Odlomek iz tv oddaje je vreden ogleda, saj lepo predstavi spekter stališč, o katerih se debatira v ZDA. Če raje berete, je transkript tule: PBS – Tax Justice

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Ena pomembnejsih vrst obdavcitve, ki je v Sloveniji dejansko ni, v razvitem svetu – se posebno v ZDA – pa je pomemben vir lokalnim skupnostim, je davek na nepremicnine. Ta je v ZDA tipicno 2% na vrednost premicnine letno. Povedano drugace, za 400 tisoc evrov vredno hiso, kar je za Ljubljano precej normalna cena, to pomeni 8 tisoc evrov davscin na leto. Oziroma za trisobno stanovanje vrednosti 200 tisoc evrov, znasa nepremicninski davek 4 tisoc evrov/leto. Ta davek je zelo demokraticen, saj obdavcuje premozenje in ne delo. Slika v Sloveniji je povsem obratna, visoka obdavcitev dela, medtem ko premozenje –… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

se strnjam, da bi bilo pri obdavcitvi potrebno upostevati tudi premozenje. Problem nastane pri določitvi vrednosti premozenja. Npr. ali se bo vsako leto znova ugotavljalo kaksna je "primerna" vrednost te hise na trgu in se jo nato obdavcilo?

Jure Zupan
13 - št. let nazaj

V ZDA ocene delajo auditorji. Seveda se ocene letno spreminjajo v skladu z dvigom cen stanovanj/his v danem okolisu. Prav tako boste ob velikih delih lahko dobili za nekaj let odpust pri placilu davka. Zanimivo je, da na straneh auditorjev najdete zelo veliko podatkov, vse od tega kaksna okna imajo hise, do tega ali in koliko davka so lastniki placali (ter seveda tudi kdo je lastnik).