3 KOMENTARJI

  1. Matej, super kolumna. Je pa človek najprej presenečen, nato pa kar nekokliko razočaran spričo dejstva, da je bil tisk v tistem času ravno tako površen, pristranski, maloumen, skratka tabloiden, kot je danes. Ali to pomeni, da si tudi za prihodnost ne moremo obetati, da se bodo mediji dvignili na višji kakovosten nivo?

  2. Zanimiva primerjava Prusov (Nemcev) in Slovencev. A najbrž (tudi) danes podatki o funkcionalni pismenosti, stopnji koruptivnosti, BDP/prebivalca, ipd. govorijo v prid Nemcev?

  3. Hvala obema. Glede medijev je po mojem vedno veljalo, da so na nek način ogledalo časa in družbe, v kateri se objavljajo – po eni strani z bralci delijo ista stališča (in morebitne predsodke), po drugi pa se med njimi najdejo boljši in slabši avtorji, uredniki in založniki. Ne znam pa povedati, kaj pomeni, da so bile najzgodnejše najdene objave v nekoliko obskurnejših časnikih. (Je pa denimo še v 19. stoletju o Sloveniji pisal tudi The Economist.)

    Povedano v določeni meri seveda velja tudi za širšo družbo, ki je žal povsod mešanica banditov in poštenjakov. Pokaži mi državo, ki je docela brez korupcije, pa si našel državo, katere podjetnikov in politikov še nisi dovolj dobro spoznal. Tudi v tem pogledu smo Slovenci žal povsem "normalen" narod, vprašanje je le, koliko kdaj kateri družbi uspe splavati nad ali pod povprečje. (Pri čemer vem, da je prav to slednje bistvo drugega komentarja, a ne znam (in na nek način niti nočem) podati agregatne ocene o relativni kakovosti nemškega življa v primerjavi s slovenskim.)

PUSTITE KOMENTAR

Vpiši svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.