Reševanje paleolitskih poslikav

  V zadnji številki revije Gea Črtomir Tavzes, raziskovalec Inštituta Smithsonian in sodelavec Centra za konservatorstvo Zavoda za varstvo kulturne dediščine, s sodelavko Polonco Ropret predstavlja zanimivo delo, ki bo morda pomembno za reševanje kamenodobnih jamskih poslikav iz slovitih jam v Franciji in Španiji.

  Na stenah jame Lascaux v Franciji so se zaradi sprememb mikroklime (razlog so predvsem številni obiskovalci in neposrečeni poskusi, da bi izboljšali klimo v jami) večkrat razbohotile plesni, nazadnje leta 2007, ko se je pojavila okužba s črno obarvano plesnijo. Površine so sicer obdelovali z biocidi in ustavili širjenje plesni, ostali pa so črni madeži, saj fungicid plesni le ubije, ne odstrani pa črnega pigmenta (melanina), ki so ga plesni izločile celo v kamnino, na kateri so rasle.
  Zato smo s partnerji razvili metodologijo za odstranjevanje plesnivih madežev s kamnin. Poglavitni cilj je bil razvoj kemijskih sistemov, ki za razbarvanje plesnivih madežev “posnemajo” delovanje ligninolitičnih encimov gliv bele trohnobe lesa. … (Gea, XXII/ feb. 2012)

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.