJI

  1. 160.000 dolarjev na leto?! A veste, koliko je to!!!
   Dve leti in imam hišo. Še pet let in imam pokojninsko dobo vplačano. Še kakšna tri leta in mi ni treba več delati do konca življenja.

   Tele reči so tako depresivne….

   (ZdravaPamet)

  2. Kot vedno je na vse treba gledati v kontekstu. Ja, plače so tudi za ZDA zelo visoke (številka je pred obdavčenjem, a ji je treba prišteti še bonus, ki je lahko (bil) tudi 40.000 in več dolarjev na leto), a gre za sorazmerno majhno število pravnikov, še posebno, če poznate (še bolj predkrizno) strategijo zaposlovanja pripravnikov v velikih firmah: velika večina pripravnikov bo tam imela službo le tri leta.

   Povedano drugače: če je neka ogromna firma na novo zaposlila 30 diplomantov, so ti lahko pričakovali, da jih bo 27 po treh letih dobilo odpoved, trije pa bodo nadaljevali s še boljšo plačo in povečanim upanjem na partnerstvo. Tri leta bogatih plačil relativno malo koristnim začetnikom (malo izkušenj, nič magneta za pridobivanje strank, bolj pomožna kot odločilna vloga pri opravilih) so firmi pomagala ugotoviti, kateri so najboljši trije.

   Za tiste, ki bodo na takih službah zgolj tri leta, bo visoka plača deloma razvajanje, deloma pa tudi zelo koristna pomoč pri odplačilu študijskega dolga: povprečni diplomant prava ima zaradi stroškov študija približno 100.000 dolarjev dolga.

   Končno je treba pri oceni upoštevati tudi nenormalno visoke stroške življenja v NYC, še posebno, če želite stanovati na Manhattnu, čemur se odvetniki niti ne želijo niti ne morejo odreči. Če primerjate plačila odvetnikov z življenjskimi stroški oziroma njihovo kupno močjo, newyorški odvetniki z nominalno najvišjimi plačami še zdaleč niso v najboljšem položaju med ameriškimi pravniki.

   Se pa seveda vse spremeni, če pripravniku uspe obdržati službo tudi po treh letih in počasi napreduje po plačni lestvici vse do partnerstva.

  3. Zivjo Matej.

   Problem z dragim zivljenjem na Manhattnu nimajo le pravniki zacetniki, temvec tudi manj placani poklici (mislim recimo na profesorje fizike, seveda :-)). In ti nekako vecinoma ne sezejo do 160k/letno…

   Poleg samega pojava vrha v porazdelitvi pri 160k/letno je zanimiv tudi delez zacetnikov, ki to placo doseze. Ta je kar precej visok (se je pa v zadnjih letih obcutno znizal):
   "In 2009, 25 percent of new lawyers reported receiving starting salaries of $160,000. In 2010, that share fell to 18 percent, and then in 2011, to 14 percent."

   Torej pred tremi leti je kar cetrtina novih pravnikov dobila delo v elitni pravniski pisarni (!)

   Btw. kaksne so place novopecenih pravnikov v Sloveniji?

   • Glede na stanje "prava" na Slovenskem, bi bil edini zaključek, da so pravniki, pa ne zgolj novopečeni, (ne prav dosti zainteresirani) volonterji (tu mislim tudi na veliko večino pravne stroke(profesorjev)).

    Dragan Stojanović

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.