Eksperiment OPERA v Gran Sasso laboratoriju sredi Italije je objavil meritve hitrosti nevtrinov (OPERA meri oscilacije nevtrinov, ki izvirajo v posebej za to pripravljenem žarku v cernu, na poti do laboratorija v Italiji). Zelo presenetljiva meritev da hitrost, ki je večja od sveltobne na petem decimalnem mestu s signifikanco 6 standardnih deviacij (običajno za odkritje šteje signifikanca 5 standardnih deviacij). Ker bi v primeru, da je rezultat pravilen, to imelo revolucionarne posledice za naše poglede na fiziko, so vsi vpleteni zelo previdni. Predno lahko zares trdimo o nevtrinih z nasvetlobno hitrostjo je vsekakor potrebno, da rezultat potrdi še kakšen drug neodvisen eksperiment. Izjava za javnost je na voljo tukaj (vredna branja), sam članek pa tukaj.

Dodatek: Webcast seminarja v živo je na voljo tukaj (začetek ob 16h).
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

46 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Smoki
Smoki
12 - št. let nazaj

Zelo zanimiva objava, prav čakal sem, kdaj se bo kaj pojavilo tukaj na Kvarkadabri. Ne nekem drugem, zelo poljudnem forumu sem zasledil naslednji komentar: "I'm going to remain skeptical for now. SN 1987A, if nothing else, supports neutrino travelling at the speed of light.Approximately three hours before the visible light from SN 1987A reached the Earth, a burst of neutrinos was observed at three separate neutrino observatories. This is likely due to neutrino emission (which occurs simultaneously with core collapse) preceding the emission of visible light (which occurs only after the shock wave reaches the stellar surface).Keep in mind that… Beri dalje »

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Ja, SN 1987A je pomembna meja pri vsem tem. Seveda gre pri SN 1987A za elektronske antinevtrine, tukaj pa za mionske nevtrine, tako da v principu ne morem narediti zares direktne primerjave. Tudi energija je razlicna (v prvem primeru v MeV obmocju, pri OPERA v GeV). Ampak, kljub vsemu, je razultatu iz OPERA res tezko verjeti.

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Se odlicen komentar na to temo na xkcd .

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

a rabite kak "drug" experiment, ki bo potrdil da svetlobna hitrost NI najvišja hitrost??? Vzamite čimdaljšo palico…v teoriji lahko tudi tako, ki bo segala do sonca in udarite ne nem koncu…pa boste videli nadsvetlobno hitrost… A je to tako težko??? Da bi naj svetlobna hitrost bila najvišja je ena izmed največjih neumnosti kdajkoli izumljenih v fiziki!!!

Kvazi fiziki – dajte že enkrat zečet razmišljat!!! Svetlobna hitrost je NAJMANJŠA hitrost zaradi katere je manifestacija materije sploh mogoča.. pa še ena "podrobnost"… Svetloba NE POTUJE…ampak se signali(vibracije in oscilacije), ki jih človek zaznava kot svetlobo le časovno "selijo" (utripajo če želite)po prostoru

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Malo drame v znanosti! To mi deli!

Še vprašanje za Jureta:
V CERNovi izjavi za javnost lepo rečejo:
"Given the potential far-reaching consequences of such a result, independent measurements are needed before the effect can either be refuted or firmly established."

Ampak, če prav razumem, ko (če) bodo v CERNu Higgsa našli, ga bodo pa kar razglasili brez neodvisne potrditve drugega laboratorija (od CERNa popolnoma neodvisnega laboratorija zaradi visoke cene verjetno še nekaj časa ne bo). A to pomeni, da pri iskanju Higgsa ni nobene možnosti za sistemsko napako oz. je ta možnost veliko manjša kot pri eksperimentu OPERA?

(jm)
12 - št. let nazaj

Ej Anonimni, ne štekam kakšno nadsvetlobno hitrost boš dobil z udarjanjem po palici.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Jure, kaj pa nek pojav, ko na zelo majhnih razdaljah svetloba potuje za malenkost hitreje od c. To je pojav QED. Ali bi se lahko ta pojav pri nevtrinih povečal?

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

@Anonimni1: na LHC sta dva detektorja ATLAS in CMS, ki imata glavno vlogo pri iskanju higgsovega bozona. Čeprav je trkalnik eden, bo higgsov bozon ali pa kakšno drugo odkritje lahko neodvisno potrdila dva eksperimenta.

@Anonimni2: v QED je hitrost svetlobe enaka c.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Jure, če boš komentiral tole, ti bom kar hvaležen:
http://static.arxiv.org/pdf/1109.4897.pdf

To je članek skupine OPERA, ki opisuje, kako so izvedli meritev.
Patrice

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Sorry, sem videl, da si linke že podal (jah, pri drugem branju sem bil malo površen), ampak me pa zanima tvoj komentar samega članka (verjetno si ga pogledal in me zanima mnenje tebe kot strokovnjaka).
Patrice

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Peter Higgs ga zelo hudo lomi ,njegove teorije so do konca preveč hiper virtualno teorijski izračuni kot so super simetrije in astro kvatne mehanike in tako dalje ki se poteka k povezavi na gostoto subatomskih delcev itd.. predvsem je zagotovo to narobe da bi taka astro fizikalna konfiguracija subatomskih delcev žarkov in gostota magnetizacije ,ociliranje etc , po hiper prostoru skozi nevtrinov da bi ubogala po njegovem iračunu ..vendarle higss bozon mehanizem seveda ne bi delovala saj ne meša take kocentracije kot kemija po naši volji kako drugače takšna higgs kvatna mehanika ne obstaja v hiper astro prostoru ..zakaj ne… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Dragi dosedanji kvazi-znanstveniki – s tem se je zečel zaton religiji ki ste ji oz. ji še vedno pripadate. Zaton religije s katero so vas do sedaj zavajali tako ste zavajali tudi sami sebe kot celoten svet.V zelo zelo kratkem času vas čakajo presenečenja take narave, da boste mogoče končno le dojeli vse svoje dosedanje zablode in ugotovili da so vas zelo spretno odpeljali na povsem napačen tir, ki z Resnično Znanostjo nima nič skupnega… če le boste po spoznanju da o naravi absolutno ničesar resničnega do sedaj niste vedeli to znali sprejeti boste to svoje dosedanje "znanje" oz. izkušnje… Beri dalje »

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Anonimni (Animos), a morda prisegaš na "teorije" šarlatana Roesslerja? 😀

Sicer pa priporočam, Animos, da nehaš s šarlatanskim nakladanjem, ker si že dovolj smetil.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

jaz se ukvarjam z astro fizikalno teorijo kar doma .. nič ne smetim Roessler znavstvenik ima prav da oscilirajo žarki zelo veilke centrifuge v atomu..nič nisi povedal kaj se sploh zdaj kregaš ..ne bodo švicarjem več francija pustila exprimente… drugi znavstveniki si ne želijo da to tam delajo ker je zelo tvegano.pod zemljo ..če pa ne bodo ubogali pa bo francija z medcelinskimi raketami baje sestrelila LHC. na ruski strani to piše saj vidiš da 24 ur žarki se igrajo tam v Cernu Roessler je najboljši nemški znavstvenik pa ni tako nor ker je rekel ne sme biti to pod… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

shrink ne žali več jaz pričakujem lepe odgovore druguh

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Anonimni, bi znal na kratko orisat, kaj čaka človeka po smrti? si se kdaj poglabljal v to..

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

In kaj je zate lep odgovor, Animos? Strinjanje s šarlatanskimi tezami morda? LOL

Šarlatanska nakladanja pa so tako in tako tvoj zaščitni znak: to je dejstvo. Glede žalitev (saj še pomniš svoja oglašanja na forumu, kajne?) pa ti nihče ne seže niti do gležnjev. 😀

P.S. Stran "stopcern.com" je ravno trobilo za Roesslerjeve šarlatanske "teorije".

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Meni ni jasno kao so zaznali nevtrino? A ne gre nevtrino skozi Zemljo kot topovska krogla skozi svilen zastor.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Oh kaj tudi kvarkadabra ni več varna pred "hekerskimi" napadi zakompleksanih teoretikov zarote, ki mešajo znanost in religijo in umetnost in servirajo smrdljivo župo. Kot bi stregel torto namazano na kumaro.
BLJAK IN BRUH!

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ti teoretiki zarote so res zahojenci. Prav usmrajujejo forum.

