Oddaja Prava ideja na TV SLO je verjetno ena boljših novitet na naših televizijah v zadnjem času. Pravkar so obiskali Silicijevo dolino v Kaliforniji, kjer domujejo odlične univerze in nekatera najuspešnejša podjetja predvsem s področja računalništva.
V prvi oddaji iz sklopa, ki so ga posneli v ZDA, so se pogovarjali z Juretom Leskovcem, profesorjem na Stanfordu (Jure Leskovec kot “prebojnik”).
Pogovor, ki si ga lahko ogledate na strani RTV, je zelo zanimiv, saj pove veliko tudi o temah, ki so pri nas trenutno izjemno aktualne.
Našel sem še prepis celotnega pogovora, ki pa je iz neznanega razloga v velikih črkah, a vseeno pa navajam nekaj zanimivih odlomkov:

MENI SE ZDI TA ODNOS MED PODJETJI IN UNIVERZO JE PREDVSEM V IZMENJAVI IDEJ, IZMENJAVI ŠTUDENTOV, POTEM SEVEDA TI ŠTUDENTI, KO ENKRAT DOKTORIRAJO, POTREBUJEJO DELO, PODJETJA HOČEJO IMETI DOSTOP DO DOBRIH ŠTUDENTOV, JIH REKRUTIRATI

PODJETJA NAM DAJO TAKE DARILNE ČEKE ALI KAKO SE TEMU REČE, KJER JE NEKAKO V SMISLU, DA PAČ OHRANJAMO SODELOVANJE, DA DELAMO NA TEMATIKAH, KI ZANIMAJO TUDI TISTO PODJETJE, DA NEKAKO RECIMO IZOBRAŽUJEMO NAŠE DOKTORSKE ŠTUDENTE, DA BODO NEKAKO IMELI PRAVA ORODJA IN PRAVE MIŠICE, DA ČE SE ZAPOSLIJO NA GOOGLU, DA BODO LAHKO ZAČELI NASLEDNJI DAN ŽE DOBRE STVARI DELATI. IN EN TAK ŠTUDENT, ČE NEKAJ POŠTENEGA NAREDI, SE POVRNE TISTA INVESTICIJA, KI SO JO DALI PROFESORJU, SE POVRNE, NE VEM, V PARIH MESECIH ALI PA NAJVEČ V ENEM LETU.

ČE PODJETJE PRIDE IN REČE: TUKAJ JE DARILO, SE PRAVI DARILNI ČEK, IN S TEM LAHKO POČNETE KARKOLI, POTEM UNIVERZA VZAME 8 % DAVKA OD TEGA. ČE PA PODJETJE PRIDE PA REČE: TUKAJ JE PLAČILO ZA TO STVAR, KI JO BOSTE NAREDILI ZA NAS, PA UNIVERZA VZAME 62 % OD TISTEGA. TO POMENI DA JE ZDAJ KAR NAENKRAT ZA TISTO PODJETJE, KI NEKAJ KUPUJE, RECIMO OD PROFESORJA, STVAR DVAKRAT DRAŽJA, ZATO KER 62 % POGAČE VZAME UNIVERZA IN TO JE UNIVERZITETNI DAVEK. RECIMO EN TAK ZELO LEP MEHANIZEM NEKAKO NA KONCU PRIVEDE DO TEGA, DA IMAMO Z INDUSTRIJO PREDVSEM TAKA PRIJATELJSKA SODELOVANJA IN NE POGODBENIH SODELOVANJ.

KONCEPT SILICIJEVE DOLINE V SLOVENIJI, JE MOGOČE? 

JA, SEVEDA. JAZ MISLIM, DA IMAMO ZELO VELIKO DOBRIH, PAMETNIH LJUDI. JAZ MISLIM, DA SE MORAMO PREDVSEM ODPRETI NAVZVEN IN OMOGOČITI, DA LJUDJE POČNO STVARI… PREDVSEM MISLIM, DA MORAMO DOBRO DEFINIRATI PRAVILA, SE TEH PRAVIL DRŽATI IN PUSTITI LJUDEM, DA POČNO STVARI, KI JIH HOČEJO POČETI IN STVARI SE BODO ZGODILE.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments