Ruski milijarder Yuri Milner je prek svoje fundacije zacel s podeljevanjem nove nagrade v teoretični fiziki “Fundamendal Physics Prize”. Kar nagrado loči od nobelove je, da jo lahko podelijo za ideje, ki niso bile eksperimentalno potrjene. Poleg tega je tudi denarno bogatejša, kar 3 milijone USD. Za začetek so nagradili devet fizikov, skoraj vsi so iz IAS Princeton.

Kritičen pogled na nagrado lahko preberete tukaj.

Dodatek: Članek v NYTimes je na voljo tukaj. Najboljši citat iz članka:

The $3 million has already appeared in Dr. Guth’s bank account, one that had had a balance of $200. “Suddenly, it said, $3,000,200,” he said. “The bank charged a $12 wire transfer fee, but that was easily affordable.”

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
problemi
11 - št. let nazaj

Ko sem prebral imena dobitnikov sem si rekel, ti znanstveniki si vsekakor zaslužijo nagrado za svoje delo, vendar se mi zdi zelo problematično dajati nagrade zgolj za ideje, četudi so tudi meni (zelo) čudovite. Žal manjka dokaz.

Dragan Stojanović

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Lev Landau se s tem početjem ne bi strinjal, se mi zdi.Ne vem, kaj je z Weinbergom, da sodeluje pri odboru.A zdaj se bodo teoretični fiziki prodajali, ali kaj! In zakaj, problemi, meniš, da bi ti znanstveniki morali dobiti nagrade za svoje delo? Razen če si mislil na nagrado ob zaključku kariere. To je seveda nekaj drugega. Ampak ti nagrajenci so daleč od upokojitve. Nekaj je narobe s to nagrado. Verjetno je mišljena kot konkurenca Nobelovi. To pa bo povzročilo probleme v prihodnosti. Zadeva se bo zagotovo izrodila. Zdaj imamo celo Slovenci priložnost, da dobimo enega nagrajenca. Seveda ne Nobelovega,… Beri dalje »

problemi
11 - št. let nazaj

Dejansko sem mislil na nagrado nekako v smislu "Nagrada za življensko delo". Kljub temu, da so nekateri še vedno mladi:)in aktivni, si tako nagrado že zaslužijo.

Zgornjim bi sam vsekakor dodal Leonarda Susskinda (Holographic principle, String theory landscape, Quark confinement,Hamiltonian lattice gauge theory).(http://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Susskind)

Dragan Stojanović

Luka Omladič
11 - št. let nazaj

Dodatna ironija, da se to dogaja v času, ko se vsaj v Evropi sredstva za znanost in šolstvo povsod zmanjšujejo. "Enega procenta" (verjetno bolj 0.01%) kriza očitno ni toliko prizadela, kot je države, in si takšne geste še lahko privošči 😉

shrink
shrink
11 - št. let nazaj

Morda je kot zanimivost treba dodati, da se 5 od 9 nagrajencev ukvarja s teorijo strun, kar gre seveda v nos nasprotnikom te teorije, ki jo označujejo kot slepo ulico. Peter Woit (znan kritik teorije strun) na svojem blogu Milnerja označuje "fana" teorije strun: http://www.math.columbia.edu/~woit/wordpress/?p=4953 V nekem drugem postu opisuje zanimiv pripetljaj z nedavne konference "Strings 2012", ko je nek (bojda) nemški fizik verbalno napadel Eda Wittena z očitki, da je Witten med najbolj odgovornimi za 30-letno zapravljanje časa in intelektualnega potenciala v zvezi s teorijo, ki (po njegovem mnenju) niti ne daje preverljivih napovedi: http://www.math.columbia.edu/~woit/wordpress/?p=4925 Očitno se atmosfera med… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Vidiš Jure, maš šanse, da postaneš milijonar. Potem ti ne bo več treba gniti v kakek zakotnem univezitetnem kabinetu, boš lahko do konca življenja užival na kaki peščeni plaži v zadnje čase vse bolj priljubljeni Avstraliji.