Morda je pravilo o zakonski določitvi zgornje meje primanjkljaja iz ekonomskega vidika dobra ideja. O tem si kot laik ne upam podati definitivne sodbe, čeprav sumim, da ni tako. Dejstvo pa je, da  ima  to načelo med vrhunskimi (in vsemi ostalimi) ekonomisti tako svoje goreče zagovornike, kot enako goreče nasprotnike. Spada v tisto kategorijo predvsem makroekonomskih teorij, med katerimi je stopnja konsenza med ekonomisti relativno šibka. Ta šibek konsenz med ekonomisti glede nekaterih temeljnih makroekonomskih stališč, potrjuje npr. tudi  raziskava, povzeta v zanimivem in v Wiki citiranem članku Consensus Among Economists: Revisted (D.Fuller, D.Geide-Stevenson, 2003):

In particular, we found less agreement over time with the normative proposition that government spending should be reduced relative to GDP and more agreement with the proposition that the federal budget ought to be balanced over the course of the business cycle. In addition, there was no significant change in distribution of opinion for the normative propositions that the distribution of income in the United States should be more equal and that the government has a legitimate role in the redistribution of income.Thus, in the macroeconomic area that Kearl ct al. (1979) characterized as exhibiting the weakest consensus but also the most interesting area from the public’s perspective, our results suggested that low consensus was driven by an emerging balance of Keynesian, Monetarist, and supply-side views. (*, str 384 [dostopno z JSTOR geslom])

Zakaj se mi zdi zapis tega pravila v slovensko  ustavo (torej ne le v zakon) napačna poteza?

1. Ker pravilo očitno temelji na ekonomski teoriji, glede katere tudi med samimi ekonomisti ni konsenza. Ali je res ustrezno, da se ustava, ki ni le najvišji zakon države, ampak tudi temelj njene politične identitete, opredeli glede strokovno močno kontroverznega načela? Ali ni ustava po definiciji najbolj “konservativen” zakon, v katerega zapišemo le tisto, o čemer vlada visoka stopnja konsenza?

2. Ker ustavne spremembe ne smejo potekati v okoliščinah izrednih razmer. Argument politikov je nasproten: okoliščine so tako izredne, da nekaj moramo storiti (spremeniti ustavo). Moje načelno stališče je spet konservativno. V izrednih razmerah je ravno nedotakljivost ustave tisto, kar v nemirno družbo vnaša element miru. Spremembe ustave, ki so same po sebi tvegano početje, naj torej potekajo v mirnih časih.
Če finančni minister spremembo ustave utemeljuje s trditvijo, da bo to “znamenje EU-ju”, je to zame argument proti. Ustave države vendar ne spreminjamo zato, da bi nekomu pošiljali znamenja, ki si jih on domnevno želi. Četudi (ali še posebej) zato, da bi od njega lažje in bolj ugodno pridobili potrebna posojila. Ustavo s tem obravnavamo kot pogajalski žeton.

3. Ker sprememba ustave ne sme biti dnevno-politično orodje. Jasno je, da je pritisk po čimprejšnji spremembi ustave povezan z napovedjo sindikatov o referendumu o varčevalnih ukrepih. Ne glede na to, kaj si mislimo o enem ali drugem: če obstaja najmanjši sum, da ustavne spremembe služijo posameznemu političnemu spopadu, se bo modra politika od njih umaknila. Referendumsko ureditev v Sloveniji smo večkrat kritizirali in se nam ne zdi dobra. Ampak ne spreminjajmo jo  v trenutku, ki je za to najslabši in bo razumljen (povsem upravičeno) kot zmanjšanje demokratične udeležbe ljudstva zaradi neke odločitve vladajoče elite.

*Kot primer, kako naj bi razprava o tako pomembnem določilu potekala v razvitem demokratičnem okolju, gl. New York Times: Balance Budget Amendment. Lansko leto (2011) je v ZDA potekala velika politična debata o zapisu “zlatega pravila” v ustavo. Spremembo ustave je močno zagovarjala republikanska stranka, demokrati in predsednik Obama pa so ji nasprotovali. Zaradi odločnega nasprotovanja demokratov je bil predlog na zadnje zavrnjen. Zanimiva je primerjava s Slovenijo, kjer tudi opozicijska “levica” očitno spremembo ustave podpira. 

