Včeraj so izbrali “Znanstvenico leta 2010” in ji podelili kristalni mikroskop.

Znanstvenica leta from SOBOTAINFO.com on Vimeo.

Na slovesni prireditvi v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije smo razglasili 4. znanstvenico leta po izboru bralk in bralcev revije Jana. Ti so se iz šopka sedmih odličnih znanstvenic odločili za dr. Renato Salecl, filozofinjo, doktorico sociologije in znanstveno svetnico, ki se kot raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri pravni fakulteti v Ljubljani ukvarja z analizo sodobnih družbenih pojavov z vidika psihoanalize ter pravne teorije in kriminologije. Kristalni mikroskop je prejela iz rok ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča.
Tako kot nam raziskovanje znanstvenice leta 2010 dr. Renate Salecl odpira vrata v novo razmišljanje, tako smo poskušali z veliko Janino akcijo že četrto leto zapored širiti obzorja in vzbuditi zanimanje za znanost v širši javnosti. Skupaj z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, od koder je komisiji za izbor kandidatk predsedovala dr. Jana Kolar, generalna direktorica Direktorata za znanost, ter Gospodarsko zbornica Slovenije, s katere je pri izboru aktivno sodelovala Alenka Avberšek, izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri GZS, smo sestavili šopek odličnosti.

Dr. Renata Salecl je že pred časom dejala, da njeno raziskovanje verjetno ne bo spremenilo sveta. Vendar nam ga analiza družbenih pojavov, ki se ji strastno posveča, zagotovo pomaga razumeti. »Živimo v zelo kompleksnih časih, v katerih je težko vzpostaviti distanco do dogajanja, in na filozofih, sociologih, družboslovcih je, da skušamo kritično prevrednotiti trenutno situacijo. Moja naloga je, da analiziram sodobno ideologijo, postindustrijske oblike kapitalizma, da z distanco gledam na kriminologijo in pri tem uporabim različna znanja. Vse to je danes relativno težko, saj tudi raziskovalni proces in trg publikacij znanstvenike sili v hitre analize, zato je ključno ohraniti distanco in trenutek za razmislek,« je povedala Renata Salecl, znanstvenica leta 2010.
Pred kratkim je v Veliki Britaniji izšla njena nova knjiga Choice (Izbira), ki se že prevaja v štiri jezike, medtem ko lahko njeno prejšnjo knjigo O tesnobi beremo kar v desetih. Na Cardozo School of Law v New Yorku predava predmet psihoanaliza in pravo ter je gostujoča profesorica na London School of Economics in Birbeck College School of Law. Za njena predavanja vlada izredno zanimanja, v Ameriki obstaja zanje celo čakalna lista. (vir)

Glej tudi kratko predstavitev knjige: Renata Salecl – The Paradox of Choice in predavanje na RSA.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments