Najprej po elektronski pošti, sedaj pa tudi v blogosferi so zaokrožile govorice o 4 sigma signalu, ki ga v internem poročilu vidi ATLAS kolaboracija. Gre za morebitni razpad novega delca z maso 115 GeV v dva fotona, pri čemer je produkcija okoli 30krat večja, kot v higgsu standardnega model. Stvar je zelo zanimiva, ker tudi eden od eksperimentov na Tevatronu vidi 2 sigma deviacijo na istem mestu. ATLAS analiza je sicer nedokončana, tako da je lahko kje skrita napaka. Glede na to, kako hitro sedaj ATLAS in CMS nabirata statistiko, bomo verjetno vedeli že čez nekaj tednov (dni?).

Več o signalu in razlagi tukaj.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Sedaj tudi na <a href="http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042440573&gt; Dnevniku </a>.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Sedaj tudi na Dnevniku

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ali ni bilo rečeno, da Higgsov bozon razpade na dva točno določena delca (??) ne na fotona?

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Razpadni kanali higgsovega bozona so odvisni od mase samega bozona in so v standardnem modelu natancno izracunljivi (izracunani). Higgsov bozon mora biti dovolj tezek, da na primer lahko razpade v dva bozona W (vsak od teh ima maso 80 GeV). Pri masi higgsovega bozona m_H=115 GeV je glavni razpad na b kvark in anti-b kvark, a je ta signal tezko videti, saj tudi trki protonov velikokrat napravijo enako koncno stanje. Signal, ki ga je v tem primeru najlazje videti, je redkejsi razpad higgsovega bozona na dva fotona. ATLASov interni dokument govori o verjetnosti za zgornji proces, ki je 30krat vecja… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Torej je masa tega, kot H. bozona, 115 MeV. Ali to kaj nasprotuje prepovedanemu območju, ki so ga našli na pospeševalniku v ZDA. Katera sta že ta dva prepovedana pasova?

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Ker LHC zelo hitro nabira statistiko je kot kaze ze jasno, da je bil signal le statisticna fluktuacija.

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Tole je se relevantni (in bolj konzervativen) odlomek iz rednega emaila DG-ja cerna You will all almost undoubtedly have heard the term ATLAS COM note by now. Whether or not the one leaked last week contains anything significant we don’t yet know, and that’s why neither ATLAS nor CERN have made any public announcement. However, I’d like to assure you that when there are real results from the LHC, you’ll hear about them in a timely and accurate way through official channels. CERN’s approach to communication is one of full transparency and openness, but the experiments still need to be… Beri dalje »

Luka Omladič
12 - št. let nazaj