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

@Anonimni(26.september 2011 13:45)
Nevtrini vecinoma res potujejo skozi Zemljo, a na vsake toliko le kateri od nevtrinov reagira z materijo. Te interakcije nato zaznajo v posebnih detektorjih.

Za primerjavo si lahko predstavljate, da z baterijo svetite skozi tanek list papirja. Vecina svetlobe gre skozi, nekaj pa se je le absorbira ali pa odbije na listu papirja. Podobno je z nevtrini, le da ti interagirajo se veliko sibkeje s snovjo. Zaznamo lahko tiste, ki se absorbirajo.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

jure prav imaš ..nekaj pa tudi morda v sredini magme ?..kaj pa če niso še zraven zaznali od magme nekaj motenj..?

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

ne razumem to je sedaj zelo noro da so italjani spravili idejo streljat pod zemljo nevtrine iz cerna . kristus kako so jim to dovolili usmeriti do 720 km ,pol mora biti tudi voda zelo radioaktivna če ne slučajno,, kolikokrat so test poskusili ? pravijo italjani da na vse načine . kaj če ne bodo kdaj potresi bo pa hudo.. se mi zdi ker tektonsko plošlo lahko lomi ..će nismo..prepričani

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

http://sl.wikipedia.org/wiki/Nevtrino

ni to kar tako da streljajo še to pod zemljo ..vseeno so nevarni nevtrini problem je kakšno plast zemlje bi to pokvarilo..zakaj se igate stem ..vsaka interakcija naredi spontano obliko

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

http://www.andros.si/vesolje/warp.html warp pogoni se ne bodo nikoli dali poskusiti hehe ,,sj nimaa polovico vesolja gravitacijsko polje da bi lebdele plovila.preden gremo do zvezde .samo za planeti za planete .gre .hehe kje boste dobili potisk …

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

http://icecube.wisc.edu/ kaj ni tale največji na svetu neutrino detektor ?

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

IceCube je delec detektor na Južnem tečaju, ki beleži interakcije skoraj massless subatomskih delcev se imenuje nevtrino. IceCube išče nevtrini od najbolj nasilnih astrofizikalni viri: dogodki, kot so eksplozija zvezde, izbruhe gama žarkov, in kataklizmične pojavov, ki vključujejo črne luknje in nevtronske zvezde. Teleskop IceCube je močno orodje za iskanje temne snovi, in bi lahko razkrili novo fizikalnih procesov, povezanih z enigmatično izvor najvišje energije delcev v naravi. Poleg tega raziskuje ozadje nevtrini, proizvedene v ozračju, IceCube študije nevtrini sami, njihovi viri energije daleč presegajo tiste, ki jih pospeševalnik žarki. IceCube je največji svetovni nevtrinov detektor, ki zajema kubičnih kilometrov… Beri dalje »

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

@Zadnji Anonimni: prosim, da ne smetite z "GoogleTranslate".

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

ok pol pa ne bom smetil ..samo vprašal sem ali je najvećji detektor na svetu ..sem prebral kar z prevajalnikom ,drugič bom pa pokazal teorijo zakaj naš planet lebdi boljše kot einsteinov odgovor boste mi kaj pomagali odgovorit bom pa res vesel

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Zadnji Anonimni, priporočam, da se ustrezno izobraziš:

http://arxiv.org/abs/0806.3414

shrink
shrink
12 - št. let nazaj
shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Hah, Anonimni, upoštevaj raje Juretov nasvet in ne smeti več z "Google Translate".

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Če se v športu ve, kam smo se Slovenci sposobni uvrstiti, pa se to sploh ne sanja našim fizikom. Tukaj se delajo pametne razni shrinki, ki se norčujejo iz vseh miselnih naporov "neposvečenih". Vendar je pri nas prav posvečenost (to je diploma univerze Edvarda Kardelja) dovolj, da se jih ni treba jemati resno. Če bi bili taki veleumi za katere se imajo, bi bili zaposleni v vodilnih raziskovalnih ustanovah na svetu. Ker pa so navadni šarlantani, kar sicer očitajo drugim, ki ne izhajajo iz njihovega omejenega kroga, ostajajo v zatohlih razmerah slovenske "znanosti", ki v svetu ni vredna počenega groša.… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

halo shrink bom ti povedal sedaj einstein ne bo zamajan ..recimo da midva letiva na normalno svetlobno hitrost neutrino je neutralen je to anti negative ko Cern ustereli žarke za sabo gredo pozitvno nabit delec in brcne neutralen delec neutrina in zaradi tega je bil elektronska brca neutrina podobno ko če imaš magnet brcne polariteto magneta naprej…ni šans da einsteine gre v maloro

pa še to ker mislijo da je to bila hitreje od svetlobe saj je brcnil žarek neutralno nenabitega delca neutrina-.Cje so ti italjančki mimo usekali

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Anonimni, a nisi opazil, da tvoje smetenje nekdo pometa? 😀

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Predzadnji Anonimni (amrit), a se je dekan FMF oglasil na tvojo pritožbo? LOL

P.S. Če še ne veš, amrit, Univerza Edvarda Kardelja ne obstaja že 20 let. Očitno še vedno živiš v času rajnke Jugoslavije (očitno se brezčasnost, o kateri nakladaš, kaže tudi s tem :D), v času tvojega eksperimentiranja s črvjimi dušami. LOL

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

shrink, brcaš v meglo. Kaže da se ti prikazujejo bele miši v obliki nekakšnega amrita.

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Hah, anonimni, četudi nisi amrit (to je tisti možakar, ki je nekoč na "univerzi Edvarda Kardelja" tehtal črvje duše LOL), je tvoj besednjak identičen njegovemu: od "šarlantani" pa do "univerze Edvarda Kardelja".

Priporočam, da se mu pridružiš, saj več kot očitno delita enako mnenje (npr. tipičen šarlatanski očitek znanstvenikom: "skušajo v kali zatreti vsako drugačno idejo, kot so se jo napiflali"). Skupaj bosta seveda pravi zvezdi (ampak le v šarlatanskih krogih). 😀

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Aja, anonimni, morda si pa drug šarlatan: "Vedež". Kako ti kaj mineva čas v pričakovanju Nibiruja? 21. oktober se namreč nezadržno približuje. 😀

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

kaj naj vse to pomeni .kako ste pametni znastveniki zakaj morate aluminij v atmosfero spuščat z chemitrailsi z letali povsod po svetu spametujte se
že enkrat znastveniki zaboga ..v cernu pa znate hladit svoje sranje z atomsko gostoto previsoke energije ,sram vas je lahko .tako se pa se ne bomo šli stemi norosti

se igraste sej se bo vse obrnilo na slabše vendar to ne gre
na zdravje se morate brigat dovolj je že sranja

http://www.modronebo.info/dokumenti/Nebo!.pdf

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Zadnji Anonimni: pronicljivost tvojih besed je naravnost očarljiva. LOL

AnzeZ
AnzeZ
12 - št. let nazaj

No, po enem mesecu je BBC pripravil dokumentarec o meritvah: Faster than the speed of light http://www.bbc.co.uk/programmes/b016bys2. Zadeva sicer trenutno ni prosto dostopna (treba kupiti preko iBBC), tako da, ce kdo najde link… Kot kaze je BBC se vedno edina rtv hisa, ki je sposobna narediti kvalitetne znanstvene dokumentarce.

Zacne se s kratko zgodovino posebne relativnosti, potem pa hitro preide k opisu meritev in povzame odzive britanskih znanstvenikov, ter zaključi s teorijami, ki bi lahko pojasnile meritve (seveda, ce se privzame, da so tocne). Razumljivo in objektivno, ceprav je fizika morda na mestih razlozena celo prevec po domace.

kren
kren
12 - št. let nazaj

No to je bilo pa ekspresno hitro, morda celo prehitro.

Sašo Dolenc
12 - št. let nazaj

Strokovnjak za nevtrine Goran Senjanović je včeraj na predavanju Neutrinos, LHC and Left-Right Symmetry in Nature – Kvarkadabra povedal, da gre po njegovem trdnem prepričanju v tem eksperimentu za napako pri interpretaciji meritev.

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Cez nekaj tednov bomo verjetno ze vedeli, ali je ta razlaga pravilna. OPERA in CERN namrec opravljata poseben set meritev, s parametri optimizirani za meritev hitrosti nevtrinov. Kolizije protonov v tarco so tako omejene na precej krajse casovne intervale, kar bo zmanjsalo sistematicno napako v interpretaciji meritev.