Manjkajoči člen v verigi civilizacij

  Sodobni čas je obremenjen z razpravami o trkih in razkolu civilizacij. Kam gremo, je človeštvo izgubljeno in zgodovina končana, ali pa je še možno najti skupni jezik? Če konkretiziram: so ZDA in Iran kot dan in noč, belo in črno, cifra in mož ali jin in jang?

  S ponosom in zadovoljstvom sporočam, da sem skrivnost razrešil. Od ZDA do Irana (in nazaj) se pride v enem samem koraku, prek enega samega manjkajočega člena. Ta manjkajoči člen ponujamo prav mi, in sicer z razpravami o potrebnih prenovah in novih stvarnostih visokega šolstva.

  V to ponujam dva preprosta dokaza:

  1. Tudi v Iranu je študij treba uskladiti z zahtevami in pričakovanji sodobne družbe.

  2. Tudi v ZDA potekajo razprave o uskladitvi ponudbe posameznih diplomantov in povpraševanja po njih.

  Q.E.D.

  (Mimogrede, o poanti dokaznega gradiva pod točko 2. pri nas sem sam denimo pisal tule; zanimivo, da se podobnost med ZDA in Slovenijo ne kaže le po nesrečni zasičenosti s pravniki, ampak tudi po podhranjenosti z medicinci.)

  2 KOMENTARJI

  1. Niti ne vem, če je ta pogled kaj dosti drugačen. V bistvu tudi ta vest potrjuje poanto. Denimo ta del:

   The movement is driven as well by dismal educational statistics. Just over half of all freshmen entering four-year public colleges will earn a degree from that institution within six years, according to the U.S. Department of Education.

   And among those with diplomas, just 31% could pass the most recent national prose literacy test, given in 2003; that's down from 40% a decade earlier, the department says.

   "For years and years, universities got away with, 'Trust us—it'll be worth it,'" said F. King Alexander, president of California State University at Long Beach.

   But no more: "Every conversation we have with these institutions now revolves around productivity," […]

   Ali pa tale:

   This new emphasis has raised hackles in academia. Some professors express deep concern that the focus on serving student "customers" and delivering value to taxpayers will turn public colleges into factories.

   Sicer pa pravniki od fakultete – in fakulteta od pravnikov – finančno po mojem ne dobijo nič več od fizikov in astronomov…

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.