2 KOMENTARJI

  1. Zanimivo branje! Želel sem napisati en daljši komentar, ampak po ponovnem branju le-tega sem ugotovil, da ni na mestu.
    Bom samo to rekel. Sam se zavzemam za rigorozen študij (ne tako ohlapen in neracionalen kot je na FMF) in diferenciacijo študijskih programov na aplikativne in temeljne. Z jasno definiranimi študentovimi obveznostmi. Pri čemer se mora zahtevati pedagoško odgovornost profesorja (in ne "raziskovalne"), ocenjevati najprej njegovo pedagogiko, šele nato njegovo "udejstvovanje" v raziskovalni sferi. Uvesti ciklična preverjanja pedagoške sposobnosti vseh profesorjev, predvsem njihove sposobnosti "razlage" in "podajanja" (zlasti to ciljam na FMF). Uvesti študentske kampuse oziroma splošne študentske domove in študente ločiti od okolice, ki jih lahko "zmoti" pri njihovem študiju. Omogočiti popolno prepustitev študenta študiju, neobremenjenega z njegovimi starši, socialo, denarjem itd.
    In, ja, vse to, trdim, je treba narediti brez uvedbe šolnin! In trdim še, da se to da narediti na lep socialistični način. Evo, pa sem rekel.

    (ZdravaPamet)

  2. Ahh, kampusi. Ni kaj, ideja kampusa je v teoriji sijajna, še posebno, če jo poleg idiličnega zapredka bivanjske blaginje razumemo v smislu popolne prelevitve dijaka v študenta, kot jo denimo poznajo ameriške fakultete – ko se otrok z začetkom študija odseli (daleč) od doma in ob selitvi v kraj študija za seboj pusti večino vsakdanjih družbenih vlog ter vsaj do določene mere začne znova: njegova prvenstvena vloga je, da je študent, preostanek življenjskega vsakdana pa organizira okrog tega jedra. Dosti drugače kot pri nas pri (predvsem) tistih študentih, ki še naprej študirajo v istem kraju in iz istega družinskega doma ter vsaj v določenem smislu ohranijo enak vsakdan in iste družbene vloge, le da zraven kot novost za nekaj ur na dan nekako vključijo še študij.

    Malo težje pa si predstavljam, kako bi pri nas do takih kampusov prišli v praksi. Še posebno, če bi to želeli storiti na lep socialistični način. Zgolj odločna trditev, če sem malo hudomušen, žal še ne dosega ravni argumenta sanae mentis rusticorum.

PUSTITE KOMENTAR

Vpiši svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.