V blogosferi (tukaj, tukaj in tukaj), pa tudi na hodnikih visokoenergijskih oddelkov po svetu vre od vznemirjenja. 13. decembra se obetata dve zanimivi predstavitvi v CERNu s strani eksperimentov ATLAS in CMS. Menda naj bi oba videla prve signale higgsa z 2 do 3 sigma signifikanco.

Zgodba o Higgsu je zasencila odkritje prve direktne krsitve CP simetrije v razpadih carobnih kvarkov izpred treh tednov, ki jo je najavila kolaboracija LHCb. V principu bi to lahko bil prvi signal nove fizike, ce le napovedi znotraj standardnega modela ne bi bile tako nenatancne. Zapis na Resonaancah je tukaj (tudi o mojem clanku in o “konkurencnem” clanku soblogerja Jerneja -da ugotovite kateri je kateri boste morali klikniti na povezave :-)).

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luboš Motl
12 - št. let nazaj

Slovenian is funny. All the words sound so familiar. However, the familiar meaning is sometimes an illusion. For example, "tukaj" surely sounds as a verb, like a command, "do something". So I decided it had to be "click". The word "ťukej" would mean "knock" in Czech, so "tukaj" should be similar. However, "tukaj" is "here"! 😉

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Hi Lubos. Yes, I agree, guessing the meaning of words in Czech can be great fun. Here are some other examples from Slovenian that you might try to guess the meaning of: "trkalnik", "mreža", "delec", "polje", "račun". Have fun!

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Govorica o Higgsu je sedaj celo ze na kottke-ju.