Na naši fakulteti v zadnjih dneh precej nelagodja povzroča uvedba t.i. elektronskih ključavnic. Običajne ključavnice predavalnic bodo zamenjali z elektronskimi, ki se bodo odpirale z osebnimi čipiranimi karticami. Predavalnico boš torej lahko odklenil le takrat, ko je tvoj termin zaveden v centralnem sistemu urnikov.

Sistem bo omogočal največjo možno varnost tako, da bo vsakemu uporabniku posebej avtomatsko omogočil dostop do določenega prostora na podlagi urnika v VIS-u. Pregled nad delovanjem sistema bo mogoč preko enostavne spletne aplikacije, ki jo bomo uporabnikom predstavili predvidoma v začetku naslednjega tedna. (Iz obvestila zaposlenim)

Sistem bo seveda istočasno omogočal to, kar obvestilo fakultete imenuje pregled nad “racionalnejšo zasedenostjo prostorov”, a kar številni delavci razumemo kot način uvedbe nadzora – za vsakega izvajalca se bo natančno vedelo in beležilo, kdaj in koliko časa je bil v določeni predavalnici.

Vem, da nekatere fakultete (npr. EF) ta sistem že imajo. Menda je Pravna fakulteta elektronske ključavnice hotela uvesti, pa so se delavci temu uspešno uprli. Prosim vas za informacije, izkušnje in mnenje. Nazadnje, a ne najmanj pomembno: fakulteto bodo nove ključavnice stale okoli 60.000 evrov.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Moja izkušnja s takimi karticami je, da nimajo posebnega smisla (za uporabnika). Morda malce skrajšajo čas odpiranja vrat, to je pa tudi to. Tam, kjer sem jih uporabljal, so imeli še varianto ključavnice na baterijo. Tako da so bili s tem povezani še stroški menjave baterij itd."Nadzor" je najmanjši problem. Verjamem, da vsak predavatelj skrbno opravlja svoje delo, kakor ga mora, in zato ne bi smelo biti nobenega problema glede "nadzora". Bo pa časovna omejitev odklepanja učilnic nerodna. Take časovne sinhronizacije z urniki ne bodo uspešne! Zanimivo, da se pojavljajo take težnje po "informatizaciji in avtomatizaciji" mehanskih ključavnic v teh… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Nekdo bo fajn zaslužil. Verjetno zato.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

@zdravapamet
zato ker je vedno vse odklenjeno 🙂

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Foucaultu bi ob tem verjetno res kolcalo. A sam verjamem, da je v univerzitetni prostor potrebno vpeljati vsaj malo surove tovarniške prisile. Recimo, na naši fakulteti je težko govoriti o redu: točnosti predavanj, rednem izvajanju govorilnih ur in prisotnosti osebja pri vajah. Zato bi vsekakor pozdravil kvantifikacijo gibanja osebja in sankcioniranje nepravilnosti.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Zgolj pripomba: EF tega nima! 🙂

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Luka,

je bila ideja, da bi to uvedli, a smo opustili. Ne vem točno zakaj, verjetno zaradi strošov, kar morda pomeni tudi to, da smo zgolj preložili…

lp

Jaka Cepec