V Platonovi vladi bi dr. Luka Omladič zasedal položaj ministra za okolje

  Zdaj je intervju tudi v prostem dostopu: MLADINA.si | številka 35, Dr. Luka Omladič, filozof

  V Platonovi vladi bi dr. Luka Omladič zasedal položaj ministra za okolje. Asistent na oddelku za filozofijo ljubljanske Filozofske fakultete se je v zadnjih letih uveljavil kot eden pomembnejših okoljskih analitikov, sposoben treznega in pragmatičnega, a še vedno ‘zelenega’ pogleda na vprašanja, ki jih velikokrat zaznamujejo ideološko zaslepljene razprave. Je član Sveta za trajnostni razvoj, eden najbolj aktivnih piscev na znanstvenem blogu Kvarkadabra, o okoljevarstvenikih pa govori v prvi osebi množine.

  7 KOMENTARJI

  1. Intervju sem prebral. Veliko tistega, kar je zapisano v intervjuju smo lahko prebrali že v Lukatovih prispevkih na blogu Kvarkadabre. Dobro je, da se je s tem seznanila tudi širša javnost.

   V tem trenutku se ne bi toliko spuščal v predstavljeno okoljsko problematiko in bi Lukata vprašal, kaj je imel v mislih, ko je povedal naslednje: "Odgovor na vaše vprašanje bi torej bil nekakšna postkapitalistična demokracija."

   Torej, ali z "postkapitalistični" (sistem) misli na kapitalizem, sicer v neki drugačni obliki ali na to, da se kapitalizem "izkorenini", recimo kot se je fevdalizem?

   Luka ali smatraš, da je demokracija dovolj ustrezen/učinkovit sistem, glede na probleme s katerimi se sooča človeštvo – mislim predvsem na probleme, ki jih prinašajo globalne klimatske spremembe?

   problemi

  2. Brezogljična družba-a je to znanstveno? a bomo drevesa in morja in ljudi in živali prisilili, da nehajo izdihovati co2? Če se bomo ukvarjali s stranskimi zadevami, ne bomo prišli daleč..
   Ogljična tehnologija obstaja odkar obstaja človek..mislim..pa ni za govort.

  3. Malce neroden prevod, a naj bo:V ekologiji so se klasični modeli sistemov, ki so se nagibali k ekvilibriju v urejenem nizu zaporedij z merljivimi karakteristikami na vsaki stopnji, zdaj zamenjali z dinamiko majhnih področij in pomembnostjo nepredvidljivih kaotičnih zaporedij. Celo dolgoročni ekvilibriji nekaterih klimatskih vrednosti so opuščeni v dobro konstantnih sprememb, pogosto nesimetrične narave. Zato so dolgoročne posledice čoveško povzročenih alternacij ekoloških sistemov skoraj nepredvidljive. Lahko rečemo, če bomo naredili to, se bo zgodilo tisto, toda zelo redko lahko, če sploh, rečemo kdaj in v kolikšni meri. Res je, da je tehnologija zgradila nove sisteme in strukture na obličju Zemlje in da je pri tem uničila druge. Vendar se moramo spomniti na to, da je ta proces star toliko kot človeštvo samo. Velike transformacije obličja Zemlje so bile že v časih, ko so bila fosilna goriva samo pomožni viri toplotne energije.. ( Simmons1995: Interpreting nature;Cultural constructions of the environment.Blackwell. Oxford,Cambridge.str37)

  4. Se vidi da je bil Marks velik cepec. Namesto da bi zlato nesel na borzo in zaslužil, bi z njim tlakoval sakrete. In tudi v tehniki se da zlato za kaj boljšeha ponucat kot za tlakovat sakret. Ne čudi me, da je komunizem propadel, mladino pa berejo "polpismeni" idealisti.

  5. Še mali komentar, če smo že pr Marksu in Nemčiji.

   Cwai profesor genuk, štat kaput. Dva prpfesorja sta dovolj, da uničita državo. Modrost iz DE. Boh nas Varuj teh pametnjakovičev.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.