Včeraj zvečer so v Galeriji ARS v Ljubljani odprli razstavo knjižnih ilustracij Arjana Pregla. Približno polovico razstavljenih del predstavljajo risbe za knjigo Kratke zgodbice o skoraj vsem, ki smo jo pred kratkim izdali pri Kvarkadabri. Razstava bo na ogled do 18. julija 2011.

Nekaj besed o razstavi je napisal Črtomir Frelih:

Avtor moč in domet svoje imaginacije postavi na preizkus v Kratkih zgodbicah o skoraj vsem (Sašo Dolenc). Ilustriranje, iluminiranje socialnih, zgodovinskih, posebej pa še naravoslovno znanstvenih odnosov zahteva posebno zgoščenost in natančnost. Preglova kvaliteta je, da ob vseh zahtevah, ki jih dosledno izpolnjuje, ohrani še značilno sproščenost in humornost. Ta motivira mladega bralca in napravi različne vrste interakcij med besedo in podobo. Simetrična interakcija med ikoničnim in literarnim nastopi tam, kjer besede in slike pripovedujejo isto zgodbo; komplementarna interakcija je, ko beseda in slika druga drugi zapolnita vrzeli in pomanjkljivosti; stopnjevana interakcija imenujemo razmerje, v katerem besede in slike nadgradijo in okrepijo pomen druga drugi; protislovna interakcija nastopi, kadar so besede in slike v neravnovesju, govore različno zgodbo; kontradiktorna interakcija je, če si besede in slike očitno nasprotujejo in so brez smiselne povezave.
Vse te različne intelektualne nastavitve razmerij med besedo in sliko knjigo bogatijo in aktivirajo bralčeve recepcijske potenciale. Informativna funkcija je stalno v ravnovesju s formativno, tako da ob razumevanju zgodbic o skoraj vsem zlahka uživamo tudi v tem, na kakšen slikarski način so povedane.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments