Zofijini oglobljeni zaradi protesta proti apartheidu Izraela

  Zofijini ljubimci (po svoje Kvarkadabri nekoliko podobna mariborska združba) so meseca maja ob odprtju fotografske razstave v organizaciji EPK in izraelskega veleposlaništva organizirali protest.  Razlog? Kot navajajo Zofijini

  V napovedniku razstave [Spremembe] je zapisano, da je v Izraelu v preteklih 100 letih nastalo “veliko novih vasi, nekdanje vasi so se razvile v mesta, iz mestec pa so nastala velemesta. Nekoč redko naseljena področja so sedaj deli velemest. Nekdaj sušne in puste regije so danes obdelane in gosto naseljene. Glavna dejavnika, ki sta bila temelj omenjene preobrazbe dežele, sta bila modernizacija in ekonomski razvoj, ki se je začel z ustanovitvijo države Izrael leta 1948. Nekoč zaostali del Osmanskega cesarstva je postal eden najbolj urbaniziranih in razvitih predelov regije.”
   Predstavniki zaskrbljene javnosti smo zgroženi nad neizmernim cinizmom izraelske politike, ki si mednarodni javnosti na vse načine prizadeva zamaskirati dejansko politiko imperializma in apartheida nad palestinskim ljudstvom, z nizanjem idiličnih podob izgradnje države Izrael, ki naj bi nastala na nekoč zaostalem delu Osmanskega cesarstva. … *

  Protesta se je udeležilo devet aktivistov, te dni pa so dobili izstavljen račun – globo za neprijavljen javni shod:

  Na dan otvoritve razstave, ki je bila 24.5. ob 19.00, v Fotografskem muzeju v Mariboru, smo pismo s pozivom k bojkotu poslali na številne elektronske naslove in v medije. V elektronski pošti smo zapisali tudi, da se bomo zbrali na mestu dogodka in tudi neposredno izrazili svoje nestrinjanje z izraelsko politiko apartheida.
  Pred Fotografskim muzejem se je zbrala manjša skupina protestnikov (9), ki je s plakati miroljubno pozivala h koncu izraelskega apartheida.Slab mesec kasneje smo bili Zofijini ljubimci s strani mariborske policijske uprave obveščeni, da smo zaradi organizacije »javnega shoda« na dan 24.5.2012 kršili določila 2. odstavka 38. člena Zakona o javnih zbiranjih, saj tri dni pred »shodom« le-tega nismo prijavili. Društvo je bilo kaznovano z globo 500€, predsednica društva, kot odgovorna oseba, pa z globo 250€. (Zofijini ljubimci, 23.6.2012)

  Eden od organizatorjev, profesor na mariborski Filozofski fakulteti dr. Boris Vezjak je komentiral: “Živimo v državi, v kateri nam je kratena pravica do svobodnega zbiranja in izražanja na javnem mestu, ki pač ne more biti zmeraj načrtovano.” Se močno strinjam.

  4 KOMENTARJI

  1. "Zofijini ljubimci smo kot preostala javnost za omenjeno razstavo izvedli šele dva dneva pred dogodkom, kar nam ni omogočalo, da bi pravočasno prijavili protest."

   Če je shode treba napovedati vsaj 3 dni prej, potem se ravno pri takih dogodkih kot je bila ta razstava in obisk izraelskega veleposlanika to lahko zlorablja – če bi se držali zakona bi bili shodi v takih primerih prepovedani. Temu jaz vsekakor nasprotujem. Ta globa je bila povsem nepotrebna, pa tudi zakon bi bilo treba spremeniti (opustiti določilo 'najmanj 3 dni prej').

  2. Podpiram delo in napore "Zofijinih ljubimcev", kateri med drugim vzdržujejo, po moji presoji, eno najboljših slovenskih spletnih strani, ki obravnava teme s področja humanistike in družboslovja.

   Vendar, preden zapademo v retoriko "veletrgovca J.J.", bi vendarle pozval, da si Zofijini preberejo Zakon (ZJZ-UPB5; http://www.uradnilist.si/1/objava.jspurlid=201164&stevilka=2970). V njem je, kar nekaj podlage, vsaj po moji laični presoji, za to, da se na izrek kazni pritoži. Besede B. Vezjaka: "Živimo v državi, v kateri nam je kratena pravica do svobodnega zbiranja in izražanja na javnem mestu, …" so, po moje, pretiravanje oziroma na meji demagogije, kar pa intelektualcu njegovega kova ne priliči oziroma na sploh je takšna retorika (na dolgi rok) škodljiva.

   Eden od možnih odgovorov/ugovorov v pritožbi je lahko ta, sicer "pobalinski", pa vendar, da je šlo za "spontani ulični nastop" ("performance") – 5. člen (izključitev uporabe zakona) tč. 6.

   Naslednje, bolj resno, kar daje podlago za pritožbo, vendar bi za to bilo dobro pobarati kakega pravnika, da se bolj spusti v to, pa sta naslednja člena:

   "31. člen
   (neprijavljeni shodi oziroma prireditve in shodi oziroma prireditve, organizirane brez dovoljenja)

   Če organizator shoda oziroma prireditve ni prijavil, ali si zanjo ni pridobil dovoljenja, pa je dovoljenje potrebno, policija določi potrebno število policistov, ki spremljajo potek shoda oziroma prireditve.

   Vodja je dolžan za vzdrževanje reda upoštevati navodila in ukrepe policije."

   – Koliko policistov je policija določila in so spremlajli potek shoda (moja "strategija" bi bila namreč "dokazati", da shoda kot takega sploh ni bilo).

   "32. člen
   (neorganizirani shodi)

   Če policija na kraju samem ugotovi, da je prišlo do neorganiziranega shoda, opozori udeležence, da shod ni organiziran po določbah tega zakona in da so dolžni upoštevati navodila in ukrepe policije.

   V kolikor na shodu pride do ravnanj, zaradi katerih je potrebno shod razpustiti, ga policija razpusti."

   – Ali je policija na kraju samem ugotovila, da je prišlo do neorganiziranega shoda? Če je, kako je ukrepala glede 31. člena? Ali je policija shod razpustila? Torej, ali je ukrepala na podlagi 32. člena?

   No, toliko, na brzino.

   Bi pa še enkrat poudaril, da vsekakor podpiram delovanje Zofijinih.

   Dragan Stojanović

  3. Posredovanje državnih organov na tak način je bilo vsekakor pretirano. Verjetno so ustregli zahtevam izraelskih oblasti.
   Podpiram protest. Izraelska politika nasploh je " za bruhat". Zapis Stojanovića je pa kar pravi.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.