30 KOMENTARJI

 1. Vprašanje za umetniške hlapce. S kakšno pravico vas morajo davkoplačevalci financirat? Hlapec je ta, ki mora poslušat po dekretu. Državno financiranje takšnih brezveznjakov, kot ste vi, je pa uzakonjeno hlapčevstvo. Zakaj pa bi morali morajo davkoplačevalci plačevati za te vaše bedarije iz lastnega žepa? A ni pošteno, da vašo "umetnost" financirajo tisti, ki jo hočejo poslušat. Torej čemu prisila? Mogoče pa se motim in niste toliko hlapci državne dude, kot ste UMETNIŠKI TIRANI!!!

  • Hlapec je tisti, ki ve kakšna je Gospodarjeva želja, pravzaprav, še preden si Gospodar sploh kaj zaželi, Hlapec to željo izpolni.

   In ravno temu smo v teh dneh priča. Hlapci hlapcem uzakonjujemo hlapčevske zakone!

 2. Bi ti ukinil državno financiranje kulture?

  Vsebina posnetka se mi zdi povsem na mestu: dejstvo je, da javni sektor v Sloveniji ni nič obsežnejši kot v kakšnih drugih razvitih državah, dejstvo je, da Slovenija ni nič bolj zadolžena kot kakšne druge razvite države, itd..

  Opažam pa tudi žalostno dejstvo, da je debata z neoliberalci vedno polna žaljivk (!) in nedostojnih primerjav (!), in zaradi tega jaz osebno izgubljam voljo do debatiranja z njimi.

 3. Ja, res je, bi ukinil financiranje kulture vsaj za 90%. V imenu kulture bi to storil in še bolj pa v imenu svobode. Narod naj si služi kruh sam ne politik naj to ne počne in ne talar! SMRT HLAPČEVSTVU!

  • A svoboda! Mmmm. Liberte!

   Dobro, da smo imeli kulturnika Cankarja, da nam je dal besedo "hlapčevstvo", a ne?

   (ZdravaPamet)

 4. Kren še vedno nisi odgovoril, zakaj bi moral delavec plačevat za vašo kvazikulturo? Če greš v trgovino se lahko svobodno odločiš a boš vzel bel ali črn kruh. Torej zakaj zganjate UMETNIŠKI TEROR nad sočlovekom??? ZAKAJ NAM OMEJUJETE SVOBODO???

 5. > Ja, res je, bi ukinil financiranje kulture vsaj za 90%.

  Kdo pa so tistih 10%, ki bi jih pustil? Le tisti, ki so tebi po godu?

  > Kren še vedno nisi odgovoril, zakaj bi moral delavec plačevat za vašo kvazikulturo?

  Kulturni razvoj nam je prinesel človekove pravice, odpravo suženjstva, ipd (ne pozabimo, da te dosežki de facto ekonomsko niso bili upravičljivi). Vse te dosežke danes uživamo in zato lahko povsem upravičeno namenimo del državnega denarja za kulturo – ta je ogledalo družbe in njen pogled v prihodnost. Podobno lahko rečem za znanost.

  > ZAKAJ NAM
  Ne vem zakaj je potrebna ta delitev na "vas" in "nas",..

  > OMEJUJETE SVOBODO???
  .. pa tudi ne vem o kakšnem omejevanju in katere svobode je govora.

 6. Le koliko ljudi več umre pri nas, kot bi jih (nas) sicer, ker namesto, da bi dali več zdravstvu, mečemo denar kulturnikom.

  In mimogrede, najboljši slovenski režiser ni od kulturnega ministrstva oz. Filmskega sklada dobil nič sredstev.

  • Ameriški libertarci gredo še korak dlje. Le čemu naj bi bilo zdravstvo socializirano?! Imej ga, če ga hočeš plačati. Zakaj pa bi ti zdravstvo pustil javno?

