Kitajska povečuje sredstva za znanost z dvomestnimi številkami (odstotkov) letno. Letos bo tako proračun za znanost znašal kar 36 milijard dolarjev, oziroma 12.4% porast glede na minulo leto.  Za primerjavo: EU FP7 proračun za letošnje leto je nekaj nad 10 milijardami evrov.

Seveda denar ni vse, in Kitajska mora na marsikaterem področju šele začeti proizvajati prvovrstno znanost. Pomemben program pri tem je v l. 2008 začeti program 1000 talentov, ki je namenjen privabljanju znanstvenikov kitajskega porekla, ki so se uveljavili v tujini. Stran s predstavitvijo programa je na voljo tukaj  (oziroma Google prevod tukaj, za tiste ki ne znamo kitajsko). Gre za dvotirni  program: prvi namenjen mlajšim znanstvenikom, drugi namenjen starejšim uveljavljenim znanstvenikom (tipično redni profesor na ugledni univerzi v ZDA ali Evropi). Pri slednji kategoriji je tudi možnost a) popolne vrnitve na Kitajsko ali b) le delne zaposlitve na Kitajskem. Kar iz same strani ni razvidno je, kaj Kitajci svojim izseljencem ponujajo

  • plača, ki jo ponujajo, je stvar individualnega dogovora in je celo občutno boljša kot plača profesorjev v ZDA (o kakšnih številkah se pogovarjamo lahko zaslutite iz starejšega zapisa na kvarkablogu)
  • poleg tega ponujajo tudi zelo ugodne start-up pakete, ki jih lahko znanstveniki uporabijo za izgraditev skupine. Za mlajšega znanstvenika, torej pozicija docenta, je začetni paket v tem primeru boljši, kot v ZDA (vsaj za teoretičnega fizika, kjer imam boljši pregled) – pogovarjamo se o nekaj sto tisoč dolarjih začetnega denarja.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments