Koliko zlata smo nakopičili na Zemlji?

  Ker je objava o količini vode na Zemlji doživela nekaj malega zanimanja in nejevere ob njeni grafični ponazoritvi, za hec še eno podobno vprašanje:

  Koliko zlata smo ljudje že izkopali iz Zemlje? Vprašanje torej ni, koliko zlata je skupno na Zemlji, ampak koliko smo ga – mi in vsi naši predniki v vsej zgodovini – iz nje že pobrali. Če bi ga spravili skupaj v obliko kvadra (ali kvadrata, a ne kroga, ki zlatu nekako ne pritiče tako dobro kot vodi), kako velik bi bil?

  Če potrebujete pomoč ali namig, lahko vprašanje preoblikujem tudi s pomočjo osrednje javne knjižnice v New Yorku, v kateri to objavo pišem in ki jo krasi veličastna čitalnica. Sliko čitalnice si lahko ogledate na spletni strani knjižnice, poenostavljeno vprašanje pa se glasi: koliko takih čitalnic bi lahko napolnili z vsem izkopanim/nabranim zlatom?

  (Še opomba glede uporabljene oznake: količina zlata je “okoljska tema” v še malo širšem smislu kot količina vode, a na nek način vendarle.)

  3 KOMENTARJI

  1. Pa se to: prav zabavno je brati o tem, kako posedas po knjiznicah po svetu (in se celo s tem namenom odpravis na letalo). Povsem drugacen svet od mojega delckarskega – kjer je (skoraj) vse kare je relevantnega tudi online, tako da razkorake med obiski univerzitetnih knjiznic merim v letih (se slisi skorajda grozno…).

   Pa dobrodosel v istem casovnem pasu.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.