Zelo zanimivo in problematično pa se mi zdi pri tematiki, ki sem jo opisal v prejšnjem blogu o britanskih znanstvenikih in ustvarjanju pošasti to, kako se je ta alarmantna novica razširila po Sloveniji.

Novico je najprej objavil britanski tabloid Daily Mail, za katerega nas večina ve, kakšen je njihov način poročanja. A potem so to novico z Daily Maila (ki je definitivno nekredibilen medij) uporabili v državni Slovenski tiskovni agenciji in jo nekritično, ne da bi sploh preverili za kaj gre, razposlali naokoli kot povsem resno agencijsko novico. Tu pa vidim velik problem, saj verjetno večina ljudi in tudi urednikov medijev jemlje STA, ki je končno služba, plačana s strani države in naj bi skrbela za objektivno informiranost, kot resno agencijo, ki razpošilja kredibilne informacije. Pa to očitno sploh ni res, saj je v sami novici o kreiranju križancev med človekom in živaljo nekaj čistih neresnic – takšni hibridi nimajo mešanega genskega zapisa temveč samo človeški genski zapis, saj iz jajčne celice pred tem odstranijo genski zapis živali, od katere je prišla jajčna celica, in tudi takšnih hibridov niso ustvarili z oplojevanjem jajčnih celic s človeško spermo (kar je kot sem napisal v prejšnjem blogu nemogoče). Tu pa se mi pojavlja resno vprašanje, zakaj kot davkoplačevalec plačujem delovanje agencije, ki, vsaj po mojem mnenju, več kot očitno ne opravlja svojega dela, ki bo moralo biti po mojem mnenju posredovanje kredibilnih novic, ne pa vsake neumnosti, ki jo zapiše nek tabloid.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Pridružujem se protestu zapisanem v tvojem blogu. Problem podajanja kredibilinih novic lahko razširimo z znanosti tudi na druga področja. Na "Odmevih" so se vsaj (pravilno) odločili in poklicali strokovnjaka s tega področja, da razloži glede vprašanj, ki jih znanost s svojimi raziskavami prinaša (etična vprašanja). Problem, ki ga vidm je ta, da strokovnjaki vedno nekako delujete kot "gasilci". Ne vpraša se vas pred podajanjem novice, temveč potem, ko je taka napačna/neresnična novica že zaokrožila med ljudmi. Vesel sem tudi, da si kot naravoslovni znanstevnik, glede odgovorov na vprašanja, katera se odpirajo pri takih raziskavah, pozval tudi filozofe in družboslovce. @Sašo… Beri dalje »