Pogovor z Georgeom Monbiotom

  Jutri v sredo 8. septembra, ob 18.00 uri, v Kinu Šiška (Trg prekomorskih brigad 3) v Ljubljani se bo Luka Omladič pogovarjal z Georgeom Monbiotom ob izidu prevoda njegove knjige Vroče.

  George Monbiot je eden svetovno najvplivnejših radikalnih okoljskih mislecev. V odmevni knjigi Vroče. Kako ustaviti pregrevanje planeta utemeljuje dejstvo, da se človeštvo lahko izogne neprijetnim posledicam podnebnih sprememb le, če se družbe v najkrajšem času preoblikujejo v brezogljične ali nizkoogljične. V pogovoru bo predstavil, kako je to mogoče storiti brez radikalnega znižanja kakovosti življenja oziroma z odpovedmi, ki so bistveno manj boleče, kot bi bile posledice podnebnih sprememb.

  Obenem vas vabimo na:
  predavanje G. Monbiota: Small Country, Big Impact, ki bo v četrtek, 9. septembra ob 16.00 uri v Državnem svetu (Šubičeva 4) v Ljubljani.
  Predavanje organizira Umanotera v okviru projekta Plan B za Slovenijo, pobuda za trajnostni razvoj.

  3 KOMENTARJI

  1. Pogovor z Monbiotom včeraj je bil res fascinanten. Je izvrsten retorik, ki bi ga lahko poslušal ure. Presenetil me je tudi s svojim realističnim pragmatičnim pristopom pri soočanju s podnebnimi spremembami, ki nikakor ni podoben običajnemu ideološkemu aktivizmu raznih samooklicanih "ekologov". Upam, da je dal kak intervju za naše časopise in tv. Gradnjo nove termoelektrarne TE6 je označil z besedami, da je to že na meji kriminala, še posebej ko je izvedel, da bodo tam kurili lignit.

  2. Pravi, da podpira jedrsko energijo. Glede varnosti reaktorjev ne vidi težav. Izpusti radioaktivnih snovi v okolje so itak večji pri termoelektrarnah kot pri jedrskih, ker je pepel v določenih primerih radioaktiven. Problem so po njegovo nizko radioaktivni odpadki, ki nastajajo tudi drugje (zdravstvo, raziskave), ne samo v jedrski elektrarni. Menda je Norveška, ki ima najbolj striktno okoljsko zakonodajo v Evropi, svoje nizko radioaktivne odpadke prodajala mafiji, ki jih je nato skupaj z odpadki potapljala po Sredozemlju in pred Somalijsko obalo. Eno ladjo od baje več kot štiridesetih so že locirali preko mafijskega skesanca in res našli sode z radioaktivnimi odpadki. Toliko se spomnim.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.