   (zdravapamet)

   PS: kolikor vem, so vsi slovenski filmi, ki kaj štejejo (vsaj zame), bili posneti v socializmu. Me prav zanima, koliko "državnega" denarja je šlo za Kekca….

  • @Zdravapamet: Verjel ali ne, tudi v Sloveniji zdravstvo ni zastonj. Ga je potrebno plačati. Je pa tudi dražje kot drugje, ker v našem sistemu zdravstva ni konkurence :(.

 7. Zakaj financirati kulturo? Recimo birokratsko jedrnat, a ne brez soli, odgovor Evropske komisije: – s tem spodbujamo razvoj kulturne raznolikosti in dialoga; – kultura je katalizator kreativnosti in inovacije v družbi; – kultura je pomembna za mednarodne odnose Evrope in njeno identiteto v mednarodni skupnosti. (http://ec.europa.eu/culture/our-policy-development/european-agenda_en.htm)
  Plus, prosim komentatorje, da se vzdržijo žaljivih tonov, sicer bomo prisiljeni razpravo zakleniti 🙂

  • Sicer bi moral vprašati Evropsko komisijo, pa vendarle: Kaj oziroma kakšen naj bi bil "razvoj kulturne raznolikosti"? Kaj sploh pomeni "kulturna raznolikost"? Ali ni v tem citatu mišljena "umetnost" (Art) in ne "kultura" (Culture)? Katera oziroma kakšna je identiteta (E)vropske kulture v mednarodni skupnosti? Kaj pojem Evropa, v kulturološkem smislu, sploh označuje – meni je prvo padlo na misel "kolonializem"? In še, in še …

 8. Lahko dam en še bolj kmečki razlog, zakaj je podpiranje "kulture" potrebno.
  Recimo, da hočeš uprizorit Hamleta. Rabiš igralce, igralci se morajo pripravljati, vežbati.. rabijo rekvizite, sceno, režiserja itd. Ti ljudje pa rabijo tudi plačilo. Preračunaš stroške v karte, ki bi jih prodajal v SNG. Okej, računaš na obisk kakšnih tisoč ljudi, morda kaj več. In kar naenkrat vidiš, da ne gre skozi, razen če bi navil ceno za karte.
  In kaj zdaj, torej ker "na prostem kulturnem" trgu v Sloveniji ni publike, ki bi gledala Hamleta v slovenščini, naj ga zatorej nikoli več ne bo. Nikoli, ne naslednjih 350 let? Ne vem, če je to modro. Zdi se potrebno financirati slovenskega Kennetha Branagha, da ga bomo lahko gledali v SNG, če bomo želeli. Ni pa ga treba gledati. Jaz se pač počutim bolje, ker vem, da nekdo igra Hamleta in ga grem lahko gledat. Ali pa Županovo Micko, no.

  Tako jaz gledam na zadeve. Čisto primitivno.

  (ZdravaPamet)

  • Veš zakaj je podpiranje gradnje piramid v Sloveniji potrebno? Ker bi jih jaz rad gledal. Dajmo jih financirati. Z davkoplačevalskim denarjem seveda, ne mojim.

 9. "Kultura (iz latinske besede cultura, izpeljane iz colere, kar pomeni »gojiti«) se na splošno nanaša na oblike človeške dejavnosti in simbolične strukture, ki dajejo taki aktivnosti pomen. Različne definicije »kulture« odražajo različne teoretične osnove za razumevanje oziroma merila za vrednotenje človeške dejavnosti.
  V najširšem pomenu označuje izraz kultura vse produkte posameznika, skupine ali družbe inteligentnih bitij. Sem spadajo tehnika, umetnost, znanost kot tudi moralni sistemi in značilna vedenja in navade izbranih inteligentnih entitet. /…/ Antropologi se z izrazom kultura najpogosteje sklicujejo na univerzalno človeško sposobnost simboličnega razvrščanja, kodificiranja in sporočanja izkušenj." (Wikipedija)

  In varčevalni ukrepi dejansko "udarijo" po naši kulturi – ne zgolj umetnosti. Zmanjšujejo se sredstva za znanost, tehniko, umetnost, in kar je po moji presoji še najbolj pogubno, uničujejo "moralni sistem in značilna vedenja in navade izbranih inteligentnih entitet".

 10. Prešern in Cankar nista bila na državni dudi 🙂 Neonacistični umetniki pa. Državna duda je pot v suženjstvo.

 11. Poglejmo si vse velike umetnike. Michellangelo, Ernest Hemingway … Greta Gerbo … Vsi so se preživljali z delom lastnih rok na prostem in kolikor toliko svobodnem trgu. Če ti niso ugajale Firence, si šel v Piso … Naš Kobal je pa na državni dudi. V imenu umetnosti je treba ukunit državno dudo!

 12. Gremo trošit keš. denar denar denar … Še do včeraj ste trobili, da kako nas bo to "pohlepno" potrošništvo uničilo, da treba špilat trajnostni razvoj … da bo ta "gnili" kapitalizem propadel … A sedaj pa v svoji mentalni ubogosti že v enem stavku niste sposobni povedat kaj smiselnega. Dol s bankami proti varčevanju. Trajnostni razvoj, moja rit. Samo za keš se vam gre in lepo je varčevat na drugem hrbtu. Vaše obnašanje je sprevrženo in vredno zavračanja.

 13. Dol s bankami proti varčevanju??? Če sem do prej samo si mislil, da pojma nimate in samo nekaj nabijate v prazno brez veze, to sedaj vem. HLAPCI KAPITALA IN BANK Se vidi, da ste njihovi plačilni listi. DOL S TIRANIJO KULTURE

 14. A ni lepo biti bankir in dajati kredite državi? To je ziher investicija, saj država ne more propast. In potem še plačaš par ekonimistom in umetnikom, da gredo tulit dol s varčevanjem … Sveta preproščina. Tudi če potem ostali naj***** in ni denarja za gospodarstvo, mlade družine in še delovni narod mora ekstra plačat … SAMO DA BANKE POLITIKA IN UMETNIKI KASIRAJO! HLAPCI KAPITALA BRUH IN FEJ!

 15. Anonimni, bi svoje kategorične izjave upali podpisati s svojim imenom? In s tem dokazati, da niste "internetni robot" kake organizirane PR kampanije? Vzemite to kot (zaenkrat) konstruktivni predlog: legitimnost ostrih izjav v javnost je po mojem mnenju v korelaciji z jajci tistega, ki si jih (ne) upa podpisati.

 16. Video je bil pripravljen z lastno pametjo, posnet v prostem času z našo opremo in zmontiran na našem računalniku. Kaj je tukaj državnega, mi prosim razložite.

  • Kar tako naprej 😉 Super, saj si dokazal, da se da brez državne dude. Dol s Kulturniško diktaturo! Proti subvencioniranju kulture za kulturo!

  • Kot je že kren omenil je vaš video povsem na mestu. Tudi če bi bilo vse našteto "državno", to ne bi spremenilo sporočila, ki ga nosi video.

   Moram pa se malce pošaliti in reči, da vam, v nekem kontekstu umetniškega izražanja/ustvarjanja, ta vlada delo veliko uslugo. "Totalitarizem", kateri je očitno paradigma te vlade, bo omogočil diskurz v katerem boste umetniki lahko naredili veliko kvalitetnih (kritičnih) del.

 17. Modernistična pesem
  Slovenski "kulturniki"

  Denar, denar, denar, denar, denar,
  denar, denar, denar, denar, denar,
  denar, denar, denar, denar, denar,
  denar, denar, denar, denar, denar,
  denar, denar, denar, denar, denar.
  Samo eno stvar ljubimo bolj kot Tita – DENAR!

PUSTITE KOMENTAR

Vpiši svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.