Pri reviji Economist so odprli debato na temo javnega financiranja zasebnih raziskav: Economist Debates: Should public money finance applied research? Sprašujejo se, ali je primerno, da država sofinancira razvoj novih proizvodov in storitev? Za začetek sta mnenji pro in contra soočila laburistični poslanec in predsednik parlamentarnega odbora za znanost in tehnologijo Andrew Miller, ki zagovarja financiranje, saj podjetja po njegovo ne morejo sama nositi bremena dolgoročnega razvoja, ter biokemik Terence Kealey, ki pravi, da državno financiranje razvoja tržnih produktov samo zamegli situacijo in zmanjša pripravljenost vlagati v razvoj pri samih podjetjih. Bralci lahko glasujemo: Economist Debates:
Do you agree with the motion?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Matej
Matej
11 - št. let nazaj

Odvisno. Če bodo rezultati potem prosto dostopni vsej javnosti, potem da, Drugače pa davkoplačevalki denar za zasebne koristi nikakor ne.

jZ
jZ
11 - št. let nazaj

Ravno je prišel ven "Javni razpis za krepitev razvojnih oddelkov v podjetjih 2012". Vrednost razpisa je €11,000.000. http://goo.gl/0nkMd V lanskem letu je bil prav takšen razpis, kjer se je razdelilo €20,000.000. Teh dvajset milijonov je bilo razdeljenih med 64 podjetij, vseh veljavnih prijav je bilo 114.http://goo.gl/6WQpJ Za primerjavo:Razpis za ARRS projekte, ki je edini domači odprti (vsekakor bolj kot programske skupine) način financiranja raziskav, je vreden €11,000.000. http://goo.gl/f3iFe Nanj se je lani prijavilo 753 temeljnih + aplikativnih in 275 podoktorskih projektov. V II. fazo ocenjevanja je prišlo 246 temeljnih+aplikativnih in 72 podoktorskih. Osip v II. fazi bo verjetno okoli 50%.http://goo.gl/88D73… Beri dalje »