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

15 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Še en citat v podporo zlatemu pravilu (http://www.mladina.si/108664/zlato-tele/): "Ekonomist dr. Dušan Mramor se sicer strinja, da bi ekonomska politika v teh časih potrebovala več manevrskega prostora, toda hkrati je realist: »Ko tako politika kot ustavno sodišče in tudi državljani ravnajo neodgovorno, verjetno ni drugega izhoda kot to zapisati v ustavo. Javne finance je treba narediti vzdržne, ker se sicer na koncu ne bo več o čem pogovarjati.« Dejstvo je, da je javni dolg Slovenije v zadnjih petnajstih letih praktično ves čas naraščal in se je tako povečal z 18 na 48 odstotkov BDP-ja. Slovenija za letne obresti plača več kot… Beri dalje »

hribcek
hribcek
12 - št. let nazaj

nisem proti zlatemu pravilu, vendar… v primeru krize (bodisi naravne, bodisi ekonomske ki je sedaj ni v pravilu) je potrebna pač določena fleksibilnost. Delujejo namreč avtomatski stabilizatorji, ki so bili tudi eden izmed krivec tako visokega primanjkljaja. Dejansko je treba sedaj tudi to odpraviti, da ne pride do anomalij in nepričakovanih gibanj v prihodnosti. Oz. treba se je odpovedati socialni državi v času krize. Mogoče bi bilo bolj smiselno doseganje uravnoteženega proračuna v obdobju (npr. 3-4 leta), ker prihodki lahko včasih zelo nihajo, to bi dalo tudi čas, da se prilagodijo odhodki. Ni pa nujno res, da bomo zaradi zlatega… Beri dalje »

Aljaž Ule
12 - št. let nazaj

Da ne bomo dobili občutka, da politiki sprejemajo tako pomembne odločitve brez strokovne podlage, bi bilo dobro poznati analize o kratkoročnih in dolgoročnih posledicah zapisa zlatega pravila v Slovensko ustavo. Ima kdo kak link na takšno analizo? Resno upam, da takšna analiza obstaja. Ker ne poznam analiz, sam nimam dobrega mnenja o zlatem pravilu. Veliko razlogov v medijih temelji na enostavni intuiciji, ki pa v ekonomski analizi pogosto zgreši. Vsi smo proti škodljivemu zadolževanju, vendar ni vsako zadolževanje škodljivo. Če bi bilo, uspešna podjetja ne bi imela kreditov in banke ne bi obstajale. Se mi pa ne zdi prav, da… Beri dalje »

problemi
12 - št. let nazaj
Odgovor na  Luka Omladič

Moralno ne more biti. Zakaj? Izbrali smo ljudi, ki so tako "etični (moralni)", da si morajo sami sebi zapisati omejitev zadolževanja. Kot zasvojen kockar, ki prosi igralnico, da mu prepove vstop za določeno obdobje. "Zlato pravilo" je po moji presoji potrebno nujno brati, kot predpostavko amoralnosti politikov. Vsak, ki je moralen in ki se zaveda odgovornosti, katero smo mu jo ljudje na volitvah dodelili, bo glasoval proti spremembi Ustave. Moralnemu človeku je imeprativ, da deluje tako, da bodo "skupne finance" uravnotežene, ali še bolje, da so v plusu.

Urban Simoncic
Urban Simoncic
12 - št. let nazaj

> Vsi smo proti škodljivemu zadolževanju, vendar ni vsako zadolževanje škodljivo.

Vsako zadolževanje res ni škodljivo. Velika večna našega dolga pa izhaja iz t.i. podkupovanja volivcev oz. kupovanja socialnega miru, kar nedvomno je škodljivo. Se pa strinjam, da tega ni pametno preprečevati z omejitvijo zadolževanja. Veliko bolj elegantno bi se to odpravilo s pravilom, da mora vsako novo zadolžitev parlament potrditi z 2/3 večino.

Boris_j
Boris_j
12 - št. let nazaj

Stvar je zelo preprosta, tisti ki imajo domala neskončno veliko zlatnikov, bi radi tudi "zlata" pravila. Še en korak stran od evropskega modela in en dodaten korak v smer kitajske demokracije. To pa je oksimoron ja.

problemi
12 - št. let nazaj

Sam zelo nasprotujem zapisu "zlatega" fiskalnega pravila v Ustavo. Poleg v blogu omenjenih argumentov bi dodal tudi, da to pravilo, sploh če bo "kriza" potrajala daljše obdobje, nujno predpostavlja (nenehno) krčenje pravic, predvsem pritisk na zmanjševanje "osebnih dohodkov", zmanjševanje pravic iz zdravstvenega zavarovanja … Torej, "pravilo" zna služiti Vladi kot alibi pri uveljavljanju hitrih (radikalnejših) reform. Mene mogoče bolj kot to skrbi omejevanje pravice referenduma, katere so se tudi vneto lotili. Vse to se (ponavadi) skriva tudi za povsem ideološkim pojmom "konkurenčnost". Konkurenčno čemu oziroma komu? Zgoraj je Boris odgovoril čemu. Naglica in estetika samoomejevanja politikov zastirata pogled na dosti… Beri dalje »

AndrejS
AndrejS
12 - št. let nazaj

Verjetno se pri celotni razpravi pozablja, da gre pri zlatem fiskalnem pravilu za najmanj dve pozitivni funkciji: preprečevanje prekomernega zadolževanja države, o čemer je večinoma govora, tudi tule, ter na drugi strani za signalno funkcijo, ki jo sicer Luka omenja. O slednji je veliko govora zlasti v mikroekonomiji in teoriji agentskih stroškov. Na kratko povedano so spoznanja takšna, da je agentu (v našem primeru Sloveniji) v interesu, da sporoča navzven, da je kredibilen, da morebitnih odvečnih finančnih zmožnosti ne bo porabil v finančno slabe namene. Zato npr. Jensen (1986) govori o agentskih stroških prevelikih prostih sredstev v rokah managerjev. Podobno… Beri dalje »

problemi
12 - št. let nazaj
Odgovor na  AndrejS

Andrej, ali bi bil tako dober in nas opomnil še na negativne funkcije. Bi se lažje odločali. Nekako stopnjujem "moč" mojega argumenta, upam da ne grem predaleč, vendar takšno pravilo (sploh zapisano v Ustavi) kaže na simptom, na bolezen današnje družbe. Torej "zdraviti" je potrebno politiko (politike) in ne Ustave. Na podlagi katerega člena Ustave so si sploh dovolili prekomerno zadolževati? Andrej, moram priznati, da mi je tvoja retorika "neverjetna": agent (Slovenija – Kdo je zdaj ta deklina? O komu govoriš, ko govoriš o subjektu z imenom Slovenija?), interes (Čigav? Moj, tvoj, naš?), "nekdo, ki je navzven" (Zakaj tega "nekdo,… Beri dalje »

AndrejS
AndrejS
12 - št. let nazaj
Odgovor na  AndrejS

@problemi:bom šel po vrsti. – na negativne funkcije opozarjajo oz. opozarjate že drugi komentatorji pred mano. Sam sem jasno povedal, da se strinjam s tistimi, ki pravijo, da so potrebni natančnejši izračuni, torej upoštevanje tako pozitivnih kot negativnih dejavnikov. – Slovenija, agent, deklina… Slovenija je država (upam, da vsaj tega ne boste problematizirali), torej samostojen pravni in legalni subjekt. Vsekakor pa entiteta, ki se odloča samostojno in je zato lahko partner v debati principal/agent. Principal je v tem primeru EU ali mednarodna skupnost, lahko tudi tuje banke, od katerih se zadolžujemo. Priporočam branje kakšne literature iz tega, ker je jasno… Beri dalje »

problemi
12 - št. let nazaj
Odgovor na  AndrejS

Andrej, se bom opravičil, vendar v tekstu si se strinjal s "klicanjem" po proekcijah in izračunih, kateri pa niso potrebni pri tem vprašanju. Sam sem jih bolj pogrešel pri "igricah" finančnega kapitala. Priznam pa da me je malo zaneslo. Glede Slovenije sem spraševal zaradi tega, če se zavedamo, da so za tem označevalcem/agentom vendarle ljudje. Pa pustimo to, mene bolj skrbi to, da smo sprejeli logiko, da nam principal vsiljuje svoje pogoje, torej logiko po kateri je edina pot iz te "krize" varčevanje, vedno nižji standard itn. Logiko po kateri nič krivi plačujejo (preberi blog S. Dolenca) in da bo… Beri dalje »

AndrejS
AndrejS
12 - št. let nazaj
Odgovor na  Luka Omladič

Luka: se popolnoma strinjam z vsem povedanim!

Morda sem se malo zaletel, ko sem rekel, da je bistveni del ekonomski. Je pa res, da zagotovo obstajajo študije (nekaj sem jih navedel poprej), ki bi znale iti v prid vsaj ekonomske upravičenosti uvedbe zlatega pravila. Ne vem pa, kako je s to zgodbo v makroekonomski luči, o kateri sam govoriš zgoraj.

problemi
12 - št. let nazaj
Odgovor na  Luka Omladič

@Luka, Zakaj je ekonomska argumentacija v tem primeru ključna?

Imel bi pa tudi vprašanje glede "biti države". Ne mislim spraševati, kaj to sploh je, bolj me zanima, če spremninjamo bit države, ali ni potem zelo "nevarno", da je pri tej spremembi ključna ekonomska argumentacija?