Tu je prva od par dodatnih objav k moji nedavni IUS kolumni o plagiatorstvu, ki so deloma tudi odziv na že omenjeni dopis enega od njenih bralcev. Ne zato, ker bi bil ta dopis posebej izstopajoč in nenavaden, ampak ker odraža nekaj vprašanj, ki so morda bolj splošno uporabna.

Kaj je torej plagiiranje?

Razen slovnično nerodne tujke je plagiiranje nedopustno posnemanje oziroma kopiranje tujega dela brez ustreznega priznanja avtorstva ter (posledično) ob pretvarjanju oziroma puščanju vtisa, da gre za lastno delo.

Kot vsaka definicija je tudi ta krhka in ne dovolj podrobna: kaj je nedopustno? Kaj pomeni, da gre za puščanje vtisa, da gre za lastno delo? Kaj je ustrezno priznanje avtorstva? Vnaprej vseh podrobnosti nemara res ni mogoče določiti, ker so odvisne od več dejavnikov.

Če dam le en primer: denimo, da v neki knjigi preberete opis starih vaških običajev nekega kraja. Kako boste ta podatek uporabili in kako citirali, bo malo odvisno od narave besedila, v katerem ga boste uporabili. V znanstvenem oziroma strokovnem članku bi bila edina korektna poteza, da povzetek prebranega pospremite z natančno opombo (v besedilu ali pod črto), v kateri navedete delo in stran(i), kjer je naveden izvirni opis (ter potem vsaj v seznamu literature natančne bibliografske podatke).

Drugače je, če pišete poljudni članek za dnevni časopis. V tem primeru bi preveč pedantno navajanje vira – kaj šele raba opomb pod črto – lahko izpadlo neumestno, bralca pa zmotilo. V takem primeru bi, si predstavljam, bolj ustrezala enostavna navedba avtorja in naslova dela.

Še bolj drugače pa, če denimo pišete leposlovni roman, ki se dogaja v taistem kraju. V tem primeru je nemara zelo dobrodošlo, da ste v pisanju zvesti dejanskim značilnostim kraja, vključno s starimi krajevni običaji, a bi bilo (vsaj praviloma) dokaj neumestno, če bi leposlovno besedilo pospremili z opombami, v katerih bi navedli, skozi katere vire ste dobili občutek za kraj in njegovo identiteto.

To seveda ne pomeni, da pri leposlovnih delih nikoli ne more iti za plagiat, je pa vse skupaj dosti bolj zamotano.

Za drugačno pot do istega cilja, se pravi želene stopnje korektnosti pri (znanstvenih) besedilih, pa si lahko pomagate tudi z že citiranim izvlečkom iz knjige Eugena Volokha, ki začne pri dveh razlogih, iz katerih raziskovalci plagiatorstvo obsojajo. Če ju boste ustrezno upoštevali, boste kaj hitro do plagiatorstva gojili podoben odnos, kot ga je nekoč (pa čeprav rahlo sarkastično) do obscenosti sodnik Vrhovnega sodišča ZDA Potter Stewart – ne boste ga mogli ravno definirati, ga boste pa prepoznali, ko ga boste videli.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Odličen primer plagiatorstva je seveda opisan tudi v naslednjem zapisu g. Accetta (http://www.ius-software.si/DnevneVsebine/Kolumna.aspx?Id=54147), kjer je razkril Cviklovino…

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

V Nemčiji obstajajo "lovci na plagiatorje" ("Plagiatjäger"), katerim gre zasluga za odstop obrambnega ministra zu Guttenberga, katerega doktorat je v določenih delih čisti plagiat. Na wiki strani VroniPlag:

http://de.vroniplag.wikia.com/wiki/Home

lovci pregledujejo doktorske disertacije, za katere obstaja sum plagiatorstva.

Eden od lovcev je "Martin Klicken" (sicer tudi eden od skrbnikov bloga El Naschie Watch):

http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20110418164336/vroniplag/de/images/4/42/Presse-20110416-Rems-Murr-Rundschau-Interview.pdf

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15073661,00.html

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ah, sranje, pa glih zdaj se pojavijo ti "gestapovci", ko imam doktorsko disertacijo že 75% preplonkano. Shrink, ali misliš da bo avtor opazil, naslov je: "Razvoj ideje federalizma in samostojnosti članic v Evropski uniji."

problemi

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Zakaj se raje ne zgleduješ po politikih? Plonkaj iz wikipedije. LOL

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

BTW, problemi, ne prehitevaj z dokazovanjem veljavnosti Godwinovega zakona.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Mah jaz vendarle hočem višji nivo kot je Wikipedia. Poleg tega so mi to idejo "hlapci" ukradli, pa še dobili so jih.:)

Tisti "gestapovci" niso mišljeni kot argument ali pa alogija na nacizem. Lahko bi napisal tudi "vohljači", "kapsi", "stasijevci". Ko smo že pri tem ti, seveda tudi ostalim, priporočam v branje: Giorgio Agamben, Remnants of Auschwitz: The Witness and the Archive

problemi

shrink
shrink
11 - št. let nazaj

Lovci na plagiatorje so bila seveda zaslužni za odvzem doktorata nemški ministrici za izobraževanje (tudi iz stranke CDU in tesna sodelavka sedanje kanclerke):

http://www.rtvslo.si/svet/neustrezno-navajanje-virov-nemsko-ministrico-stalo-doktorata/301823