Medijska ofenziva se v času kislih kumaric nadaljuje. Tako smo bili včeraj na portalu 24ur (Se bo uresničil scenarij Planeta opic? – 24ur.com) znanstveniki spet predstalvjeni kot brezsrčni morilci ljubkih živalic. Prispevek novinar zaključi z naslednjim odstavkom:

“Januarja 2013 bo pri nas v praksi zaživela tudi v Strasbourgu izglasovana Direktiva o poskusih na živalih, po kateri so natančno določeni nameni testiranj, jasno pa bodo zastavljene tudi nove meje, kaj dejansko so poskusi na živalih. Meja bo po novem postavljena že na sam vbod igle v telo. Ali se bo s tem dejansko zmanjšalo število poskusov, ki se kot sporna, a domnevno še vedno potrebna metoda preskušanja zdravil, ličil in podobnih izdelkov uporablja vse od 19. stoletja, in ali bomo zmožni stopiti na bolj humano pot brez nepotrebnega ogrožanja tako ljudi kot živali, bo pokazal čas.”

Kot jaz razumem ta odstavek, hoče povedati, da je zdaj to področje neurejeno in se še vedno obnašamo kot v 19. stoletju ter znanstveniki za zabavo in lastno veselje pobijamo živali. Zares ne bi škodovalo, če bi ta novinar opravil domačo nalogo in si malo ogledal dejansko situacijo. Evropska direktiva, ki ureja področje dela s poskusnimi živalmi obstoja že od leta 1982, v lanskem letu je bila sprejeta samo nova direktiva. Kako popolnoma neinformiran je novinar pove enostavno dejstvo, da nova direktiva sicer zares zaostruje pogoje za delo s primati, pogoje za delo z laboratorijskimi glodalci pa v nekaterih smereh celo olajšuje. Predvsem pa bi pri vseh takšnih novinarskih prispevkih bilo dobro, če bi novinarji povedali, ali so tudi proti temu, da se zdravijo z zdravili. Vsaj po mojem mnenju bi morali vsi, ki tako kategorično nasprotujejo uporabi poskusnih živali odkloniti vsako zdravilo, ki ga pozna sodobna medicina, saj so bila prav vsa razvita s pomočjo raziskovalnega dela, ki žal, še vedno neizogibno potrebuje tudi poskusne živali, saj nam delo s celicami ali računalniškimi modeli ne more podati odgovorov, kako se obnaša živ organizem, sestavljen iz milijard različnih celic.

Posledica takšnega novinarskega poročanja, kot smo mu priča v zadnjem tednu, pa so že vidne pri odzivih komentatorjev na forumu – eden prvih komentrajev pod tem člankom je bil: “Se mi kdo pridruži? Bomo testirali nove macole od 10kg naprej; na glavah znanstvenikov”.

Je to namen neodgovornih novinarjev in urednikov? Narediti v javnosti sliko znanstvenika kot nekega brezsrčnega brutalneža, ki za zabavo pobija živali in se igračka z ustvarjanjem volkodlakov? Bodo novinarji potem tudi prevzeli odgovornost, ko bo prišlo do napadov na laboratorije in morda celo umorov znanstvenikov ali zdravnikov, kot se je že dogajalo v zahodnih državah?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

21 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Z vsem se strinjam, razen z zadnjim. Pogosto berem komentarje, ki so še precej bolj "nasilni". Ljudje bi marsikoga tepli z macolami. Ampak to je bolj nekakšna reakcionarnost, ki niti ne izhaja iz pisanja novinarjev. Zato jaz ne bi krivil novinarje, če slučajno nek fanatik sabotira jedrsko elektrarno, ali farmacevtski laboratorij, ali karkoli podobnega. Tukaj rabimo dobro mero državne represije, policijo, ki bo te reči preprečevala. Zaradi mene novinarji lahko pišejo kar želijo, niso oni krivi za propad uma svojih bralcev. Dokler bo policija imela vodne topove, bo vse v redu…Bolj nevarno se mi zdi, ko v znanstveno skupnost pridejo… Beri dalje »

