Ko že misliš, da te ne morejo več presenetiti …  Včeraj je parlament imenoval novih osem članov Sveta RTV  (dobesedno članov, ker so vsi moški). Pred tem je 10. maja o kandidatih odločala Mandatno volilna komisija. Tu zadeva postane zanimiva. Po poročanju današnjega Dnevnika:

preostali dve kandidatki pa je komisija izločila že pred glasovanjem. Dr. Urbančevo zato, ker k njeni kandidaturi ni bilo priloženo potrdilo, da je Raziskovalni center SAZU res registrirana organizacija. Z enakim pojasnilom je – tako kot še osem drugih kandidatov – izločila tudi Simona Pogačnika, ki ga je v svet RTV predlagal Svet invalidskih organizacij. (Dnevnik, 16.5.2012)

Imenovanje članov Sveta RTV je v Sloveniji precej umazana politična igra, namenjena kontroli nad medijem. To je žalostno. Izraba tovrstnih formalizmov – kandidatka je bila izločena še pred glasovanjem – pa je za moj občutek žalitev javnosti iz strani politike. Odpovedala se je celo videzu dobre volje, da ji kakorkoli gre  za zastopanost vseh delov civilne družbe v Svetu RTV. (Kot je razvidno iz magnetograma, sta predstavnika opozicije – Pozitivne Slovenije in SD – izločitvi nasprotovala.)

Dodatno bizarno je, da je Znanstvenoraziskovalni center SAZU pravzaprav ustanovljen z zakonom, ki ga je seveda sprejel – isti parlament, ki danes dvomi v njegov obstoj.
Tako 16. člen Zakona o Slovenski akademiji znanosti in umetnosti  (“ORGANIZACIJA SAZU”) pravi “Znanstvena in umetnostna dejavnost SAZU se izvaja v okviru razredov in njihovih oddelkov ter Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU (v nadaljnjem besedilu: ZRC SAZU).” 26. člen (“ZNANSTVENORAZISKOVALNI CENTER SAZU”) pa sploh v celoti govori o ZRC.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments