Japonski eksperiment T2K je danes objavil, da je z več kot 2sigma significanco izmeril mešalni kot netrinov theta_13. To je parameter, ki so ga zadnjih pet let lovili eksperimenti v ZDA, Franciji in Japonskem (in prihajajoči eksperiment na Kitajskem). Da je ta kot velik je dobra novica za bodoče eksperimente, saj bo lažje izmeriti oz. izključiti parametere CP kršitve v nevtrinskem sektorju. Izjava za javnost je na voljo tukaj (japonska verzija pa tu)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

12 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Miha Nemevšek
Miha Nemevšek
12 - št. let nazaj

Mogoče lahko kot zanimivost povem, kako pomembna je ta novica za področje fizike nevtrinov. Ta teden namreč na International Center for Theoretical Physics v Trstu, kjer sem postdoc, organiziramo poletno šolo na področju fizike osnovnih delcev. Eden izmed tečajev je Fizika Nevtrinov, ki ga predava Bill Marciano, veliko ime na področju preciznih meritev in fiziki nevtrinov. Danes je Bill po objavi novice v istem popoldnevu pripravil zelo lepo predavanje (video, ura 15:25) , kjer je veliko časa porabil za razlago tega novega, po njegovem zgodovinsko pomembega odkritja. Govoril je tako o meritvi sami kot tudi o teoretičnih implikacijah in dodal… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ker sem opazil (no če sem iskren, je to ena redkih stvari, ki sem jih ob branju razumel), da se omenja naslednje "zgodovinsko pomembenega odkritja", se počutim malce "čudno", saj se pred menoj "odvija zgoddovina" a nimam pojma, kaj naj bi se pravzaprav "odvijalo". Vsled tega bi vas prosil, če lahko objavite kak link (ali pa, v primeru, da je to sploh možno, kratko sami kaj poveste) s poljudno razlago tega zgodovinskega dogodka.

Verjetno bi bil veliko bolj vesel tega dogodka, če bi vedel čemu se veselim:)

problemi

Miha Nemevšek
Miha Nemevšek
12 - št. let nazaj

Lahko. Spodaj je par "Press release" linkov:

http://www.kek.jp/intra-e/press/2011/J-PARC_T2Kneutrino.html

http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2011/06/15/japans-t2k-experiment-observes-electron-neutrino-appearance/

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-13763641

Zelo na kratko: če je kot theta_13 različen od nič, potem to odpira možnost meritve kršitve CP simetrije in ta kršitev bi lahko razložila prevlado materije nad anti-materijo v vesolju. Če je ta rezultat pravilen, bodo zaradi precej velikega kota, te meritve potekale dosti hitreje, kot je bilo do sedaj zamišljeno, kar je dobra novica za ostale eksperimente.

Še ena zanimivost: to je prvi eksperiment, ki naj bi izmeril pojavljanje (appearance) namesto izginotja v nevtrinskih oscilacijah.

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Res dobro predavanje od Maricana, hvala za link, Miha. Se bolj podrobno vprasanje: A4 in podobni diskretni modeli nevtrniskih mas so s to meritvijo v slabem stanju – je to pravilna ocena situacije?

Miha Nemevšek
Miha Nemevšek
12 - št. let nazaj

Predavanje od Marciana je res impresivno, glede na to da je bilo skoraj v celoti pripravljeno v enem dnevu. Se vidi, da je o tem zelo veliko razmišljal in da je rezultat pomemben tudi za američane, ki bodo lažje dobili denar za dokončat svoje projekte, kar je dobra novica za prihodnost področja. Imaš prav Jure, da so ti scenariji zdaj v malenkost slabšem stanju. Ideja t.i. "tri-bi-maximal" mešanja je bila, da je kot theta_13 v zelo dobrem približku enak nič. Ker je izmerjena vrednost velika, so odstopanja od tega približka precej velika. Temu jaz niti ne bi rekel "model", ker… Beri dalje »

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Ne da bi mazal vas clanek, ampak zanimivo bi bilo narediti statistiko predikcij za theta_13 pred danasnjo meritvijo. Predstavljam si, da mora biti povecana gostota tik pod mejo (torej na sedanji meritvi) in okoli nicle. Pred leti je krozil podoben "Nelson plot" za D-Dbar mesanje, kjer so bile predikcije iz nove fizike zelo ocitno bolj pogoste tik pod mejo.

Marko Petric
12 - št. let nazaj

Kaj pa, če se samo ponavlja zgodba iz UA1, ko so "skoraj odkrili" top med 30 in 50 GeV/c^2? (Phys. Lett. B147 (1984) 493)

Kar pa se tiče napovedi pred in po meritvi, pa pripocam ogled napovedi top mase pred in po mertivi.

http://www2.arnes.si/~mpetri5/top.jpg

Miha Nemevšek
Miha Nemevšek
12 - št. let nazaj

Danes smo diskutirali z eksperti na področju, ki so tu v Trstu (Marciano, Senjanović in Smirnov) in vsi se strinjajo, da bi potrditev signala pomenila velik preboj za fiziko nevtrinov. Ne samo zaradi CP simetrije, ampak tudi zaradi možnosti določitve hierarhije mas nevtrinov (normalna vs. hierarhična), kar bi lahko izmeril eksperiment Nova, ampak samo če je signal dovolj velik. Kako zanesljiv je ta rezultat nihče v resnici ne ve. Marciano pravi, da zelo dobro poznajo žarek in da je ozadje pod kontrolo, medtem ko Smirnov-u ni všeč, da je večina dogodkov na robu detektorja (pri velikem R). Na koncu koncev… Beri dalje »

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Hvala Marko za sliko. Mogoce ves v katerem predavanju Quigg predstavil zbirko napovedi? Tudi, ali so EW fits vkljucevali tudi B-Bbar mixing? (me zanima iz zgodovinske radovednosti, saj se vedno omenja, da je B-Bbar mesanje dalo pravo maso top kvarka, a ne poznam reference, kdo je prvi napravil analizo…)

Glede tega, da so dogodki le na prvi polovici detektorja pa je res zanimivo. Menda je verjetnost za to 1%…

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Miha hvala za objavljene linke.

@Miha:"če je kot theta_13 različen od nič, potem to odpira možnost meritve kršitve CP simetrije in ta kršitev bi lahko razložila prevlado materije nad anti-materijo v vesolju"

Hudirja, jaz sem bil pa sveto prepričan, da je ta stvar že razložena (dokazana).

problemi

Marko Petric
12 - št. let nazaj

Quiggov original je tukaj (stran. 20)
http://arxiv.org/abs/hep-ph/9704332
+reference na napovedi

Moja primerjava z UA1 je bila bolj pomislek, da je rezultat napacen, ne da je premajhen. 2 sigma tension/signal lahko "hitro" izgine.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Vprašanje: ali ta meritev kaj vpliva na večjo natančnost mas nevtrinov in njihovih kvadratov razlik?