Računsko sodišče in nepravilnosti na ARRS

  Računsko sodišče od ARRS zahteva, da “izdela[..] analize, s katerimi bo ocenila, katera področja znotraj ved bo prioritetno podpirala pri razdeljevanju proračunskih sredstev, vzpostaviti ustrezno javno evidenco o sofinancirani raziskovalni opremi, ceni njene uporabe, njeni razpoložljivosti ter izkoriščenosti[…]” in “[…] mora začeti z iniciativo za spremembo zakona o raziskovalni dejavnosti, da se zagotovi evropsko primerljiv način obravnave vsebinskih pritožb prijaviteljev na razpise z vzpostavitvijo instituta varuha pravic prijaviteljev.” Več v online ediciji Dela.

  2 KOMENTARJI

  1. Zanimivo, kako mi lahko gre razmišljanje računskega sodišča (glede na prebrani prispevek seveda) naenkrat močno na jetra in mi je po drugi strani močno všeč. Ker pa sem razmeroma slabe volje, se bom osredotočil predvsem na slabo točko.

   a) [analize, s katerimi bo ocenila, katera področja znotraj ved bo prioritetno podpirala pri razdeljevanju proračunskih sredstev]

   ARRS lahko sicer pripravi analize, če je pred tem jasno, kakšni podatki naj bi sploh omogočali oceno prioritetnih področji (morda računsko sodišče ve, kateri podatki so to?), definitivno pa ni ustanova, ki bi se lahko odločila, katera področja podpirati – tu gre pač za politično odločitev, ki je na plečih vlade.

   do tega sem pa nevtralen

   b) [in z vključitvijo vodij projektov v postopke pošiljanja zahtevkov za izplačila zagotovi jasno razmejitev odgovornosti za izvedbo projekta ter gospodarno porabo sredstev]

   Ja, kul. Naj se razmeji odgovornost. Bi bilo pa morda še precej bolj smiselno, da bi se zmanjšalo in ne povečalo papirologijo, s katero se moramo raziskovalci ukvarjati.

   z vsemi ostalimi se pa strinjam

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.