V začetku decembra so mednarodni pogajalci, ki so se dolgo časa usklajevali na tajnih sestankih, potrdili dokončno verzijo sporazuma ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement (datoteka PDF), ki vzpostavlja mednarodno pravno ogrodje, s katerim bodo lahko učinkoviteje preganjanji domnevne kršitve avtorskih in sorodnih pravic, še zlasti ponarejanje in internetno piratstvo. Zdaj naj bi šel sporazum v proces potrjevanja, spomladi pa ga bo obravnaval tudi parlament EU.

Tule je kratka predstavitev za vse, ki nimate časa za ogled daljšega predavanja spodaj:

Glede sporazuma ACTA pa si velja ogledati predavanje Copyright Enforcement Vs. Freedoms (povzetek), ki ga je imel na nedavnem kongresu v Berlinu Jérémie Zimmermann ustanovitelj organizacije La Quadrature du Net, ki se bori za pravice in svoboščine na internetu. V zelo zanimivi analizi sporazuma prepričljivo pokaže, da se nam ne obeta nič dobrega, če bodo parlamentarci sporazum dejansko potrdili. Izpostavi mnoge laži, s kateri lobisti kapitala v Bruslju in drugod pritiskajo na poslance in vlade, da bi zakonodajo prikrojili v korist določenih korporacij in pri tem zamižali na eno oko, ko gre za človekove pravice in velikanski kulturno-civilizacijski pomen interneta, kot ga poznamo danes.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Sašo Dolenc
13 - št. let nazaj

V Dnevniku je danes zelo dober članek Mojce Pišek: Evropska politika in spletno piratstvo. Pogovarjala se je tudi z Jérémijem Zimmermannom.

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Turčija blokirala Google Blogger

"Turško sodišče je dovolilo blokado dostopa do Googlove storitve Blogger v celotni državi na podlagi pritožbe podjetja Digiturk. Slednje trži satelitsko televizijo, ki je v Turčiji tudi lastnik pravic za predvajanje tekem turške nogometne Süper Lige. Ker so nekateri posamezniki na blogih pod okriljem Google Bloggerja objavljali povezave do prenosov nogometa na interneta, je Digiturk na sodišču iskal in dosegel prepoved delovanja celotne storitve Blogger."