Ena resna in ena hecna

  Dovolite, da težak blogerski  (in sicer) dan zaključim z dvema materialoma. Prvi je je današnje (18.4.12) pismo rektorja UL dr. Pejovnika zaposlenim UL. Bistvo:

  … Rektorji slovenskih univerz smo bili 11. 04. 2012 na sestanku pri ministru Turku seznanjeni z načrtovanim varčevanjem v visokem šolstvu in znanosti. Predvidena višina varčevalnih ukrepov (zmanjšanje obsega financiranja v 2012) je približno 71 milijonov EUR (brez investicij), od tega 31 milijonov EUR v visokem šolstvu (brez investicij), kjer pravkar poteka izvajanje bolonjske reforme in se obseg delovanja vsako leto širi. Dodatno k temu se investicije v visoko šolstvo in študentske domove zmanjšujejo za 65 milijonov EUR.
  Pri tem je potrebno poznati tudi stanje, v katerem smo se znašli že v letošnjem študijskem  letu. Za študijsko leto 2012/2013 je Univerza v Ljubljani predlagala približno 2000 več razpisnih mest na drugostopenjskih programih. Ta mesta se nanašajo predvsem na nove bolonjske programe za tiste študente, ki bodo sedaj prvič zaključevali prvo stopnjo in želijo nadaljevati študij na drugi stopnji. Ocenjujemo, da bi za izvedbo teh programov in programov, ki so se začeli izvajati v študijskem letu 2011/2012 potrebovali dodatnih 22 milijonov EUR. Ti programi bi bili glede na trenutno veljavno uredbo o financiranju plačani, kako bo z novo ureditvijo pa ne vemo. Če ti programi ne bodo plačani, ne vemo, kako jih bomo sploh lahko izvedli. …
  Jutri bo potekala skupna seja kolegija dekanov, senata UL, upravnega odbora UL, Študentskega sveta UL, na kateri bomo predvidoma sprejeli skupno izjavo. …

  Drugi je priložnostna pesnitev profesorja na FF in pesnika Borisa A Novaka, ki je na FF postala nekakšna himna današnje stavke 🙂

  Boris A. Novak
  ŽIGA ŽAGA
  (koračnica po besedilu in na melodijo pesmi
  »Naša četica koraka« Janeza Bitenca)

  Naša četica koraka
  strumno in veselo,
  drug za drugim v ravni vrsti
  mi gremó na delo,
  drug za drugim vsi po vrsti
  nimamo za jelo.
  Turčku bomo pomagali
  Ministrstvo zgraditi,
  da bo mogel kup denarcev
  Univerzi skriti, (variante: pred kulturo skriti /
  da bo mogel honorarcev znanosti prikriti / pred vzgojo skriti)
  se lepó znebiti.
  Žiga žaga, poje žaga,
  rom, pom, pom kladivo,
  mi pa vsi najboljše volje
  delamo marljivo,
  mi pa vsi najboljše volje
  fušamo na sivo.
  Naša četica koraka
  strumno in veselo,
  drug za drugim v ravni vrsti
  mi gremó na delo,
  drug za drugim v pravni krsti
  čakamo razpelo …  

  9 KOMENTARJI

  1. Bodimo malo realistični. Lanski izdatki za visokošolsko izobraževanje (brez investicij) so bili 267 milionov. 31 milionov znaša 11,6% tega zneska, in če se za toliko znižajo tudi plače, zaradi tega kvaliteta ne bi smela trpeti.

   Tisto o plačevanju bodočih programov je pa tudi bolj tako. Ali bi sploh lahko v enem letu zaposlili dovolj profesorskega in asistentskega kadra, ali financiranje novih programov pomeni, da bi več ljudi šlo s 100% na 120% plačo? Osebno sem sicer mnenja, da je bilo tako ali tako preveč drobljenja programov, tudi z namenom zagotavljanja dodatnega financiranja.

   Ja, pesem je pa največja umetniška stvaritev odkar se je tisti pijani kulturnik v pasaži CD v mikrofon drl "smrad-smrdiš-smrad-smrdiš…".

  2. Andrej, novi programi praviloma ne pomenijo širjenja oz. dodatnega zaposlovanja. Gre preprosto za dejstvo, da v l. 12/13 še zadnji programi (ali vsaj velika večina njih) UL prvič vpisujejo v 2. bolonjsko stopnjo. To (spet, praviloma in v veliki večini programov na UL) ne pomeni kadrovske ali obremenitvene širitve, ampak le prevedbo prejšnjih 4-letnih programov v 3+2 programe.
   "Železno pravilo" pri tej bolonjski tranziciji je bilo, da se ne sme širiti kadrovske/urne/finančne obremenitve.

   Najbrž že vidiš, da je tvoja hipoteza napačna. Zmanjšanje financiranja 2.b.s. torej ne pomeni, da ne gremo čez 100% glede na pred-bolonjo, temveč, da gremo pod 100%.

  3. Hvala za odgovor! Saj priznam, da se na financiranje študijev ne spoznam, ampak nekaj mi vseeno ne gre v račun. Bolonja naj torej ne bi pomenila kadrovske ali obremenitvene širitve, hkrati pa naj bi po rektorjevi izjavi "… za izvedbo [drugostopenjskih] programov in programov, ki so se začeli izvajati v študijskem letu 2011/2012 potrebovali dodatnih 22 milijonov EUR.". Kaj od tega sedaj drži?

  4. Na to ne znam odgovoriti – bi bilo pa dovolj logično, če ugibam, da so izračunali, da prehod na nove 5-letne programe prinese določene dodatne stroške, tudi brez širitve ur in kadrovske širitve. No, to sedaj očitno itak ni več aktualno – mislim, dodatni stroški. 😉

  5. Vlada je očitno ugotovila, da pametnim ljudem ni lahko vladati. Torej je prvi cilj uničiti izobraževanje in poneumiti ljudi…

  6. @Anonimni:
   Zanimiva teorija :-). Ampak če bi to držalo bi že sedaj morala imeti slovenska vlada zelo brezskrbno delo, medtem ko bi skandinavski, singapurski, korejski, nizozemski in kaj vem kateri še oblastniki imeli pekel na zemlji.

  7. Največja težava v Sloveniji je, da se vsi (kot se lepo vidi iz komentarja Andreja in PM v intervjuju na RTV) spoznamo na vse, še najbolj pa na delo drugih.

   Le čevlje sodi naj kopitar.

  8. Današnja izjava UL. Škoda je, ker tudi UL ne zna preprosto predstaviti bistva problema letošnjega bolonjskega prehoda. Izjava je spet precej načelna, danes pa sem na TV videl že dva prispevka, v katerih novinarjem absolutno ni bilo jasno, v čem je dejansko težava. Dobro, saj so precej krivi tudi sami novinarji, ki površno pripravljajo "rutinske" prispevke …
   http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=7096

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.