Prejšnji teden so ukinili še zadnjo neposredno potniško železniško povezavo Slovenije z Italijo. V Italijo še vedno lahko potujete peš, z avtom, z letalom, s kolesom, kakorkoli, le z vlakom ne več. Škoda.

Zaradi pogodbenih težav med Italijanskimi železnicami (Trenitalia) in Madžarskimi železnicami (MAV-START) bo nepričakovano ukinjen vlak EuroNight Venezia, ki vozi med Budimpešto in Benetkami preko Ljubljane. Z novim voznim redom, ki začne veljati v nedeljo, 11. decembra 2011, ne bo več neposrednega vlaka v prometu z Italijo.
Žal v kratkem času ne moremo zagotoviti nadomestnega vlaka, saj so Italijanske železnice zanj postavile velike administrativne in tehnološke ovire. Zaradi odpovedi vlaka bomo poskusili poiskati druge alternativne možnosti za potovanje v Italijo, kar bi lahko bil avtobusni prevoz, kakor so to ob enakih težavah že storile Avstrijske železnice, ali posebni vlak v poletni sezoni.
Trenutno je mogoče potovati v Italijo, tako da se z vlakom odpeljete v Koper, od koder se lahko odpeljete z avtobusom v Trst, nato pa naprej z vlakom, ali pa potujete z vlakom v Beljak, kjer lahko presedete na avtobus, ki vozi v Benetke. (Slovenske železnice)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

9 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
mrgoda
mrgoda
12 - št. let nazaj

"ali pa potujete z vlakom v Beljak, kjer lahko presedete na avtobus, ki vozi v Benetke"

… so nori ti železničarji ?!?

pinkfloyd987
12 - št. let nazaj

Postajamo vedno bolj samozadostni, pred nami je svetla prihodnost:)

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Pinkfloyd, vlak je ukinil italijanski prevoznik Trenitalia in ne Slovenske železnice. Zakaj Italijani to počnejo je pa tema, ki se tiče veliko širšega področja, kot je zgolj "železniški transport".

problemi

David P
12 - št. let nazaj

Jokat sem se začel

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Se strinjam z anonimnim. Tu je res problem na italijanski strani. Ce dobro pogledas vozni red, bos videl, da je tudi "vlak" iz Beljaka v Benetke pravzaprav avtobus, ki pobere ljudi na kolodvoru in jih odlozi na kolodvoru.

Avstrijici so pač toliko bolj organizirani, da njihov OeBB organizira bus namesto vlaka, slovenske zeleznice ti pa recejo, pojdi do Beljaka in se pelji z njihovim busom…

Proti zahodu, zgleda, so še vedno bolj odprti…

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Vsekakor pa je to priložnost za SŽ- Potniški promet, da ali vzpostavi z naslednjim voznim redom povezavo, recimo, Budimpešta – Ljubljana (vlak) – Benetke (avtobus) ali pa da, kar je dolgoročno morebiti celo perspektivnejše, ustanovi podjetje v Italiji in nastopi kot prevoznik na italijanskih železnicah – tu moram priznati, da ne poznam ekonomike takšnega podjema – in vzpostavi povezavo Budimpešta – Ljubljana – Benetke (vlak).

Pri drugem predlogu je težava v tem, da bi bil tak podjem na italijanskih železnicah, kljub temu, da tudi v Italiji veljajo direktive EU, skorajda "misija nemogoče".

problemi

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Se opravičujem za podvajanje postov, vendar mi je ušlo.

Anonimni, moram malo stopiti v bran Slovenskim železnicam in reči, da je bil v letošnjem voznem redu, ki je stopil v veljavo 11.12.2011, ta vlak potrjen in je bil s strani prevoznika odpovedan v "zadnjem trenutku". To je verjetno razlog za to, da SŽ ni mogel takoj vzpostaviti nadomestne povezave.

Se pa zgornje sliši zelo "čudno", ampak 🙂

problemi