Ko dosežejo mejo svoje občine, omejitve očitno ni več – od tod in onstran je le megla. V današnjem Dnevniku gospod Bojan Kontič, menda favorit za župana Velenja, na vprašanje o novi termoelektrarni v Šoštanju (TEŠ 6) odgovarja takole:

Vsekakor podpiram. Verjetno sem eden najglasnejših zagovornikov gradnje bloka 6 TEŠ in pri zagotavljanju podpore tudi tvorno sodelujem. Argumentov stroke, ki govore v prid bloku 6, je veliko, poglavitni zame je pa je, da je blok 6 izjemno pomemben tudi za nadaljni razvoj Šaleške doline.

Odlično. Za poslanca državnega zbora, celo vodjo poslanske skupine največje politične stranke, je moralno sprejemljivo, da bo najdražja posamična investicija v Sloveniji v naslednjih letih, gradnja primerka najbolj umazane obstoječe tehnologije pridelave energije, kar termoelektrarne na lignit brez dvoma so.
In njegov glavni argument? Ker je to dobro za “nadaljni razvoj njegove doline.” Toliko da veste, ko boste naslednjič izbirali kraj za eksotične počitnice. Šaleška dolina je onstran. Onstran problemov s CO2 v atmosferi, onstran klimatskih sprememb, onstran dušikovih in žveplovih oksidov, onstran podnebnih zakonov, ki jih poslanec sprejema, ko je v Ljubljani. Čista eksotika.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Tudi mene je to močno zmotilo.
On po moje misli nekako takole: ugasnili bomo druge bloke, zato se bodo emisije zmanjšale, zgradili pa bomo novega in močnejšega, emisije se bodo malce povečale, ampak bodo še vedno manjše od trenutnih. Ampak zanka je ta, da naj bi bili zavezani ukinjanju emisij na sploh. Pred 50 leti bi bilo to morda sprejemljivo, ko so gradili elektrarno, ne danes, vendarle. Zakaj človek ni tako zagret za jedrsko elektrarno. A v tisti občini nimajo nobene reke?

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Kolega ekonomist je danes sarkastično pripomnil, da sta edina dva res velika načrtovana investicijska projekta v Sloveniji osnovi tehnologiji 19.stol.: drugi tir železnice v Koper in termoelektrarna 😉