Matej Zavrsnik
12 - št. let nazaj

Mediji poskušajo ugajati svojemu občinstvu, zato se mu približujejo s subjektivnimi čustvenimi naboji in z interpretacijami, ki so nepoučenim ljudem ljubše. Meja je premaknjena že tako daleč, da se kot normalno sprejme tudi čisto napačna informacija in zavajajoče mnenje, da je le gledanost, branost ali poslušanost. Na tak način dobivamo tudi bolj in bolj nepoučeno občinstvo, ki se bo odzivalo le še na bolj senzacionalne novice. Ne vem kje se to konča, a kjerkoli se bo, bodo za to zelo krivi tudi novinarji in medijske hiše. Po drugi strani pa tudi znanost ni sama sebi namen in se nima pravice… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

ZdravaPamet, praviš: "Zaradi mene novinarji lahko pišejo kar želijo, niso oni krivi za propad uma svojih bralcev".

Bojim se da je ta teza zelo nevarna/napačna. Med drugimi, tako tudi novinarji oziroma mediji "ustvarjajo" propadli um svojih bralcev. So kanal prek katerega se določene ideologije "zlivajo v um" posameznika.

problemi

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

"Bojim se da je ta teza zelo nevarna/napačna. Med drugimi, tako tudi novinarji oziroma mediji "ustvarjajo" propadli um svojih bralcev. So kanal prek katerega se določene ideologije "zlivajo v um" posameznika. " Ne, nisem mislil, da mi je vseeno v smislu, da lahko karkoli objavljajo in to imenujejo resnica. Govoril sem v kontekstu njihove neposredne krivde za "napad z macolami". Pač niso krivi tega. Če novinar nariše karikaturo znanstvenika, ki zbada miši in opice, trdim, da ima pravico, da to naredi. In če mi praviš, da bi novinar moral paziti, da ne bi koga "užalil" ali slučajno, posredno, povzročil "napad… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Z drugimi besedami. Kje je Kvarkadabra TV?

(zdravapamet)

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Tale ideja s Kvarkadabra TV-jem je zelo dobra. Seveda je povezana s financami, amapk zelo dobra ideja. Upam, da se strinjava, da na taki TV ne bi smeli biti zapostavljeni humanistika in družboslovje. Glede novinarjev pa, OK imjo pravico narisati karikaturo znanstvenika, ki zabada miši in opice, s tem se strinjam, ampak:1. to ni korektno, objektivno podana informacija, ker s tem prikazuje znanstvenika, kot nekega "psihota" kateremu "prihaja" med tem, ko zabada uboge živalce.2. ker isti novinar, po službi skoči, do prve trgovine in si kupi dober zrezek, katerega brez najmanjšega moralnega predsodka -kar je tudi prav – speče in… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

"Upam, da se strinjava, da na taki TV ne bi smeli biti zapostavljeni humanistika in družboslovje." No, seveda ne. Pri ostalih točkah pa mi pač ne ostane drugega kot da ti dam prav. Samo novinarji, okej, nočem posploševati, ne bodo sami pri sebi rekli: res, zdaj grem pa študirati fiziko, da bom kaj razumel, ali pa, zdaj bom vprašal profesorja tega pa tega, da mi razloži, za kaj gre. Novinar se usede za računalnik in si nekaj izmisli, če je treba. Saj zato je namreč plačan! In če se že želiva boriti zoper to, se je treba boriti organizirano, treba… Beri dalje »

Luka Omladič
12 - št. let nazaj

Ja, itak. En kvarkadabrovec vsake dve leti na zavodu za zaposlovanje, drug večni asistent, tretji nomad po alpskih inštitutih … Vi bi pa še televizijo, fantje 😉 …

kren
kren
12 - št. let nazaj

Novinarji so tudi produkt sistema in sistem je tisti, ki sam sebe usmerja v tak senzacionalizem. Težko bi bilo pričakovati, da bi novinarji (ali kdorkoli drug) bili neka posebna skupina, ki ne bi bili dovzetni za njegov vpliv.

Me ima da bi rekel: ne, včasih ni bilo nobene novinarske odgovornosti in etike, ampak je bil komunizem.

Idejo o KvarkaDabra TV podpiram in pomoje bi se materiala v znanostih našlo še in še. Pravzaprav bi se tudi brez televizije dalo objaviti kake posnetke.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

@Luka: "Ja, itak. En kvarkadabrovec vsake dve leti na zavodu za zaposlovanje, drug večni asistent, tretji nomad po alpskih inštitutih … Vi bi pa še televizijo, fantje 😉 …" Fantje kvarkadabrovci, v prave šole bi hodili pa ne bi bilo tako. Šalo na stran. Ideja je dobra. Sicer obstajajo tuji programi, ampak, če bi se našla sredstva in posamezniki, ki bi znali ustvariti dober program bi jo z veseljem spremljal. Zopet šala: nič ne bom skromen, javim se za urednika družboslovja:). Luka ti imaš lahko humanistiko čez. @kren: "Novinarji so tudi produkt sistema in sistem je tisti, ki sam sebe… Beri dalje »

Smoki
Smoki
12 - št. let nazaj

Kvarkadabra tv že mogoče, ampak bojim se, da ga tisti, ki bi radi tolkli z macolami, ne bi gledali.

Že če pogledamo program Discovery channela, se je v nekaj letih premaknil precej v smer senzacionalizma in šokiranja in oddaj, ki spominjajo na resničnostne šove, za poljudno znanost pa ostane bore malo.

Ales
Ales
12 - št. let nazaj

Se mi zdi, da je na televiziji problem tudi material. Če želiš naredit kvaliteten enourni program ni dovolj en dan/teden snemanja, kot za resen raziskovalni članek ni dovolj ena ura iskanja po spletu.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Televizija je verjetno res preambiciozen projekt. Mislim pa da ne bi bilo večjih težav narediti enourne oddaje, ki bi se lahko predvajale na RTV SLO in ki bi na primeren način, v slovenskem jeziku (nujno slovenski jezik), predstavile naravoslovno znanost, humanistiko in družboslobje. Zgodovinski pregled in pa poudarek na razlagi dognanj naštetih.

Ali pa nekaj podobnega kot imajo na HTV-ju, oddajo "Na rubu znanosti" (ne skačite v luft, govorim o formatu:)), kjer bi voditelj vabil različne znanstvenike, filozofe, sociologe, kulturologe, …, ki bi na nek kvaliteten način predstavili dognanja s področja njihovega raziskovanja/razmišljanja.

problemi

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Kar se tiče novinarskega poročanja v zvezi z znanostjo, smo na forumu navedli že več absurdnih primerov (od navedb novinarja, da se utegne Zemlja v naslednjih 100 letih segreti do povprečja temperatur na Veneri, če ne bodo zmanjšane emisije CO2, pa do prispevkov, ki kujejo v zvezde šarlatana, ki meni, da je vesolje brezčasno).

V zvezi z oddajo na nacionalki: Termin ni toliko problematičen, saj si je moč ogledati (vsaj s slovenskih IP-jev) oddaje na spletu.

Luka Omladič
12 - št. let nazaj

Pred leti je Sašo že izbiral voditelje na uradni avdiciji za oddajo po njegovih in KKD scenarijih na RTVSLO, pa je kasneje zadeva (brez dodatne obrazložitve iz njihove strani) padla v vodo.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

@Luka: "Pred leti je Sašo že izbiral voditelje na uradni avdiciji za oddajo po njegovih in KKD scenarijih."

Ja no, potem scenarij že obstaja, torej je potrebna samo, kot si nekje zapisal "nekoordinirano zahtevati iz zelo različnih strani" uvrstitev takšne oddaje v program RTV SLO.

problemi

Matej Accetto
12 - št. let nazaj

Gregor, imaš prav in navajaš povedne zgodbe, čeprav seveda velja stara resnica, da kot povsod tudi pri novinarstvu ne smemo metati vseh v isti koš. Eni se spoznajo na svoje področje, znajo – na ustrezen način – za komentar ali pojasnila prositi strokovnjake in si za pripravo kakovostnega prispevka vzamejo čas. Pri drugih pa se kdaj zdi, da pokrivajo (po želji ali potrebi?) teme, ki jih ne razumejo, ali pa da v lovljenju vedno nadležnih rokov iščejo bližnjice, ki pogosto pomenijo nekritično zanašanje na tuje vire ali zatekanje k pavšalnim "resnicam". Sam sem, trkam na les, do sedaj z novinarji… Beri dalje »